NavMenu

Vladan Komatović, generalni menadžer Green Energy 360 - Solarna elektrana "ključ u ruke" za mesec dana

Izvor: eKapija Utorak, 23.04.2024. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: Green Energy 360)

Green Energy 360 je kompanija koja se bavi idejnim rešenjem, projektovanjem, izgradnjom i održavanjem solarnih elektrana. Do sada je izgradila solarne elektrane za mnogobrojne renomirane kompanije.

Generalni menadžer Green Energy 360 Vladan Komatović otkriva u razgovoru za portal eKapija da su solarne elektrane najisplativije kompanijama koje tu energiju troše za sopstvenu potrošnju uz vraćanje minimalne količine u mrežu. Od ideje do realizacije projekta u proseku prođe od 30 do 60 dana, a naš sagovornik otkriva i kako izgleda adekvatno održavanje solarnih elektrana i po kom kriterijumu biraju proizvođače solarnih panela.


Koliko solarnih elektrana ste dosad izgradili u Srbiji i regionu?

- Green Energy 360 je kompanija koja se bavi idejnim rešenjem, projektovanjem, izgradnjom i održavanjem solarnih elektrana (FNE). Naša ciljna grupa su kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije, a domaćinstva nam u ovom trenutku nisu ciljna grupa. Promena zakonske regulative je doprinela ubrzanoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, a naša kompanija je u prošloj godini izgradila preko 50 MW solarnih elektrana, što je više od 250.000 m2 površine.


Gradite solarne elektrane po sistemu "ključ u ruke". Koliko vremena je potrebno da prođe od ideje klijenta za solarnom elektranom do trenutka kad elektrana postane operativna? Šta se u tom procesu pokazalo kao najveći izazov?

- U većini slučajeva solarne elektrane se grade kao nadogradnja na postojeću energetsku infrastrukturu. Međutim, imamo slučajeve gde se fabrike grade u etapama i dešavaju se problemi vezano za projektnu dokumentaciju, a nije ni redak slučaj da je preopterećen postojeći sistem. Sagledavanje postojećeg stanja, projektovanje i uklapanje novog solarnog sistema je ključ za siguran i bezbedan rad. Poseban akcenat koji mi kao kompanija dajemo je deo projektovanja koji je vezan za energetiku. U većini slučajeva vlasnici kompanija vide samo panele, odlučuju se za najjeftinija rešenja bez razmišljanja o projektu, postojećem stanju sistema, gromobranskim zaštitama i nisu upoznati sa tim da je po sunčanom danu napon u kablovima i preko 700V.

Od ideje do realizacije projekta u proseku prođe od 30 do 60 dana. Trudimo se da na lageru uvek imamo veću količinu opreme, kako zbog novih projekata, tako i zbog procesa održavanja već izgrađenih solarnih elektrana.


Izgradili ste solarne elektrane za mnogobrojne kompanije. Za koga su solarne elektrane najisplativije, u pogledu veličine kompanije i elektrane, lokacije objekta?

- Solarne elektrane su najisplativije kompanijama koje tu energiju troše za sopstvenu potrošnju uz vraćanje minimalne količine u mrežu. U principu, što su manja vraćanja u mrežu, brži je period povratka investicija. Na osnovu geografskog položaja Srbije, mesto postavljene solarne elektrane nema toliki uticaj na njenu proizvodnju.


Solarni paneli proizvedeni u Kini su značajno jeftiniji od evropskih, ali ne i nekvalitetniji, tvrde mnogi stručnjaci. Kakvo je vaše iskustvo? Po kom kriterijumu birate proizvođače solarnih panela?

- Složio bih se sa ovom tvrdnjom. Kina je svojom masovnom proizvodnjom fotonaponskh ćelija osvojila svet. Kada govorimo o komercijanim poslovima skoro da i ne postoje evropski proizvođači panela. Uglavnom su to fabrike koje kupuju fotonaponske ćelije iz Kine i vrše sklapanje istih u Evropi. Postoje i fotonaponski paneli koji su zaista kompletno proizvedeni u Evropi, ali je njihova cena drastično veća na tržištu. U suštini, postoje proizvođači panela u Evropi čiji paneli imaju jako dobre karakteristike, ali njihova cenovna politika nije isplativa pri komercijalnim projektima.


Koliko je održavanje sistema važno i kako ono izgleda?

- Svaki sistem mora da se održava pa tako i sistemi solarnih elektrana zahtevaju održavanje. U zavisnosti od okruženja u kojem se nalazi solarna elektrana, varira i njena zaprljanost. Prašina, izmet ptica, isparenja koja se talože na solarnim panelima drastično smanjuju proizvodnju. Osim toga, kvar na jednom panelu zna da dovede do smanjenog rada svih panela koji su sa njim u rednoj vezi. Usled čišćenje panela četkama koje nisu predviđene za to, u kombinaciji sa običnom vodom koja ostavlja kamenac, oštećuje se nevidljivi sloj koji prekriva panel i samim tim smanjuje njihovu efikasnost.

Green Energy 360 ima zaseban tim koji se bavi samo održavanjem elektrana i koristi najsavremeniju opremu: samostalne robote za čišćenje panela, sistem za osmozu vode, termovizijske kamere, dronove itd.


Osim izgradnjom solarnih elektrana, bavite se i trgovinom strujom. Koliko vaši klijenti koriste ovu uslugu? Da li se pre odlučuju za status prozjumera?

- Uglavnom se klijenti odlučuju za potpuno snabdevanje od strane EPS-a, jer je cena i dalje konkurentna u pogledu tržišta u okruženju. Povećan broj solarnih i vetroelektrana u narednom periodu, kao i promena zakonskih regulativa doprineće snabdevanju potrošača iz ovih izvora u bliskoj budućnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.