Izvor: eKapija | Petak, 06.07.2012.| 14:05

Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik - biografija

Miroslav Aleksić

Miroslav Aleksić rođen je 1978. godine u Kruševcu. Osnovnu i srednju Tehničku školu završio je u Trsteniku, nakon čega je otpočeo studije na ekonomskom fakultetu i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Za predsednika Opštine Trstenik izabran je u junu 2012. godine.

Pre izbora i stupanja na funkciju predsednika Opštine Trstenik, Aleksić od 2008 do 2012. godine uspešno obavlja funkciju direktora Direkcije za planiranje i izgradnju "Trstenik" i biva jedan je od najmlađih i najuspešnijih menadžera u javnom sektoru u Srbiji. Za četiri godine njegovog mandata u ovom javnom preduzeću unapređena je putna infrastruktura, uređeni su trgovi, uveden je ISO standard 9001:2008 i novi način poslovanja. Zahvaljujući postignutim rezultatima 2012. godine JP "Direkcija" postaje dobitnik prestižne nagrade za najbolje javno preduzeće u Rasinskom okrugu.

Od 2005do 2007. godinebio jedirektor Javno-komunalnog preduzeće "Počekovina" koje je i nastalo njegovom inicijativom kako bi se unapredilo vodosnabdevanje i održavanje komunalne higijene u selima opštine Trstenik.

Pre izbora na javne funkcije, još početkom 2000. godine osnivao je preduzeće za otkup i izvoz voća i povrća, koje je 2003. godine bilo jedan od najvećih izvoznika sveže šljive iz Srbije. Sedam godina kasnije firma je prerasla u novo i veće preduzeće koje i danas posluje u Trsteniku.

Odgovornost, pragmatizam i menadžerski pristup iz privatnog biznisa i prethodno obavaljnih funkcija, Aleksić prenosi i na vođenje Opštine Trstenik. Upravo zbog takvog pristupa Trstenik 2014. stiče NALED-ov sertifikat i postaje opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ubrzo nakon sticanja ovog sertifikata u Opštini Trstenik realizovane su dve najveće investicije u Rasinskom okrugu i one podrazumevaju izgradnju nove fabrike vodei novi proizvodni pogon u okviru fabrike koja se bavi proizvodnjom i preradom proizvoda od mesa.

Od stupanja na funkciju predsednika Opštine Trstenik Aleksić se posvetio unapređenju uslova i kvaliteta života svih građana Opštine. U toku dosadašnjeg mandata pokrenuo je proces rešavanja decenijskih problema koji se odnose na sistem grejanja i vodosnabdevanje grada. U Trsteniku se u ovom trenutku, nakon duge pauze, posebna pažnju posvećuje rekonstrukciji i izgradnji obrazovnih, sportskih, zdravstvenih i objekata od kulturnog značaja. Unapređuje se i sistem socijalne zaštite kao i sistem koji omogućuje ostvarenje prava manjinskih zajednica koje žive na teritoriji Opštine Trstenik. Kako potiče iz porodice koja se generacijama uspešno bavila i živela od poljoprivrede posebno je angažovan na ostvarenju cilja da se poljoprivredna proizvodnja u trsteničkom kraju podigne na viši nivo i time iskoriste izuzetni potencijali koje opština Trstenik u ovoj oblasti ima.

Politikom se bavi od 2006. godine, izuzetno ceni konstruktivnu kritiku. U svom političkom delovanju oslanja se na kvalitetne, stručne i obrazovane ljude. Smatra da je politika jedan od načina da se na pravi način iskažu i ostvare stvarne potrebe i interesi građana, a uspeh političara, po njegovom mišljenju, ogleda se u konkretnim rezultatima koje za sobom ostavlja.

Predsednik je odbora za komunalne delatnosti Stalne konferencije gradova i opština i dobitnik nagrade za razvojne projekte u opštini Trstenik i Regionu.

Osnivač je i predsednik Narodnog pokreta Srbije.

Oženjen je i otac je petogodišnje devojčice.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.