NavMenu

Otto Zsivkovits, regionalni direktor za Jugoistočnu Evropu kompanije "cargo-partner" Srbija na našoj investicionoj mapi

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.10.2011. 09:34
Komentari
Podeli

(Otto Zsivkovits)

"Cargo-partner", kompanija za špediciju, međunarodni transport i logistiku, sa sedištem u Beču, sa više od 100 poslovnica i 2.200 zaposlenih u 27 država, pokrenula je nedavno u Srbiji uslugu logistike, sa ciljem da firmama koje posluju u našoj zemlji ponudi kompletan servis – transport, skladištenje i distribuciju robe.

O planovima austrijske kompanije kod nas i u regionu, novim servisima, ekološkom transportu robe i budućim investicijama za "eKapiju" govori Otto Zsivkovits, regionalni direktor kompanije "cargo-partner", zadužen za zemlje bivše Jugoslavije i Bugarsku.

eKapija: U Srbiji ste nedavno pokrenuli uslugu logistike. Koje novo znanje donosite?

- Zbog mnogobrojnih zahteva klijenata za obezbeđivanjem kompletne usluge koja uključuje skladištenje, dostavu i distribuciju robe u više zemalja, jer žele da u celoj regiji imaju samo jednog partnera, odlučili smo da i u Srbiji pokrenemo logistiku. Kompanija "cargo-partner" je do sada bila poznata po pomorskom, avio i kamionskom transportu robe, a u budućnosti želimo da razvijamo sektor logistike. Mi danas vodimo u Evropi 120.000 kvadratnih metara skladišta. Razvili smo sopstveni softver za skladištenje "LogSpace" koji možemo prilagoditi zahtevima klijenta i povezati ga sa njihovim sistemima. Stranke uz pomoć tog programa mogu da vode svoje skladište, prate stanje lagera, kreiraju naloge za trebovanje, komisioniranje. Takođe, klijenti mogu kreirati izveštaje o kretanju robe, stanju lagera, frekvenciji robe, praviti razne statistike po zahtevu. Zanimljiv je primer Internet prodaje - kada kupac ubacuje u korpu artikle, taj podatak se automatski sa određenog sajta beleži u našem sistemu kao nalog za odvajanje robe. Magacin priprema robu i isporučuje kupcu na adresu. Softver prati i "safety stock", sistem alarmira kada se artikli približavaju granici sigurnosne zalihe i obaveštava klijenta o potrebi za novom nabavkom.

eKapija: Koje su prednosti prepuštanja skladištenja i distribucije robe profesionalcima u odnosu na izgradnju sopstvenog skladišta?

- Jedna od prednosti je likvidnost kompanije, kao i oslobađanje od početne investicije. Pored ulaganja u izgradnju i opremanje objekta, potrebni su i kadrovi, softver, znanje. Prednosti skladištenja robe u našem objektu su profesionalna usluga, smanjenje fiksnih troškova skladištenja, velika fleksibilnost i kraći "leading time", vreme od momenta porudžbine do isporuke robe. U Evropskoj uniji je procenat "autsorsing" (outsourcing) usluga visok. Početkom 2000. godine kompanije su zbog velikog privrednog buma želele da same grade skladišta, kada je krenula kriza povećala se potreba za optimizacijom troškova i "autsorsinga" usluga. Za sada u Srbiji prepuštanje logistike profesionalcima najviše koriste multinacionalne kompanije, koje imaju pozitivno iskustvo u svojim centralama.

eKapija: Gradite logistički centar u Slovačkoj. Zašto ste se odlučili za tu lokaciju? Koje zemlje će pokrivati?

(Budući izgled logističkog centra u Dunajskoj Stredi )

- U Slovačkoj već imamo logistički centar u Bratislavi, a počeli smo izgradnju još jednog u mestu Dunajska Streda, koje se nalazi u trouglu Slovačke, Mađarske i Austrije. Ukupna površina centra je 60.000 m2, od toga je predviđeno da 30.000 m2 budu objekti skladišta, koji imaju dovoljno mesta za 50.000 paleta. Taj logistički centar se nalazi u sklopu železničkog terminala za kontejnere Metrans, koji je povezan sa lukama u Hamburgu, Bremerhafenu, Kopru i Rijeci. Ova blizina omogućava "cargo-partneru" da vrši utovar robe direktno u kontejner bez emisije štetnih gasova.

eKapija: Da li ste razmišljali da nešto slično gradite u regionu Jugoistočne Evrope?

- Mi već duže vreme tragamo za lokacijom i zemljištem i do sada nismo našli adekvatnu ponudu, zbog toga sarađujemo sa partnerom. Ukoliko dobijemo pravu ponudu i zahtev tržišta, postoji plan i za Srbiju i za zemlje u regiji.

eKapija: Koliko na vaše poslovanje utiče rast kineske privrede? Na koji način roba sa Dalekog istoka najbrže stiže u Srbiju?

- Rast kineske privrede itekako utiče na naš posao i najviše sarađujemo sa zemljama Dalekog istoka. Mada u poslednje vreme se "bude" i druga tržišta – Indija, zemlje Arfike i Turska. Naša prednost je to što smo među prvima krenuli sa transportom punih (FCL) i zbirnih kontejnera (LCL). Između ostalog imamo kancelarije u celoj regiji Azije i Indije i komunikacija je interna. Za firme iz Srbije je interesantno to što imamo redovne zbirne kontejnerske linije iz Kine i Indije, što omogućava kraće tranzitno vreme i bolji servis.

eKapija: Koje luke koristite?

- Kompanija "cargo-partner" je lider na Jadranu i najviše koristi luke Rijeka i Kopar zbog dobrog tranzitnog vremena. Takođe, za neke regije koristimo luku "Bar", kao i luku "Solun" u Egejskom moru. "Luka Konstanca" nam za sada nije interesantna, jer rečni transport na Dunavu još nije dovoljno razvijen, a nema ni prednost tranzitnog vremena.

eKapija: Hoće li status kandidata Srbije za ulazak u EU ohrabriti strane kompanije da ulažu u Srbiju?

- Apsolutno da. Mi se nadamo i zbog našeg posla i zbog Srbije, jer osećamo da je vaša zemlja stabilan partner. Primetili smo da se birokratija smanjila, ali ono na čemu Srbija mora još da radi je jačanje infrastrukture, smanjenje korupcije i modernizacija carine. Vaša najveća prednost je kvalitetna radna snaga. Nadam da će Hrvatska uskoro postati članica EU, a ja u svoje lično i u ime svoje kompanije želim da Srbija uđe u sledećem krugu.

eKapija: Kako ste prebrodili prvi talas krize? Kako nova kriza utiče na vaše poslovanje i odnos sa klijentima?

- Naša prednost je što poslujemo i u Evropi, Aziji i Americi, tako da smo kao kompanija mogli da kompenzujemo potencijalne udare na tržištu. Investirali smo u prodaju, nove proizvode i usluge tako da smo povećali i proširili saradnju sa postojećim strankama. Što se tiče nove krize, ima nekih indikatora u Aziji, što se ogleda kroz manje narudžbina. S druge strane, imamo više posla na tržištu Evrope i vidimo da neke kompanije svoje narudžbine sa Kine premeštaju na Tursku i "stan countries" (Tadžikistan, Avganistan, Turkmenistan, Pakistan, Uzbekistan...).

eKapija: Kompanija "cargo-partner" pridaje veliku važnost zaštiti životne sredine. Evropska unija je najavila uvođenje ekoloških taksi za kamione. Koji nas ekološki projekti u oblasti transporta robe očekuju?

- Uvođenje ekoloških taksi za teška teretna vozila će svakako poskupeti drumski transport. Sve više će se koristiti "džambo" kamioni, kako bi se u jednoj turi prevezlo više robe. Mi kao internacionalna kompanija pridajemo veliku važnost odgovornosti prema ekologiji i njenoj održivosti. Sponzori smo tehničkih fakulteta u Beču i Gracu koji rade na projektu novih avio-motora koji bi smanjili zagađenje. Moto našeg projekta je "Inovacija umesto poboljšanja". Paket inovacija je u upotrebi od 2008. godine, a kao rezultat poboljšanja transporta može se uštedeti godišnje 19,113 tona ugljen dioksida koji se ispušta u atmosferu. To je jednako 2,742 miliona litara dizel goriva i 3,5 miliona litara nafte za brodove, ukupno manje za 6,2 miliona litara goriva godišnje. Postoji i ideja da brodovi smanje brzinu, a time i protošnju. Ali i privreda se mora naviknuti da im roba putuje nekoliko dana duže.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.