Izvor: eKapija | Petak, 27.07.2012.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jordanka Belić, direktorka "JIE engineering" - Nadamo se velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji

Jordanka Belić

Nemačko-srpsko privredno udruženje dobilo je nedavno novog člana. To je biro za servis geo-podataka "JIE engineering", ogranak prestižne kuće "imp GmbH" čije je glavno sedište u nemačkom gradu Halle an der Saale. Ova kuća ima svoje ogranke i u gradovima Bochum, Arnsberg i Ulm.

Ta kompanija specijalizovana za servis geo-podataka (GIS servis, inženjerska geodezija, 3D-inženjering (3D-engineering), trasiranje, statika, projektovanje – imovinsko-pravni odnosi) u kancelarijama zapošljava više od 300 ljudi. Širom Evrope, učestvovali su u realizaciji mnogobrojnih značajnih projekata, a među najvažnijima je gasovod Severni tok.

"JIE engineering" počeo je sa radom u Beogradu u septembru 2010. Iako za sada rade projekte isključivo za partnere u Nemačkoj, u ovoj kompaniji za "eKapiju" kažu kako očekuju da uskoro dobiju priliku da iskustvo iz značajnih inostranih projekata iskoriste i na srpskom tržištu.

Šta je to što ova perspektivna kuća ima da ponudi našoj zemlji, i kako se "imp GmbH" rešio da otvori kancelariju u Beogradu, za "eKapiju" objašnjava direktorka "JIE engineering"-a Jordanka Belić.

Ona kaže da im je namera da kancelarija u Beogradu, osim Srbije, pokriva teritoriju Jugoistočne Evrope.

- Ocenili smo ovo tržište kao izuzetno interesantno, jer će ovde u bliskoj budućnosti sigurno biti velikih projekata u oblasti infrastrukture koja je za nas interesantna. Kako se Srbija kreće ka EU, biće neophodno da se uvedu standardi bliski zapadnim, i rašće potrebe za uslugama koje mi nudimo. To se već desilo na tržištima Češke, Mađarske, Poljske...kod njih je sve više posla u oblasti u kojoj mi radimo – kaže naša sagovornica, ističući da je od velikog značaja bilo i to što su u našoj zemlji mogli da pronađu stručnjake koji ispunjavaju njihove visoke kriterijume.

(Foto: b)

Kada je pre dve godine "JIE engineering" osnovan, najpre je zaposleno četvoro ljudi, koji su poslati na obuku iz oblasti GIS-a i 3D inženjeringa u Nemačku. Kasnije se broj zaposlenih povećavao, u skladu sa potrebama projekata na kojima su angažovani. Trenutno ovde radi trinaest ljudi, a u planu je da u skorije vreme zaposle još 2-3.

Njihova matična kuća – "imp Holding GmbH", bila je angažovana na planiranju jednog od najvažnijih pojekata u oblasti snabdevanja gasa u istoriji. Za krak Severnog toka, dugačak 160 kilometara, radili su fino i grubo trasiranje, sve neophodne geodetske podloge, geodetska meranja pri gradnji, eksproprijaciju zemljišta i dokumentaciju izvedenog stanja u GIS-u (Smallworld). Na ovom projektu Jordanka Belić bila je lično angažovana.

Ovaj neverovatan posao uključivao je i deo trase koji ide ispod površine Severnog mora. O značaju tog gasovoda ne treba trošiti reči, dovoljna je, kako kaže sagovornica "eKapije", činjenica da on zadovoljava čak trećinu nemačkih potreba za gasom.

Jasno je kolika bi za Srbiju, u kojoj je Južni tok na pomolu, mogla biti korist od ovakvog iskustva i "know how", kakve ni jedna kompanija na našem tržištu nema.

- Izgradnja malih gasovoda, skromnijih kapaciteta, i izgradnja gasovoda kao što je Severni tok, gde su cevi prečnika 1,4 metra, veoma se razlikuju – kaže direktorka Belić.

"JIE engineering", preko svoje matične firme, angažovan je na najrazličitijim projektima. Mnoge metode, kojima se koriste, kod nas još uvek nisu zaživele.

(Foto: b)

- Angažovani smo na raznim projektima u oblasti GIS-a, dokumentacije trasa optičkih kablova, trasa dalekovoda i gasovoda... Radimo obradu podataka snimljenih iz helikoptera za precizna planiranja, na primer gasovoda ili dalekovoda, ortofoto, digitalne modele terena, klasifikaciju i vektorizaciju laserskih tačaka... To su metode koje u Srbiji još nisu zaživele, ali verujemo da će se u budućnosti primenjivati, jer su mnogo efikasnije. Na zapadu je, recimo, pravilo da se svaka trasa koja se planira a duža je od 20 kilometara, zbog ekonomičnosti snima iz helikoptera – kaže nam direktorka "JIE engineering"-a.

Ona ističe da su, iako u Srbiji ima sličnih kompanija koje se bave geodezijom, za sada po onome što nude, još uvek jedinstveni.

- Namera nam je da napravimo transfer znanja sa evropskog tržišta, i da obučimo što više ljudi, da bismo bili spremni kada u Srbiji započnu veliki projekti.

Alternativni izvori

Naša sagovornica objasnila nam je da, zbog propisa po kojima će se u Nemačkoj do 2022. ukidati nuklearne centrale, veoma aktuelno traženje novih izvora energije. Zato su sve više na ceni vetroelektrane, solarne elktrane, elektrane na biomasu...

- Velika je potreba za planiranjem prenosnih sistema za ove elektrane, naša matična kuća je angažovana na mnogim poslovima iz ove oblasti, a i mi u Beogradu smo uključeni u to.

Sudeći po sve češćim najavama ulaganja u ovoj oblasti, i Srbija bi uskoro trebalo da krene stopama zemalja u okruženju, i da počne da sve više koristi alternativne izvore energije. Ipak, kako objašnjava naša sagovornica, ne treba zaboraviti da je za sve ovo potrebno dosta novca, te da planirane nove investicije treba uzimati sa rezervom.

Evropski projekti

Matična kuća "JIE engineering"-a, kompanija "imp GmbH", angažovana je na izradi geografskih informacionih sistema vodova za komunalna preduzeća u velikim nemačkim gradovima kao što su Hamburg, Minhen, Berlin, Magdeburg, Bremen... Nekoliko stotina hiljada kilometara vodova (gas, struja, voda, daljinsko grejanje, optički kabal itd...) je dokumentovano u GIS-u.

Jordanka Belić sa saradnikom

U pitanju su izuzetno složeni projekti, koji prema rečima naše sagovornice traju po nekoliko godina. "Imp grupa" je angažovana i na formiranju i ažuriranju GIS-sistema za najveće nemačke energetske kuće.

Nadalje, kod gasovoda Sayda-Werne-Eynatten (kroz Nemačku, od Češke do Belgije) dugog 750 kilometara učestvovali su u obimnim poslovima planiranja.

Osim toga, za najpoznatije evropske energetske kuće planirali su trase dalekovoda duge nekoliko hiljada kilometara, pratili gradnju, radili dokumentaciju izvedenog stanja.

Kada je reč o 3D-engineering-u, angažovani su na terestičkom laserskom snimanju elektrana, gasnih stanica i industrijskih postrojenja. U ovoj oblasti je snimljeno nekoliko stotina trafo-stanica za potrebe njihove rekonstrukcije i dokumentacije.

Šansa za mlade stručnjake

"JIE engineering" specifičan je još po jednoj stvari – svi njihovi zaposleni su veoma mladi, a većini je ovo čak prvi posao.

- Iako je posao vrlo odgovoran, i zahtevan, nikada nismo imali problem sa zapošljavanjem ljudi bez iskustva, naprotiv. Lakše je učiti nekoga od početka, nego menjati ustaljen sistem i navike u radu. Trudimo se da naše radnike stalno šaljemo na obuke, da im pružamo mogućnosti da nauče nešto novo.

M.S.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.