NavMenu

Nataša Pavlović Bujas, direktorka "Blumen grupe" - Brendiranje i tržišna komunikacija

Izvor: Privredni pregled Četvrtak, 10.11.2011. 12:06
Komentari
Podeli

Nataša Pavlović BujasNataša Pavlović Bujas

Ovogodišnji Međunarodni sajam franšizinga u Srbiji okupio je veliki broj stranih i domaćih predavača, predstavnika Evropske federacije za franšizing, nacionalnih asocijacija, ali i davaoca franšiza iz Francuske, Italije, Nemačke, Grčke, pa čak i Srbije. Zamišljen kao mesto dinamične razmene ideja i informacija, uspeo je da prikaže brojne primere franšiznog poslovanja i približi ih nedovoljno razvijenom srpskom tržištu. Tim povodom, Nataša Pavlović Bujas, direktorka "Blumen grupe" ("Blumen Group") i član Upravnog odbora Grupacije agencija za tržišno komuniciranje PKS za "Privredni pregled" govori o značaju franšiznog poslovanja i mogućnostima koje on pruža.

U okviru radionice "Franšizing vam otkriva" predstavljeni su značaj žiga, prepoznatljivost brenda, zadovoljstvo kupaca, razvoj franšizne marketing kampanje, ali i dobra poslovna praksa i načini uvođenja brenda na novo tržište.

- Franšiza je jedan od najisplativijih modela poslovanja u svetu, model koji praktično nije osetio krizu svih ovih godina. U njenoj osnovi nalazi se formirani brend, brend proizvod, brend usluge ili brend kompanije, što franšizu čini sigurnom i isplativom, a primaocu franšize omogućava stabilno poslovanje, minimalizovanje ulaganja i brz obrt uloženog novca, kaže Pavlović i ističe da se franšiza u Srbiji razvija u dva smera. Prvi smer čine franšize koje dolaze iz inostranstva, pa ih naši ljudi primaju ili kupuju u zavisnosti od dogovora, dok drugi model podrazumeva razvijanje domaćih franšiznih modela za plasiranje naše robe u regionu, pa i u svetu.

Agencija "Blumen grupa" na tržištu Srbije i regiona posluje već dve decenije, baveći se tržišnim pozicioniranjem proizvoda i kompanija, kreiranjem i komuniciranjem imidža, ugledom i reputacijom kompanija i institucija, strateškim komunikacijama uključivši i komunikaciju brenda sa potrošačima. Posebno dragoceno je iskustvo u radu sa domaćim malim i srednjim preduzećima, kojima nije lako da tržišnu bitku biju sa multinacionalnim kompanijama i globalnim brendovima. Kao primer domaće kompanije koja istrajno i dosledno gradi brend strategiju i franšizu u regionu, ona upravo izdvaja jednog od klijenata svoje agencije.

- Reč je o modnoj kući "Luna" iz Požarevca. Kao agencija koja se bavi brend strategijama, posebno komunikacijom brenda sa potrošačima, kako online komunikacijom (korišćenjem internet kanala) tako i "tradicionalnim" načinima komunikacije, "Blumen Group" aktivno participira u konstituisanju "Luna" brenda. Preciznije - u kreiranju svih onih dodatnih vrednosti koje proizvod ili uslugu čine brendom. U kreiranju brenda, veoma je važno, kao i u svakom poslu, imati profesionalnu podršku, naglašava ona i dodaje da, iako se tim poslom svaka agencija bavi na svoj način, nekolicinu razlikuje poznavanje, prihvatanje i poštovanje međunarodnih kodeksa poslovanja propisanih od strane MTK – Međunarodne trgovinske komore i srodnih strukovnih udruženja.

Veoma je važno znati šta je to brend i zašto je brend važan segment u franšiznom poslovanju, kao i koja je uloga potrošača, odnosno kupaca danas. Kreiranje brenda ključna je stvar, pa treba praviti razliku između proizvoda i brenda.

- Nije dovoljno samo da imate dobar proizvod, jer to se podrazumeva. Postavlja se pitanje kako da Vaš kupac kupi baš od Vas, a ne od konkurencije. Upravo ta izgradnja odnosa sa kupcima i potrošačima čini dodatnu vrednost koja od proizvoda pravi brend - kaže Pavlovićeva. Ona napominje da su do skoro brendovi upravljali komunikacijom sa potrošačima, a da ja danas situacija sasvim drugačija.

Internet je doneo potpunu revoluciju, pa ne možemo sa sigurnošću upravljati informacijama na način na koji smo navikli, zbog čega je jedino moguće – graditi iskren i otvoren odnos sa kupcima.

- Govoreći o Internetu u celini, nemate predstavu ko, kako i koliko o Vama govori. To više nije komunikacijska tačka u određenom mestu prodaje, jer ako Vas neko kritikuje u Leskovcu, to danas ne znači da već za dva sata nećete osvanuti u Australiji kao loš primer neke prakse, i obrnuto. Vlasnici brenda danas su potrošači, jer bez ijednog uloženog dinara, bez ikakvog velikog napora mogu značajno ugroziti i bezmalo ugasiti brend. Ukoliko ste se i ogrešili o potrošača, grečku je moguće ispraviti, zbog čega je upravo važno imati iskren odnos, graditi ga, negovati i u tome biti dosledan i istrajan. Brendovima je dozvoljeno da pogreše, ali im nije dozvoljeno da ignorišu svoje potrošače - naglašava Nataša Pavlović i podseća da je jedini mogući budući način bavljenja biznisom potpuno holistički pristup.

Nekada je marketing bio deo prodaje. Danas je obrnuto – sve, pa i prodaja integrisani su u marketing strategije, ili kako to danas nazivamo - tržišne komunikacije. Termin objedinjava sve napore da se proizvod i usluga približe kupcu i od kupca stvori lojalan potrošač na duge staze, što obezbeđuje stabilan rast i razvoj.

- Iako tako ne izgleda - franšizing je prilično slobodan način poslovanja. Stvar dogovora i procene - koliko je brend jak potencijal za prodaju na tržištu. Zajednička ulaganja i simbioza interesa davaoca i primaoca franšice, čine ovaj model poslovanja sigurnim i perspektivnim. Ipak - moć javnog mnjenja jaka je i nezadrživa, što ukazuje na ogroman značaj razvijanja i negovanja odnosa sa potrošačima - zaključuje Pavlović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.07.2024.  |  Industrija, Finansije

Industrija stakla u Pančevu prodata u stečaju kao pravno lice za 43,7 miliona dinara

Industrija stakla u Pančevu prodata je u stečaju kao pravno lice po početnoj ceni od 43,7 miliona dinara, a kupac je novosadsko preduzeće Promist, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Na prethodnom javnom nadmetanju za kupovinu Industrije stakla početna cena bila bila je 62,5 miliona dinara, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Najznačajniju imovinu Industrije stakla čine dvosoban stan površine 64 kvadrata u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.