Izvor: eKapija | Sreda, 02.11.2011.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva - Kinezi ulažu u trimodalni logistički centar, a Belgijanci otvaraju firmu u slobodnoj zoni

Luka Smederevo
(Predrag Umičević)

Smederevo bi za tri godine moglo da se sa uređenom marinom nađe na nautičkoj karti Evrope. Nemački projektanti vide smederevsku marinu kao mesto velikog potencijala i tvrde da tu može da se formira prostor za pristajanje jahti i čamaca po standardima koji važe u EU. U narednih 3 meseca stručnjaci GIZ-a će proceniti koliko je novca potrebno uložiti u taj projekat, a grad planira da izgradnju marine realizuje putem javno-privatnog partnerstva.

O planovima za unapređenje vodnog saobraćaja, izgradnji trimodalnog logističkog centra za koji su zainteresovane kineske kompanije, otvaranju slobodne zone, kao i o sportskim i turističkim sadržajima u gradu na Dunavu, za "eKapiju" govori Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva.

eKapija: Stručnjaci Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) koji rade studiju oživljavanja smederevske marine bili su prošle nedelje u opštini. Šta je dogovoreno sa njima? Kakvi su dalji planovi za marinu?

Luka Smederevo

- Studija se privodi kraju. U naredna tri meseca će biti poznato koliko je potrebno novca investirati za izgradnju marine. Firme iz našeg grada su zainteresovane za ulaganje u taj projekat i formirale su konzorcijum od sedam firmi na čelu sa firmom "Mitrašinović". Uskoro će biti donet zakon o javno-privatnom partnerstvu što će omogućiti gradu da na tom projektu sarađuje sa zainteresovanim kompanijama.

eKapija: Smederevo izlazi 21 kilometar na Dunav. Kakvi su planovi za razvoj turizma?

- Smederevska tvrđava je okosnica za razvoj istorijskog turizma. Problem je što ni jedan putnički brod za sada ne pristaje u luku. Nadamo se da ćemo uskoro pretovarnu luku pretvoriti u putničku i tada možemo očekivati i veći razvoj turizma u našem gradu. Drugi naš turistički potencijal je "Vila Obrenovića" koju smo ponovo otvorili u saradnji sa republičkim organima.

eKapija: Smederevo se priključilo programu Evropske unije "Dunavska strategija". Za šta će grad tražiti novac iz fondova?

- Predali smo više od 20 projekata koji su vredni 60 mil EUR. Reč je o izgradnji robno-transportnog centra, postrojenju za preradu vode, izgradnji marine, izmeštanju železnice i o drugim manjim projektima.

Luka Smederevo
(Smederevo)

eKapija: Smedrevo nema pravi hotel. Šta se radi na privlačenju investitora da ulažu u ovu vrstu objekata?

- Sada posluju hoteli malih kapaciteta – "Car" sa 50 soba i "Hamburg" sa 16 soba. Ako se sledeće godine hotel "Smederevo" koji je privatizovan ne privede nameni, grad će ostati bez zaintresovanih ulagača u ovakav vid objekta. Smederevo je industrijski grad, i s obzirom na krizu nema potencijalnih ulagača. Verujemo da će biti više zainteresovanih investitora u narednom periodu.

eKapija: U planu je izgradnja železnice i premeštanje luke iz grada? Dokle se stiglo sa tim planovima?

- Ove godine bi trebalo da se krene sa tim projektom. Uređen je planski deo, rešena su imovinska pitanja. U republičkom budžetu je planirano 200 miliona dinara za ovaj projekat. Očekujemo da "Železnice Srbije" krenu sa izradnjom ove godine.

eKapija: Najavili ste i izgradnju trimodalnog logističkog centra. Kolika je procenjena vrednost te investicije, na koji način će se finansirati i koji su rokovi za izgradnju?

- To je dugoročni projekat vredan 40 mil EUR. Nemamo još tačan plan investiranja. Idejni projekat je urađen, sada tražimo investitora. Kinezi su zainteresovani za ulaganje u ovaj centar. Nedavno je bila kod nas delegacija Ambasade Kine i razgovarali smo o mogućoj saradnji, ali još ništa nije precizirano.

Luka Smederevo

eKapija: Dokle se stiglo sa planom da "Comico Oil" izgradi rafineriju nafte u Smederevu?

- Doneo sam odluku o dodeli građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije nafte na teritoriji grada Smedereva kompaniji "Comico oil". U narednih dana bi trebalo da smederevska skupština da saglasnost na tekst ugovora sa investitorom.

eKapija: Ministarstvo finansija je najavilo otvaranje slobodne zone u Smedrevu. Kada očekujete otvaranje te zone? Koji investitori su najavili otvaranje firmi u okviru zone?

- Do sada imamo dosta zainteresovanih kompanija u slobodnoj zoni čije otvaranje očekujemo do kraja godine u Smederevu. U Smederevu posluje belgijska firma "Metech", a očekujemo dolazak još jedne belgijske firme iz oblasti softvera.

eKapija: Planirana je izgradnja sportsko-rekreativnog centra na Dunavu. Koji sadržaji su tu predviđeni?

- Biće omogućeni veslački sportovi, košarka na otvorenom i drugi sportovi na malim terenima. Izgradnja terena će biti realizovana sledeće godine. Osim olimpijskog bazena, fudbalskog terena, hale sportova, imamo i balon halu za mali fudbal i balon halu za tenis.

Luka Smederevo

eKapija: Prošle godine su stanovnici dobili novi bazen, a pedviđeno je i pokrivanje bazena kako bi se koristio i u zimskom periodu. Dokle se stiglo sa tim projektom?

- Pokrivanje bazena je bilo predviđeno sa partnerom – kompanijom "U.S. Steel", ali pošto oni sad nisu u mogućnosti da izdvoje novac za ovaj projekat, grad će sledeće godine da izdvoji novac iz budžeta. Reč je o investiciji od 250.000 EUR.

eKapija: Da li Smederevo planira da investitorima ponudi neke posebne pogodnosti?

- Mi smo dobro pozicionirani tako da to već vidimo kao veliku prednost. Razmatramo set mera za investitore kao što je smanjenje takse i sl.

eKapija: Prioriteti opštine u narednom periodu?

- Plan nam je da rešimo infrastrukturne probleme u Smedrevu. Reč je o rekonstrukciji glavnih saobraćajnica, promene kompletne gasne i vodovodne instalacije. Realizacija je predviđena u narednih šest meseci, a 2,5 mil EUR, koliko će biti uloženo, nabavljeno je iz kredita.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.