Izvor: Privredni pregled | Četvrtak, 10.11.2011.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nataša Pavlović Bujas, direktorka "Blumen grupe" - Brendiranje i tržišna komunikacija

Nataša Pavlović Bujas

Ovogodišnji Međunarodni sajam franšizinga u Srbiji okupio je veliki broj stranih i domaćih predavača, predstavnika Evropske federacije za franšizing, nacionalnih asocijacija, ali i davaoca franšiza iz Francuske, Italije, Nemačke, Grčke, pa čak i Srbije. Zamišljen kao mesto dinamične razmene ideja i informacija, uspeo je da prikaže brojne primere franšiznog poslovanja i približi ih nedovoljno razvijenom srpskom tržištu. Tim povodom, Nataša Pavlović Bujas, direktorka "Blumen grupe" ("Blumen Group") i član Upravnog odbora Grupacije agencija za tržišno komuniciranje PKS za "Privredni pregled" govori o značaju franšiznog poslovanja i mogućnostima koje on pruža.

U okviru radionice "Franšizing vam otkriva" predstavljeni su značaj žiga, prepoznatljivost brenda, zadovoljstvo kupaca, razvoj franšizne marketing kampanje, ali i dobra poslovna praksa i načini uvođenja brenda na novo tržište.

- Franšiza je jedan od najisplativijih modela poslovanja u svetu, model koji praktično nije osetio krizu svih ovih godina. U njenoj osnovi nalazi se formirani brend, brend proizvod, brend usluge ili brend kompanije, što franšizu čini sigurnom i isplativom, a primaocu franšize omogućava stabilno poslovanje, minimalizovanje ulaganja i brz obrt uloženog novca, kaže Pavlović i ističe da se franšiza u Srbiji razvija u dva smera. Prvi smer čine franšize koje dolaze iz inostranstva, pa ih naši ljudi primaju ili kupuju u zavisnosti od dogovora, dok drugi model podrazumeva razvijanje domaćih franšiznih modela za plasiranje naše robe u regionu, pa i u svetu.

Agencija "Blumen grupa" na tržištu Srbije i regiona posluje već dve decenije, baveći se tržišnim pozicioniranjem proizvoda i kompanija, kreiranjem i komuniciranjem imidža, ugledom i reputacijom kompanija i institucija, strateškim komunikacijama uključivši i komunikaciju brenda sa potrošačima. Posebno dragoceno je iskustvo u radu sa domaćim malim i srednjim preduzećima, kojima nije lako da tržišnu bitku biju sa multinacionalnim kompanijama i globalnim brendovima. Kao primer domaće kompanije koja istrajno i dosledno gradi brend strategiju i franšizu u regionu, ona upravo izdvaja jednog od klijenata svoje agencije.

- Reč je o modnoj kući "Luna" iz Požarevca. Kao agencija koja se bavi brend strategijama, posebno komunikacijom brenda sa potrošačima, kako online komunikacijom (korišćenjem internet kanala) tako i "tradicionalnim" načinima komunikacije, "Blumen Group" aktivno participira u konstituisanju "Luna" brenda. Preciznije - u kreiranju svih onih dodatnih vrednosti koje proizvod ili uslugu čine brendom. U kreiranju brenda, veoma je važno, kao i u svakom poslu, imati profesionalnu podršku, naglašava ona i dodaje da, iako se tim poslom svaka agencija bavi na svoj način, nekolicinu razlikuje poznavanje, prihvatanje i poštovanje međunarodnih kodeksa poslovanja propisanih od strane MTK – Međunarodne trgovinske komore i srodnih strukovnih udruženja.

Veoma je važno znati šta je to brend i zašto je brend važan segment u franšiznom poslovanju, kao i koja je uloga potrošača, odnosno kupaca danas. Kreiranje brenda ključna je stvar, pa treba praviti razliku između proizvoda i brenda.

- Nije dovoljno samo da imate dobar proizvod, jer to se podrazumeva. Postavlja se pitanje kako da Vaš kupac kupi baš od Vas, a ne od konkurencije. Upravo ta izgradnja odnosa sa kupcima i potrošačima čini dodatnu vrednost koja od proizvoda pravi brend - kaže Pavlovićeva. Ona napominje da su do skoro brendovi upravljali komunikacijom sa potrošačima, a da ja danas situacija sasvim drugačija.

Internet je doneo potpunu revoluciju, pa ne možemo sa sigurnošću upravljati informacijama na način na koji smo navikli, zbog čega je jedino moguće – graditi iskren i otvoren odnos sa kupcima.

- Govoreći o Internetu u celini, nemate predstavu ko, kako i koliko o Vama govori. To više nije komunikacijska tačka u određenom mestu prodaje, jer ako Vas neko kritikuje u Leskovcu, to danas ne znači da već za dva sata nećete osvanuti u Australiji kao loš primer neke prakse, i obrnuto. Vlasnici brenda danas su potrošači, jer bez ijednog uloženog dinara, bez ikakvog velikog napora mogu značajno ugroziti i bezmalo ugasiti brend. Ukoliko ste se i ogrešili o potrošača, grečku je moguće ispraviti, zbog čega je upravo važno imati iskren odnos, graditi ga, negovati i u tome biti dosledan i istrajan. Brendovima je dozvoljeno da pogreše, ali im nije dozvoljeno da ignorišu svoje potrošače - naglašava Nataša Pavlović i podseća da je jedini mogući budući način bavljenja biznisom potpuno holistički pristup.

Nekada je marketing bio deo prodaje. Danas je obrnuto – sve, pa i prodaja integrisani su u marketing strategije, ili kako to danas nazivamo - tržišne komunikacije. Termin objedinjava sve napore da se proizvod i usluga približe kupcu i od kupca stvori lojalan potrošač na duge staze, što obezbeđuje stabilan rast i razvoj.

- Iako tako ne izgleda - franšizing je prilično slobodan način poslovanja. Stvar dogovora i procene - koliko je brend jak potencijal za prodaju na tržištu. Zajednička ulaganja i simbioza interesa davaoca i primaoca franšice, čine ovaj model poslovanja sigurnim i perspektivnim. Ipak - moć javnog mnjenja jaka je i nezadrživa, što ukazuje na ogroman značaj razvijanja i negovanja odnosa sa potrošačima - zaključuje Pavlović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.