Izvor: eKapija | Petak, 22.06.2012.| 09:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Melanija Rađenović Pavlović, arhitekta i rukovodilac marketinga i projekata u kompaniji "Mapei" - Mačka se uvek dočeka na noge

Melanija Rađenović Pavlović
Melanija Rađenović Pavlović

Praunuka čuvenog pomorskog kapetana i slikara Andra Đurkovića, iz Risna u Boki Kotorskoj, Melanija Rađenović Pavlović, arhitekta i rukovodilac marketinga i projekata u kompaniji "Mapei" rođena je u Beogradu, ali je more nešto što se neprekidno prepliće sa kopnom u njenom životu. Dar za slikanje nasledila je od njega, kao i strast prema pomorstvu.

Sve morske ljubavi su čarobne, pa tako i ljubav jedne Beograđanke, mame Ljubice i jednog Budvanina, tate Bogoljuba, omogućila je zbližavanje ova dva grada. Tata je od Rađenovića. Rađenovići su Paštrovići koji su došli pre XV veka iz Srpske države Raške iz grada Rasa i naselili primorje na području Svetog Stefana. Rađenovići su jedna od najstarijih i najuglednijih porodica u Budvi koja je iznedrila vrhunske intelektualce, profesore, slikare, istoričare umetnosti, inženjere. Tata Bogoljub, pravnik, ceo život je posvetio marketingu, radu na unapređenju turizma Budve kroz brojne marketinške aktivnosti pored ostalog i organizovanja poseta velikog broja poznatih ličnosti iz sveta filma, umetnosti, jet seta idr, kao i povezivanju Budve sa Beogradom, Parizom, Pragom i drugim metropolama u regionu. Uvek voli da izdvoji posetu Sofije Loren i Karla Pontija Crnogorskom primorju.

Sa mamine strane svi su bili lekari. Deda Dimitrije Zlatanović, bečki đak, bio je lekar i stomatolog koji je pored ostalog objavio neke od prvih udžbenika iz stomatologije. Pisao je tekstove za "Glasnik zubno-lekarske struke" u Jugoslaviji, davnih 30–tih godina prošlog veka. Zaljubljenik u Vračar kupio je jednu od prvih kuća 1940 –te godine u Nebojšinoj ulici. Baka Melanija bila je lekar u Pančevu.

Od medicine "pobegao je" samo mamin ujak Aleksandar Ćosić, najbrži čovek na 400 metara u staroj Jugoslaviji, učesnik štafete 4x400 metara na Olimpijskim igrama u Londonu davne 1948. godine.

Od lekarskog "gena" do arhitekture

Lekarski gen je uticao da Melanija ode na prirodni smer u Petu beogradsku gimnaziju. Tada se to zvalo: laboratorijski tehničar za Biologiju i seća se da su se celu četvrtu godinu spremali za medicinu, ali ona se predomislila. Zahvaljujući Petoj svi su upisali fakultete, a destoro iz odeljenja je bilo među prvih 50 na medicini te godine. Samo dve dame su upisale arhitekturu.

S obzirom da niko nije arhitekta u porodici, a da je crtanje i slikanje nešto što se godinama preplitalo sa naukom i matematikom, rodila se ideja da ode na arhitekturu. Na preporuku porodičnog prijatelja, Melanija odlazi kod čika Mike Čanka u odabranu grupu za pripremu prijemnog ispita. Čika Mika Čanak, čuveni beogradski arhitekta i entuzijasta, izveo je na put elitu beogradske arhitekture. Melanija nikada neće zaboraviti kako je čika Mika spremao njih četrdesetak za prijemni na Arhitekturi davne 90 –te. Višesatno crtanje nekada bi proizvelo draperije koje su ličile na "crknute lisice", a nekada crteže od kojih bi se i Picasso postideo. Čika Mika je proizvodio pobednike i gubitnike. Ali ta sjajna Mikina generacija 90–te "razbila" je prijemni na Arhitektonskom fakultetu sa desetkama iz crtanja.

Istovremeno, Melanija upisuje i Pejzažnu arhitekturu na Šumarskom fakultetu, ali indeks vraća zbog arhitekture. Inspirisana arhitekturom japanskih arhitekata Shin Takamatsua idr, kao i Frank Lloyd Wright-a, Maria Botte, Renza Piana razvijala je neki svoj koncept. More je uvek bilo tu negde kroz brojne projekte vila, zgrada, poslovnih kompleksa u gradu i na obalama, marina, kao i kroz diplomski rad "Nautički kompleks sa Yacht Clubom, marinom i akvarijumom u Budvi".

Sport i muzika kao život, strast, hobi

I opet ta voda kroz destogodišnje treniranje plivanja koje je morala da prekine zbog obaveza na fakultetu. Svi u porodici su sportisti tako da su plivanje, skijanje na vodi i na snegu, jedrenje na dasci nešto što se podrazumeva. Najbolji vetar za jedrenje je u Egiptu na Crvenom moru kao i preporuka za ronjenje. Jedno vreme se bavila streljaštvom.

Tenis i Formula 1 su nešto što obavezno prati i kad god vreme i obaveze to dozvoljavaju odlazi i uživo da prati takmičenja. Omiljene su joj trke u Monci i Budimpešti. Ima sreću što njen muž ima razumevanja za njenu strast prema Formuli 1. Jedno vreme nije pratila Formulu 1 kada je poginuo Sena, ali život ide dalje, a trke su i dalje veoma atraktivne.

Tenis igra rekreativno sa sinovima. Muzika joj je velika ljubav. Dve godine klavira, niže muzičke škole i kratak staž DJ-a. Naime, porodica je 90-tih otvorila jednu od prvih diskoteka na plaži Mogren u Budvi "Raj". Ceo Beograd je bio tamo. "Raj" je bila diskoteka kakvu danas možemo sresti na Ibici...

Sluša sve od AC-DC-a, preko Davida Gutta-e, Maroon 5, Pink do Verdija i podjednako uživa u operi, tehno muzici, metalu i dr.

Svetski putnik

Melanija Rađenović Pavlović u Sahari
Melanija Rađenović Pavlović u Sahari

Čovek koji ne putuje ima vremena za gubljenje na bezpredmetna razmišljanja, materijalne gluposti, a čovek koji putuje shvata koliko je mali, koliko ne zna, koliko nije video, naučio i koji su izazovi pred njim. Kao mala imala je sreće da jedno vreme živi u Italiji i obiđe celu zemlju. Bila je oduševljena vulkanima, Etnom i Vezuvom, južnom Italijom sa brojnim diljalektima i kontarstima u odnosu na severnu, bogatu, industijsku Italiju i malim kućicama kao iz bajke "Truli" starim preko 500 godina.

U Kinu je išla da vidi Kineski zid, Mingove grobnice, Zabranjeni grad, Nebeski hram. Na Kineskom zidu je duvao ledeni vetar, a vodič je prepričavao drevnu priču da "Čovek koji se nije popeo na Kineski zid i nije pravi čovek" i da je to "jedina" građevina koja se vidi sa Meseca. U Kini je počela da se interesuje za Feng Shui. Feng Shui je kineska nauka, koja propisuje način življenja i tehniku uređenja prostora. Mnogi imaju predrasude prema ovoj drevnoj nauci zbog sopstvenog neznanja i ne informisanosti. Evropa i Azija i Afrika...

I naravno Egipat kao sveto mesto odakle sve potiče. Luksor, Karnak, Dendera, oduševljenje sa Nilom i Dolinom umetnika i Dolinom Kraljica i razorčarenje sa Dolinom Kraljeva...Velelepni hramovi Hatšepsut i boginje Hator.

Prvi susret sa poljem vetrenjača u Nemačkoj bio je impresivan i od tada čeka da vetrenjače stignu i kod nas i da neko prepozna snagu vetra.

Milano kao italijanski Beograd, toliko sličnosti i razlika, kontrasti u arhitekturi.

Životna želja joj je da poseti Stounhendž i Maču Pikču...

Stabilan porodičan život i puno smeha

Melanija Rađenović Pavlović sa sinovima
Melanija Rađenović Pavlović sa sinovima

Melanija najvećim uspehom smatra svoj stabilan porodičan život, koji joj daje svu životnu energiju i radost. Bezrezervna ljubav i podrška supruga Marjana i sinova Marka i Igora i u najtežim trenucima teraju je da se bori i da ide napred. Dečiji osmesi vas uvek razoružaju. Kvalitetna osnova za uspešan život je velika količina smeha i tolerancije.

- Neko kaže da je duhovitost odraz inteligencije, a ja bih dodala da se nadmudrujemo svi zajedno kroz smeh i šalu. Sve pada u vodu ako niste dobar roditelj i uzor svojoj deci. Kultura i vaspitanje potiču iz porodice, a normalna porodica je preduslov za dobar život. Sport je nezamenljiv u razvoju i vaspitanju dece, pa tako Marko i Igor godinama uspešno igraju odbojku. Marko se bavi programiranjem, a Igor pravi makete i predmete od papira, neki njegov Origami fazon - kaže Melanija Rađenović Pavlović.

Arhitektura – Marketing – IT – Business development

Šta god da radi u životu, radi temeljno, požrtvovano, oprezno, do perfekcije. Za sebe kaže da je atipičan arhitekta i tipičan menadžer.

- Ljudi obično zamišljaju arhitektu kao tihog, povučenog osobenjaka koji sanjari o svojim idejama i projektima u uglu biroa pod svetlošću lampe. To je velika zabluda jer arhitektura je univerzalna nauka i zanimanje koja pruža bezbroj mogućnosti. Arhitekte su kreativni inženjeri sa perfektnim poimanjem prostora, estetike, kombinacija umetnika, dizajnera, matematičara, avanturiste, vizionara.

Nekako iz te arhitekture odlazi u marketing i zahvaljujući radu u kompaniji Doncafe i intenzivnoj saradnji sa McCann Erickson marketinškom agencijom otkriva sve tajne marketinga, media, komunikacija.

Karijera je dalje vodi u telekomunikacije u SBB gde razvija i implementira dva neobična projekta SBB Cafe Network i SBB Hot Spot gde umrežava brojne beogradske kafiće i restoranje na wireless i kablovski internet i organizuje promociju istih. SBB Hot Spot je bila prva mreža internih wireless tačaka u gradu.

Zahvaljujući telekomunikacijama savladava mreže, različite softvere, osnovni PHP, pa tako danas bez problema umrežava sve uređaje po kući. Zahvaljujući velikom interesovanju za IT generalno prevodi i priručnik za Micros Fidelio Front Office najbolji software za ugostiteljstvo za kompaniju Montora Software.

I onda povratak u arhitekturu i građevinarstvo kroz Contract Business i kompaniju Carpetland gde se bavi business developmentom. Nekako je uvek projekte podizala i realizovala od nule i kada se okrene iza sebe rezultati su tu. Verovatno kada bi jednog dana otišla na Mars da se bavi business developmentom i to bi uspešno radila. Voli izreku "Mačka se uvek dočeka na noge!" šta god da se desi.

Posao je dalje vodi u kompaniju JUB gde kao prodžekt menadžer realizuje velike projekte, a ujedno se uspešno bavi pisanjem za časopise AG magazin, Enterijer magazin, uređuje priloge ispred JUB-a za TV editorijal Urbana zona u saradnji sa Ljiljom Đurović.

Promene posla je nisu plašile jer i američki menadžeri više puta u toku karijere menjaju profesiju i tako stiže u internacionalnu kompaniju "Mapei" kao rukovodilac marketinga i projekata. Mapei je vodeći svetski proizvođač građevinske hemije sa centralom u Milanu i 59 fabrika u celom svetu. Tehnički je urednik revije Svet Mapei, administrator sajta na srpskom, stručni je saradnik brojnih časopisa među kojima i časopisa Podovi.

Umrežavanje, znanje, zvanje, veštine, strani jezici

Kroz osmeh kaže da govori engleski, italijanski, srpski i sve jezike sa prostora bivše Jugoslavije. Na dobrom je putu da nauči i ruski. Najveći kapital su joj brojni kontakti i poznanstva koje ima u različitim strukturama društva i privrednim garanama.

Smatra da je stručnjak za umrežavanje i kvalitetno povezivanje ljudi kroz brojne društvene mreže. Komunikativna je i voli da drži prezentacije. Ne stiže da posveti malo više vremena blogu, ali potrudiće se.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE