NavMenu

Jelena Pavlović, kreativna direktorka kompanije "Textil" - Moderne heroine nose materijale dizajnirane u Užicu

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.08.2012. 14:11
Komentari
Podeli

Jelena PavlovićJelena Pavlović

Da se sva privreda ne vrti oko Beograda, da može da se uspe u svetu sa malom porodičnom firmom, da kreativnost pobeđuje i ekonomsku krizu dokazala je užička firma "Textil". Dužina materijala koje ova firma dizajnira, proizvodi i prodaje, pre dve godine je izjednačena sa kilometražom do Pariza, potom su "prešli" Lamanš, a u ovoj godini "prošli" i London.

Materijali sa potpisom "Textil"-a stigli su u zemlje Evropske unije, Rusije, Kanade, zemlje Balkana, a poznavaoci mode prepoznali su ih i u kreacijama koje je nosila Lady Gaga.

Početak istorije ove porodične kompanije je u tridesetim godinama prošlog veka, a svoje ime i konačni identitet u vezi sa trgovinom tekstilom dobija 1991. Nekoliko godina kasnije "Textil" je otvorio magacin i predstavništvo u Beogradu, a zatim i kancelariju u Kini.

O "putevima svile" ove užičke firme u intervjuu za "eKapiju" govori kreativna direktorka Jelena Pavlović.

eKapija: Gde sve "Textil" proizvodi materijale koje dizajnira u Srbiji?

- Gotovo sva proizvodnja, obrada i dorada tkanina se radi u inostranstvu zbog mogućnosti korišćenja kvalitetnijih sirovina, novih mašina i tehnologija, posebno završne obrade gde tkanina dobija na mekoći, sjaju, stabilizaciji skupljanja, postojanosti efekta ili boje... Zemlje porekla su Kina, Italija, Nemačka, Turska, Bugarska. To su uglavnom italijanske kompanije koje su izmestile deo svoje proizvodnje.

Kompanija većinski prodaje materijale čiju proizvodnju sama aranžira, a ostatak je u zanemarivom procentu i služi za širenje i razradu asortimana. Interesantni su nam proizvođaci iz Italije, zatim Francuske, Japana...

Jelena PavlovićJelena Pavlović

eKapija: Na kojim sve tržištima se mogu naći Vaši materijali?

- Materijale izvozimo uglavnom u region Balkana odnosno u BiH, Makedoniju, Hrvatsku, a uskoro krećemo plasman materijala i u Albaniju. Veći izvoz se ostvaruje posredno, tako što naši klijenti izvoze gotove proizvode od naših materijala u Evropu, Rusiju, Ukrajinu, Kanadu...

eKapija: Čime se vodite prilikom izbora tkanina za sledeću sezonu?

- Uvek više parametara diktira izbor materijala, dezena i boja za narednu sezonu. Najvažniji su svetski trendovi, posebno vezani za italijansko tržište, a u poslednje vreme i za Skandinaviju, zatim ko su naši klijenti i njihove ciljne grupe i koliko i šta od globalnog trenda su spremni da prihvate...

eKapija: Ko diktira modu kada je reč o vrsti materijala?

- Svetski trendovi su i teritorijalno različiti, kao i uticaji... Trenutno su vodeći impulsi vezani za miks afričkih i azijskih kultura, gde se izdvajaju dva jaka centra a to su Seul i Tokio. Kod nas ovaj trend vrši uticaj u vidu fluoroscentnih, jarkih boja u sportskoj garderobi i zemljanih terakota tonova u modnom programu. Skandinavske zemlje osvajaju gotova sva evropska tržišta zbog svojih praktičnih, ležernih i modernih formi.

Jelena PavlovićJelena Pavlović

eKapija: Koji je po vašem mišljenju najinteresantniji, najbolji svetski sajam mode?

- Najzanimljiviji i najdinamičniji je svakako "Bread and butter", kada su u pitanju gotove kolekcije poznatih brendova, a u domenu tkanina "Premier vision" nema premca. On se održava dva puta godišnje u Parizu za ovaj deo sveta, dva puta u Njujorku, Tokiu, Sao Paolu, Šangaju, Pekingu, Moskvi po jedan put... Ovi gradovi nam jasno definišu geomodnu scenu, ako tako mogu da je nazovem.

eKapija: Sa kojim domaćim modnim kućama, dizajnerima sarađujete?

- Mnogobrojne velike i male modne kuće su naši klijenti. Dizajneri su onaj nekomercijalni, kreativni momenat koji uvek posebno ističemo i negujemo, zato smo i uspostavili "Textil"-ovu nagradu za najboljeg mladog dizajnera koja se dodeljuje dva puta godišnje na nekoj od modnih manifestacija u Beogradu. Marko Mitanovski je bio među prvima, zatim Tatjana Tatalović itd.

eKapija: Vaši materijali su preko garderobe dizajnera Marka Mitanovskog stigli do Lady Gage. Koliko vam je bitno za promociju da neka poznata ličnost ponese komad odeće od vaših materijala?

- Da imamo brend gotovih odevnih predmeta to bi bilo, rečeno modnim žargonom, "must have", obavezno, neizostavno... Ali ako bismo tako razmišljali onda nam ne bi trebali ni radni prostori ovenčani arhitektonskim i drugim nagradama... To je imidž koji gradimo, to je ono što želimo i što jesmo. Mi smo ambiciozni, optimisti, otvoreni i živimo u skladu sa ostatkom sveta.

Jelena PavlovićJelena Pavlović

eKapija: Koje materijale, boje možete preporučiti za jesen/zimu 2012? Da li već spremate kolekciju za naredno proleće/leto?

- Materijali iz kolekcije jesen/zima 2012. su već na rafovima i uveliko radimo proleće/leto 2013. Trenutno je akcenat na komforu i udobnosti tako da su trikotažni vuneni i viskozni materijali izuzetno popularni. Dodajte tome i notu glamura u vidu iskričavih detalja, srebrnih, zlatnih i bronzanih premaza i bićete moderna heroina. Za zimsku eleganciju ne libite se da kombinujete zabranjeno braon i crno osveženo mlečno belim detaljem, a ukoliko ste "color fun" obavezno kombinujte terakota narandžastu sa smaragd zelenom i to upakovano sa teget ili crnom za neobaveznu svakodnevnu varijantu.

eKapija: Da li planirate da otvorite maloprodajne radnje?

- Na lokalnom nivou već imamo maloprodajne objekte koji su i "show room" u isto vreme, ali za sada nismo planirali širenje u tom smislu.

eKapija: Koliko ljudi radi u "Textil"-u?

- "Textil" broji skoro 40 zaposlenih u zemlji i oko 10 u Kini gde imamo kancelariju i centar za kontrolu. Osim stalno zaposlenih koristimo i usluge spoljnih saradnika kao sto su modni i grafički dizajneri, programeri, konsultanti ...

eKapija: Posetioci vašeg sajta, kao i kancelarija u Užicu i Beogradu (čiji projekat je radio biro "Neo arhitekti") mogu da primete da veliku pažnju poklanjate dizajnu uopšte. Koliko je takav pristup kreativnosti bitan za posetioce vašeg sajta, za samu firmu, zaposlene..?

Jelena PavlovićJelena Pavlović

- Lepo ste primetili da dosta pažnje posvećujemo dizajnu. U poslu kakva je tekstilna industrija, dizajn ima vodeću ulogu. Takođe, nas odlikuje multidisciplinarni pristup poslu. Već sam na istakla da je to naš imidž, ali i jedinstven ogledni centar za sve ostale iz tekstilne branše da koriste unutrašnje resurse. Uz bolju organizaciju, edukaciju, poklanjanje pažnje i detaljima, izdvajanje i grupisanje prioriteta i pronalaženje i korišćenje najboljeg u sebi... Sav potencijal i uspeh je u nama samima i mi smo to na vreme uočili, a svojim javnim nastupom želimo da nas drugi primete kako bi smo im preneli optimizam i veru u sebe.

eKapija: Kako je "Textil" zadovoljan poslovanjem, s obzirom na to da se većina kompanija već nekoliko godina žali na ekonomsku krizu?

- Iz mojih izjava biste mogli da steknete utisak da na kompaniju "Textil" ne utiče ekonomska kriza, ali pogrešili biste. Ja sam sve to i pričala upravo zbog krize, jer je to po nama jedini način da se racionalno suočimo sa njenim aspektima i blagovremeno promenimo ili prilagodimo način poslovanja. Na poslovanje uvek utiču unutrašnji i spoljašnji faktori i mi skrećemo pažnju upravo na ove prve, na druge je teže uticati i obicno ne zavise mnogo od nas, ali unutrašnji... to je ogromno polje za rad!

eKapija: Koji su planovi "Textil"-a za naredni period?

- To je, pre svega, osvajanje novih tržišta, uspostavljanje novih konsultantskih proizvoda za naše strateške klijente, uspostavljanje novih alata za ispitivanje trenda na svetskom i domaćem nivou.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? - Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Uz toliko različitih ulja za kuvanje koja se nalaze u prodanicama, odabir pravog ulja za svakodnevno kuvanje može da bude malo komplikovano. Tačka ključanja jedan je od najvažnijih karakteristika koje treba da uzmete u obzir pri odabiru ulja za kuvanje. Definiše se kao temperatura na kojoj ulje prestaje da svetluca i počinje da se raspada, gubeći svoj integritet, prenosi GH. Evo koja ulja preporučuju nutricionisti. Maslinovo ulje U

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.