Izvor: eKapija | Ponedeljak, 21.11.2011.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lena Kovačević, pevačica - biografija

(Foto: b)

Lena Kovačević je rođena u Beogradu, 1982.godine. Završila je klavirski odsek srednje muzičke skole "Stanković" u Beogradu, uporedo nastupajući na brojnim takmičenjima i muzičkim festivalima, medju kojima je i "Exit" 2001. godine.

Godine 2006. je diplomira Dzez pevanje na Muzičkom Konzervatorijumu u Amsterdamu. Studirala je u klasi eminentnih evropskih profesora. Učestvovala je u seminarima: Bobby McFerrin-a, Richarda Bone, Mark Murphy-a i mnogih drugih. U toku ovog perioda posebnu pažnju posvećuje kompoziciji i pisanju tekstova.

Godine 2003.peva u filmu "Profesionalac", sa Bajagom. U Holandiji dugi niz godina saradjuje sa jednim od najboljih Dzez orkestara, Kraljevskim Holandskim Orkestrom. Imala je seriju koncerata u Holandiji i Belgiji od kojih se izdvaja nastup pred holandskom Kraljicom Beatrix. Sa ovim orkestrom, tokom tromesečne turneje izvodi i program srpskih tradicionalnih pesama.

(Foto: b)

Nastupala je kao solista u projektu američkog basiste John-a Clayton-a (Dianne Krall, Nina Simone), uz Nigel Kennedy Quintet i Al Di Meola Band. Sa poznatim belgijskim producentom Buscemi-em (Blue Note), snimila je obradu naše tradicionalne pesme "Gusta mi magla padnala", koja će se naći na njegovom novom albumu, u izdanju muzičke kuće EMI.

Snimala je i učestvovala u mnogim projektima muzičara sa svih strana sveta, uporedo saradjujući sa svojim kolegama iz Srbije. Izdvajaju se nastupi u Bitef Teatru, na Mokranjčevim Danima i Kolarčevoj Zadužbini.

U Beogradu 2008. godine započinje rad sa australijskim producentom Theodorom Yanniem, na realizaciji ovog albuma, predvidjenog za domaće i strano tržište. Album je inspirisan Dzez i pop muzikom, kao i neprevazidjenim, dragim, zvukom Balkana. U decembru 2009.godine ovaj album, pod nazivom "Dobar dan za pevanje" izdat je u Srbiji za PGP RTS.

U 2011.godini doživljava široku popularnost u Srbiji, kao član žirija "Prvog glasa Srbije", koji se emituje na Prvoj TV.

izvor : http://www.lenakovacevic.com/

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.