Izvor: Alo | Nedelja, 23.10.2011.| 22:04

Miodrag Kostić, vlasnik "MK Group" - Od fizikalca do kralja šećera

Miodrag Kostić

Miodrag Kostić Kole (47) poznat i kao srpski kralj šećera ne samo da spada među najpoznatije Novosađane, već je i u samom vrhu liste najbogatijih građana kako stare, tako i sadašnje države. On se 2005. godine plasirao i na 100. mesto liste najbogatijih ljudi u istočnoj Evropi koju pravi poljski magazin "Vprost".

Rođen u Vrbasu kao sin jedinac čiji je otac bio vozač, a majka kuvarica, Kostić je počeo da zarađuje još u 15. godini, i to noseći džakove cementa, koji su bili skoro teži od njega. Danas je ovaj diplomirani ekonomista vlasnik multinacionalne kompanije sa više hiljada zaposlenih, čiji se obrt kapitala izražava u stotinama miliona evra.

Iako se u medijima prašina oko Kostića dizala zbog njegove velike naklonosti prema lepim ženama, a posebno zbog veze s Natašom Bekvalac, tajfuni su često znali da duvaju i zbog Kostićevog poslovanja. Najveću pažnju privukle su kupovine beogradskog poslovnog centra "Ušće", oštećenog tokom agresije NATO, i šećerana u Baču, Kovačici i Pećincima. Ove tri fabrike kupio je za svega nekoliko evra i tada su ga i prozvali kralj šećera.

Kostić nikada nije radio u društvenoj firmi. Prvu zanatsku firmu osnovao je 1983. godine i počeo da se bavi proizvodnjom kukuruznih pahuljica, pa cigala... Potom je 1989. imao firmu "MK Commerce" sa samo pet zaposlenih, a 1995. godine platni spisak firme je dostigao oko 400 imena, da bi sada ista ta kompanija zapošljavala više od 5.000 zaposlenih.

"MK Group" je danas jedan od najuspešnijih poslovnih sistema u Srbiji u čijem se sastavu nalazi više od 35 povezanih preduzeća koja posluju u zemlji i inostranstvu. Bavi se strateškim vođenjem poslovanja i korporativnim upravljanjem u oblastima poljoprivrede i poljoprivredne industrije, turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologije, finansija... U postupku privatizacije 2008. godine, od kompanije "International CG" je za 23 mil EUR na Kopaoniku kupio hotel "Grand", apartmanski kompleks "Konaci" i nacionalni restoran "Zvrk".

Kostićevu imperiju sada sačinjava tridesetak preduzeća.

Šećerane je pre nekoliko godina prodao nemačkom "Nordzucker"-u, ali poljoprivredu nije napustio. U Vojvodini je kupio šest poljoprivrednih preduzeća i time je postao vlasnik 11.000 hektara. Poljoprivredni biznis je proširio i na Ukrajinu, gde obrađuje stotinak hiljada hektara. Bavi se i građevinarstvom, gradio je ekskluzivne stanove po Novom Sadu. Sa Filipom Cepterom učestvovao je na tenderima za prodaju "Geneksovog" hotela "Continental" i IMT-a. Odnedavno je suvlasnik i preduzeća "Beogradelektro", a ima i svoju brokersku kuću ("MV Investments").

Igrao za drugoligaša

Ovaj poznati Vrbašanin je i strastveni sportista. Nekada je igrao fudbal za FK Vrbas, kad je klub bio drugoligaš u socijalističkoj Jugoslaviji, zapamćen je i kao predsednik prvoligaša FK Vojvodina, obožava oružje i poseduje kolekciju.

Od 2000. se kloni politike!

Miodrag Kostić je do 2000. godine bio direktor DS-a, a posle petooktobarskih promena više se nije eksponirao u političkom životu. Venčani kum je Nenada Čanka, lidera LSV-a. U javnosti je dovođen u vezu s mnogim bivšim i sadašnjim političarima, takođe i s Milom Đukanovićem, ali i s ljudima iz podzemlja, kao što je Nenad Opačić, označen kao glavni narko-diler u Novom Sadu i saradnik zemunskog klana.

(Napomena: tekst je preuzet iz lista "Alo" od 18.10.2011.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.