NavMenu

Goran Kovačević, šef kuhinje u hotelu "Square Nine" - I kraljica Elizabeta je bila moj gost

Izvor: eKapija Utorak, 31.07.2012. 13:16
Komentari
Podeli

Goran Kovačević (Foto: lična arhiva)Goran Kovačević

Nikad nije posumnjao u svoju intuiciju. Sve što mu je palo na pamet da uradi i ostvario je. Radi i do 80 sati nedeljno, retko se odmara, a najlepše vreme provodi sa kćerkom. Nesuđeni veterinar, ljubitelj astrologije, u kulinarskim vodama je zaplivao slučajno, ali je sa namerom postao vrhunski u svojoj disciplini. Nakon jedanaest godina rada u prestižnom londonskom hotelu "Claridges", od prošle godine je šef kuhinje beogradskog hotela "Square Nine".

Goran Kovačević za "eKapiju" govori kako je "iskrčkao" put dečaka rođenog u Pakracu do majstora koji je kuvao i za englesku kraljicu.

- Nisam celog života želeo da budem kuvar, već me je život naneo u tom pravcu. Završio sam srednju ugostiteljsku u Jug Bogdanovoj u Beogradu, a potom sam upisao Visoku hotelijersku školu u Košutnjaku. Takav izbor sam napravio iz radoznalosti, a i bila je to sredina 90-tih i dosta se razmišljalo o tome šta raditi posle školovanja - oglasi u to vreme su uvek tražili kuvara više. Kad sam krenuo put kulinarstva posvetio sam se tome do kraja – počinje priču za "eKapiju", šef kuhinje hotela "Square Nine".

Kada su menadžeri hotela "Claridges" birali studente za praksu u Londonu, Kovačević je krenuo put glavnog grada Velike Britanije.

- Pred kraj mog dvogodišnjeg boravka učestvovao sam i osvojio prvo mesto na Nacionalnom takmičenju za mladog kuvara, u kategoriji takmičara do 25 godina starosti. Hotel je tražio da ostanem još pet godina. Dobio sam državljanstvo i tada su mi se otvorila vrata za velike poslove.

Lista velikih majstora kuhinje sa kojim je sarađivao je duga, a naš sagovornik izdvaja sledeće vrhunske kuvare - John Williams, sada šef kuhinje u "Ritz" hotelu u Londonu, Martyn Nail, šef kuhinje u "Claridges"-u, Eyck Zimmer, koji je dva puta predstavljao Britaniju na najprestižnijem kulinarskom takmičenju i dr.

Kuvao je za mnoge, a najbitnija je večera za kraljicu Elizabetu 2002. kada je proslavljala 50 godina krunisanja.

- Tada sam bio deo tima koji je radio večeru u hotelu "Savoy". Nedavno je bila 60 godina od krunisanja i baš sam se prisetio tog događaja i opet se podsetio kako vreme brzo prolazi. Mislim da skoro nema nikog iz Holivuda ko je bio u "Claridges"-u a da nije jeo nešto što sam spremio.

Kovačević kaže da se naša kuhinja ne razlikuje mnogo od britanske.

- Britanska kuhinja je razvijenija zbog kolonijalizma. Začini, povrće, voće, dolazili su na ostrvo još u srednjem veku i Britanci su uvek bili otvoreni za nove ukuse. Sva velika svetska imena u svetu kulinarstva, gradili su ili i dalje grade svoje ime i restorane na tlu Velike Britanije.

Na poziv vlasnika hotela "Square Nine" koji je otvoren na Studentskom trgu početkom 2011. Kovačević se vratio u Beograd.

- "Square Nine" hotel je sigurno najinteresantniji i bez imalo skromnosti, najbolji hotelski projekat koji se otvorio u našoj zemlji i u regionu ikada i zaista sam prezadovoljan sa svojom odlukom, da prihvatim poziv i da budem deo tog tima koji je otvorio hotel kakav Beograd odavno zaslužuje – objašnjava naš sagovornik razlog za povratak u srpsku prestonicu.

(Foto: lična arhiva)

Kaže da voli da "sprema sve", profesionalno mu je najbliža moderna evropska kuhinja, a lično ga oduševi dobro spremljena pizza.

- Obožavam azijsku kuhinju, naročito tajlandsku i vijetnamsku, a tu je i jedinstvena indijska kuhinja... Sa profesionalne tačke mi je najbliži koncept koji radimo u "Square Nine" restoranu odnosno moderna evropska kuhinja.

Umeće sa varjačom je pokazao i u emisiji "Titov kuvar", a Kovačević kaže da ćemo ga možda i ubuduće gledati na B92.

Ne smatra da su muškarci bolji kuvari od žena, već da je kuvarstvo težak posao pa se time bavi više muškaraca što dovodi do toga da češće postaju dobri kuvari.

- Kada sam ja bio u školi na 30 muškaraca bilo je 5 žena, a i svuda gde sam radio bilo je 80-90% muškaraca u kuhinji. Mislim da je ovo težak posao, nekada se radi i 1-2 meseca bez slobodnog dana.

Aktivan i u slobodno vreme

Umeće za šporetom retko pokazuje kod kuće jer vreme sa porodicom želi da provede u raznovrsnim aktivnostima. Suprugu je upoznao u Londonu gde je studirala, i posle 12 godina u britanskoj prestonici zajedno su se vratili u Beograd.

- Kada sam sa suprugom Mašom i kćerkom Avom, a najviše vremena imamo vikendom, uglavnom odlazimo negde i provodimo vreme napolju, pa moje kulinarsko umeće i ne dolazi toliko do izražaja. Obožavam da provodim vreme sa svojom kćerkom. Gledam da je vodim svugde, da svaki dan kada smo zajedno bude drugačiji. Vrlo sam aktivan, retko sedim, ležim i skoro se nikada ne odmaram i mislim da je i ona tu povukla na mene. Kada smo kod kuće duže od pola sata, a da ne radimo ništa, svi se unervozimo i odmah smišljamo neku akciju.

Nije odličan ni u jednom sportu, ali kaže da nije loš ni u jednoj disciplini. Sa drugovima igra basket, tenis, stoni-tenis.

- Obožavam sport kao hobi u skoro svakom obliku i skoro sve što je ekstremno, sve što podiže adrenalin. Prijateljstvo vrednujem i imam drugare još od najranijeg detinjstva koji su i danas deo mog života. Na žalost, u sadašnjoj situaciji, nemam vremena da ih viđam koliko bih hteo, ali oni to razumeju. Moja radna nedelja često je duža od 80 sati, a pošto na prvo mesto uvek stavljam porodicu i naše vreme zajedno, drugari će zasada da sačekaju dok moja kćerka ne poraste ili ja ne počnem manje da radim – kaže Kovačević i u šali dodaje da će verovatno ovo prvo pre da se desi.

Misli da nema onoga što je stvarno želeo a da nije ostvario, osim možda da postane veterinar. Priznaje da je na dobrom putu da zaboravi grčki jer je taj jezik savladao još dok je radio na Kipru.

- Na Kipru sam živeo tri godine. Tamo sam radio kao konobar, barmen i tek pred kraj sam radio u kuhinji, posle sam bio 9 meseci u "Que pasi" gde sam bio glavni barmen, i onda sam otišao u London. Stvarno nemam ni jednu žal u životu. Bukvalno sve što mi je bilo na pameti i što sam pomislio da treba da uradim, ja sam uradio. Ukoliko o nečemu razmišljam duže od 3 dana, sprovešću to u delo ili ću bar pokušati. Naravno, ukoliko je u granicima normale.

Ispunjen svaki minut

Na odmor je otišao da bi radio. U Londonu ovih dana ne pokazuje sportsko umeće na Olimpijskim igrama već kulinarsko u hotelu "Claridges".

- U "Claridges" se vraćam na kratko, odnosno koristim svoj odmor radno. Povodom Olimpijskih igara u londonskom hotelu gostuje Rene Redžepi, šef kuhinje restorana "Noma" iz Kopenhagena. Pozvan sam i ja i biću jedan od 20 kuvara iz različitih delova sveta – objašnjava naš sagovornik razlog ponovnog rada u prestižnom hotelu, nekoliko dana pred odlazak u London.

Ponosan je jer je odoleo mnogim iskušenjima u životu, ostao na pravom putu i postao profesionalac i roditelj.

Veoma mu je važan poslovni uspeh odnosno da je dobro obavio zadatak, ali tvrdi da je veoma bitno konstantno usavršavanje u različitim oblastima.

- Čovek bi trebalo da proširuje vidike u svim segmentima života. Na primer, prošle godine sam upisao MBA na London School of Commerce i iako nema nikakve veze sa kuvarstvom, pomaže mi da bolje vodim kuhinju, svoje ljude, sebe i posao uopšte.

Vodi se devizom da bi svaki minut trebalo da bude kvalitetno proveden i da na kraju ni jednog dana ne postoji kajanje.

- Često zaboravljamo da život ima rok trajanja, koji doduše ne piše na ambalaži, ali moramo da ga iskoristimo pre nego što istekne.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.