NavMenu

Nikola Cerović, novi direktor kompanije Ball Packaging Europe u Beogradu: Ball ulaže u Srbiju - Cirkularnost, reciklaža i inovacije kao temelj uspeha

Izvor: Promo Utorak, 27.02.2024. 10:30
Komentari
Podeli
Nikola Cerović, direktor kompanije Ball Packaging Europe u Beogradu (Foto: Ball Packaging/Promo)Nikola Cerović, direktor kompanije Ball Packaging Europe u Beogradu
Kompanija Ball Corporation, koja 19 godina uspešno posluje u Srbiji i koja je lider u proizvodnji ambalažnih pakovanja – aluminijumskih limenki, predstavlja najveću američku greenfield investiciju u našoj zemlju u čiju proizvodnju su do sada uloženi milioni evra. O uspešnom poslovanju svedoči činjenica da se u beogradskoj fabrici, na godišnjem nivou, proizvedu milijarde limenki od čega je polovina namenjena izvozu. U narednom periodu u planu su investicije koje će omogućiti povećanje obima proizvodnje u narednim godinama.

U maju 2023. godine preuzeli ste poziciju direktora proizvodnje Ball Packaging Beograd, sa gotovo 12 godina iskustva u kompaniji Ball Corporation na rukovodećim pozicijama. Kako danas vidite poziciju kompanije Ball Packaging, a gde u narednom periodu?

- Kompanija Ball Beverage Packaging Europe u Srbiji posluje od 2005. godine. Za ovih 19 godina pažljivo smo gradili poziciju lidera na tržištu, u oblasti ambalažne industrije, proizvodnji aluminijumskih limenki, pakovanja koje sve češće postaje prvi izbor kako potrošača tako i kupaca. U prilog tome govori i činjenica da beogradska fabrika godišnje proizvede milijarde limenki. Ball Packaging je danas jedan od najvećih izvoznika u Srbiji što je vrlo važno, jer na taj način dajemo doprinos spoljno-trgovinskoj razmeni naše zemlje i na pozitivan način utičemo na budžet Republike Srbije. Osim toga, kroz razvijenu mrežu domaćih dobavljača pozitivno utičemo na razvoj privrede u Srbiji. Naime u 2022. godini smo imali poslovnu saradnju sa mnogobrojnim domaćim dobavljačima i sa njima je ostvaren značajan promet. U narednom periodu ostaćemo posvećeni daljem razvijanju biznisa, kroz nova ulaganja i inovacije, poštujući principe održivosti i cirkularnosti.

Kakva ulaganja su u planu za ovu i narednu godinu i šta će to značiti za beogradsku fabriku i poslovanje Ball Packaginga?

- Ball svih ovih godina kontinuirano ulaže u beogradsku fabriku, a u narednom periodu, sa zadovoljstvom mogu da potvrdim, da je u planu vrlo značajna investicija koja će omogućiti uvođenje još jedne proizvodne linije čime verujem da ćemo učvrstiti poziciju na tržištu i ostvariti još bolje rezultate i rast.

Poznato je da se kompanija Ball Packaging zalaže za reciklažu, kao i da visok procenat limenki koje proizvedete stiže upravo iz iskorišćenih limenki za piće. Koji su vaši ciljevi o ovom pitanju i zašto je to važno za vaše poslovanje?

- Tako je, za nas je iskorišćena limenka resurs a ne otpad. Na tome se zasniva cirkularnost i održivo poslovanje. Kako je predviđenom Planom klimatske tranzicije kompanije Ball, naš cilj je da stopa reciklaže na na svim tržištima u kojima Ball posluje podigne na 90%, a procenat recikliranog materijala u našim limenkama bude 85% zaključno sa 2030. godinom, čime bi se ostvarili zacrtani ciljevi smanjenja emisije C02. Trenutno se u Evropi reciklira oko 73% aluminijumskih limenki. Aluminijumska ambalaža može da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima i zato je to tražen materijal u svim sistemima reciklaže.

Ball u Srbiji aktivno radi na promociji reciklaže i edukaciji svih ključnih javnosti po ovom pitanju kroz Recan Fondaciju i saradnju sa projektom "Svaka limenka se računa". Edukujemo najmlađe sa pozorištem koje reciklira kroz projekat "Limenkica ulaznica" još od 2009 godine. Veliki broj dece, oko 82 hilljade njih, imalo je prilike da uživa u dečjim pozorišnim predstavama reciklirajući limenke, a sakupljeno je 700 hiljada iskorišćenih limenki. Ujedno se zalažemo, kroz Alijansu za cirkularna pakovanja, koju čine lideri u proizvodnji ambalažnih pakovanja, za donošenje zakonskih rešenja, koja će nam u perspektivi omogućiti da i dalje budemo konkurentni na tržištu EU.

To u praksi znači da će svaka aluminijumska limenka koja se u Srbiji proizvede, kao i u državama EU, morati da se napravi od iskorišćenih limenki kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida, a procenat će svake godine rasti. I zato je reciklaža postala ne samo ekološko već i ekonomsko pitanje. Za povećenje stope reciklaže neophodan je efikasan način prikupljanja otpada, što je jedino moguće kroz uvođenje depozitnog sistema i to za sve jednokratne ambalaže za piće od svih materijala. Naše mišljenje zasnovano je na nezavisnoj i stručnoj studiji koju je za teritoriju Srbije sprovela ekspertska kuća Eunomija.

(Foto: Ball Packaging/Promo)
Koji su ciljevi Ball Corporation globalno, pa i lokalno kada je reč i održivom poslovanju i cirkularnosti? Šta konkretno radite po tom pitanju?

- Ovakav nivo proizvodnje predstavlja i veliku odgovornost i zato Ball Corporation planski, odgovorno, proaktivno i jednako na svim tržištima pristupa temi cirkularnosti i održivog poslovanja. Ball je nedavno objavio Plan klimatske tranzicije koji se odnosi na sve fabrike uključujući i beogradsku. Plan prati smernice UN o dekarbonizaciji privrede kako bi se zaustavio rast globalne temperature. To konkretno znači, kada je reč o našem poslovanju, preduzimanje određenih mera kako bi se emisija CO2 do 2030. godine umanjila za 55% kao i kako bi se dosegao stepen potpune dekarbonizacije i nulte emisije CO2, između 2040. i 2050. godine.

Ball Corporation trenutno zapošljava stotine ljudi, delom u proizvodnji, a delom u Ball Global Business Services EMEA, koji pruža poslovnu podršku osnovnom poslovanju kroz više modela na globalnoj osnovi. Kakvu ulogu imaju zaposleni u Ball-u u rezultatima koje ste prezentovali kao i celokupnom poslovanju Ball Packaginga u Srbiji?

- Zaposleni u Ball-u imaju ključnu ulogu u našem poslovanju. Verujem, a ujedno su to i postulati unutar Ball-a, da je neophodno graditi zdravu atmosferu u kolektivu, dobar odnos među kolegama, kao i adekvatan balans između privatnog i poslovnog života. Zdrav ambijent podrazumeva i finansijsku sigurnost kao i mogućnost napredovanja, ali i učenja i razvijanja karijere. Izgradili smo inkluzivno, gostoljubivo radno okruženje koje neguje talenat i nove ideje. Nastojimo da gradimo veze kroz zajednička iskustva koja pomažu zaposlenima da rastu i lično i karijerno. Takođe, uvek delimo radost svih uspeha koje naši timovi postignu. Sve te investicije nas čine jačom, kreativnijom i otpornijom kompanijom. Na kraju, kroz Recan fondaciju sprovodimo niz društveno odgovornih aktivnosti, koje doprinose boljim životima i pravednijem društvu kako za naše zaposlene, tako i klijente i zajednicu u kojoj živimo i radimo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.