NavMenu

Alisa Papadimitriou, Luxen Solar - Vrhunska oprema za solarne projekte stigla je u Srbiju i region

Izvor: Promo Petak, 09.02.2024. 12:01
Komentari
Podeli
(Foto: Privatna arhiva)
Solarna industrija Srbije od kraja prošle godine bogatija je za još jednog igrača, proizvođača solarnih panela Luxen Solar. Kompanija osnovana u Španiji 2005. godine, danas broji oko 500 zaposlenih širom sveta. Dostigla je proizvodni kapacitet od 3 GW sa ciljem za povećanje kapaciteta na 10 GW do 2026. godine.

U razgovoru za portal eKapija, direktorka poslovnog razvoja za Evropu Alisa Papadimitriou kaže da su glavna tržišta za Luxen Solar Kina i Evropa, ali proizvode plasiraju i u Latinskoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. Kako ističe, nude izuzetan proizvod najnovije tehnologije, sa dugim garancijama i karakteristikama boljih od standarda na tržištu.

Papadimitriou otkriva i kako vidi razvoj solarne energije u Srbiji, kao i planove kompanije u našoj zemlji.

- Luxen Solar je osnovan u Španiji 2005. godine, naziv potiče od reči "lux" što znači svetlost i reči "energy" – simbolično za energiju iz sunčeve svetlosti. Sopstvenu fabriku smo otvorili 2011. godine, koja je automatizovana još od 2015. g. Od ove godine gradimo i drugi proizvodni pogon za buduće revolucionarne tehnologije. Kompaniju odlikuje postepen stabilan rast, danas broji oko 500 zaposlenih širom sveta i okrenutost isključivo inovativnoj tehnologiji. U Srbiji smo od Q4 2023.


Proizvodite solarne panele za stambene, industrijske i komercijalne objekte i za korišćenje na tlu. Po čemu se Luxen Solar paneli izdvajaju?

- Luxen proizvodi panele za krovove, ali i za tlo, od 420-700Wp, monofacijalne i bifacijalne. Našim klijentima nudimo uvek najnoviju, ali i isplativu tehnologiju, jer pratimo trendove i finansijski smo stabilni da možemo da, novim ulaganjima u nove, automatizovane proizvodne linije, obezbedimo klijentima da u svoje projekte ugrađuju najefikasnije panele koji obezbeđuju brz povratak investicije i trajanje proizvoda tokom nekoliko decenija uz veću otpornost panela na vremenske uslove, kao što su sneg, vetar, grad, od standarda.

(Foto: Luxen Solar Co. Ltd.)

Kako napredujete u ostvarenju cilja da do 2026. godine imate proizvodnju od 10 GW?

- Luxen je prošle godine ugradio još jednu novu robotizovanu proizvodnu liniju za TOPCon tehnologiju upravljanu veštačkom inteligencijom i dostigao 3 GW proizvodni kapacitet i kupio zemljište za izgradnju još jedne fabrike za povećavanje kapaciteta do 10 GW do 2026. Izgradnja napreduje prema planu.


Na kojim tržištima poslujete? Ima li razlike u zahtevima klijenata u odnosu na tržišta iz kojih dolaze?

- Naša glavna tržišta su Kina i Evropa, ali proizvode plasiramo i u Latinskoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. Da, svako tržište je priča za sebe. Klijenti imaju različite potrebe za snagama panela, veličinama i izgledu, na primer neka tržišta žele isključivo full black panele, nekim to nije uopšte bitno. Ono što sva tržišta imaju zajedničko, kao i svi klijenti, je da imaju za partnera proizvođača koji je transparentan, koji je uvek na raspolaganju i spreman da se potrudi da klijentu pomogne na najbolji mogući način, a pre svega, koji se drži dogovora. To je upravo ono zbog čega su nam klijenti lojalni, jer znaju da u nas mogu da imaju poverenje. I znaju da će uvek biti na vreme informisani o svemu, uz jedan iskren odnos i spremnost da se nađe rešenje za sve.

(Foto: Luxen Solar Co. Ltd.)


Koji su najnoviji trendovi u industriji solarnih panela?

- Tehnologija solarnih panela se u poslednjih nekoliko godina razvija neverovatnom brzinom. Trenutno postoje razne tehnologije, TOPCon, HJT, IBC itd, koje su razvijene u cilju dobijanja proizvoda koji će da traje duže, da ima veću efikasnost i da obezbedi brži povraćaj investicija i brži napredak ka zajedničkom cilju – svetu u kome vlada čista energija. Međutim, nisu još sve tehnologije isplative, jer nisu dovoljno razvijene da masovna proizvodnja i masovna upotreba ima svrhe i neke tehnologije, pored visoke cene, imaju i karakteristike u odnosu na druge tehnologije, koje su identifikovane kao mane tokom istraživanja ili primene i još uvek se radi na njihovom uklanjanju, kao na primer HJT je tehnologija koja je revolucionarna i već postoji, ali je skuplja i daleko osetljivija na vlagu od dosadašnje perc tehnologije i nove TOPCon, kao i na stvaranje vrućih tačaka tzv. "hot spots".

Trenutno najisplativija tehnologija u svakom pogledu je TOPCon. Ona, u odnosu na dosadašnju perc tehnologiju, ima dosta prednosti, kao što je postizanje veće snage panela (perc ćelije su dostigle vrhunac kod, na primer 415Wp za krovove za domaćinstva, TOPCon je već na 440Wp sa istim dimenzijama panela), degradacija je značajno manja i u prvoj godini, svega 1 %, za razliku od perc koja je bila 2-2,5%, i tokom perioda od 30 godina iznosi 0,4% na godišnjem nivou, za razliku od perc tehnologije koja je bila 0,50-0.55%. TOPCon ima i veću proizvodnju u uslovima slabe svetlosti na početku i kraju dana i garancije koje se daju na panele su duže.

Luxen pomno prati razvoj svih novina i ima svoj R&D tim koji se godinama bavi razvojem tehnologija. Ali u našoj paleti proizvoda se nalaze samo proizvodi i tehnologije koje su proverene da donose kupcu najbolji miks isplativosti u odnosu na cenu u kombinaciji sa prednostima koje pruža. Ostale tehnologije koje su revolucionarne, pratimo, ali će biti u ponudi tek kad budu bile zaista spremne da klijentima ponude velike prednosti i kad su identifikovane mane korigovane da mogu da obezbede održivost proizvoda i njegovo kvalitetno trajanje na duže staze.

(Foto: Luxen Solar Co. Ltd.)


Solarna energija u EU dostigla je rekordnih 56 GW u 2023. godini. Kako vidite razvoj solarne energije u Srbiji?

- Srbija ima velike planove i dosta se uradilo u kratko vreme po pitanju regulative i finansijske podrške putem raznih programa kako bi se kupcima omogućila isplativost ugradnje solarnih elektrana. Vredno se radi na omogućavanju bržeg ulaganja i skraćivanju vremena potrebnim za dobijanje svih dozvola. Mislim da smo vredan narod i pametan, imamo izuzetno obrazovane ljude potkovane tehničkim znanjem i da ćemo uspeti da ostvarimo zadate ciljeve. Naravno treba da učimo od suseda, da analiziramo kako oni sprovode ciljeve u oblasti obnovljivih energija, jer iako smo kasno počeli, imamo tu prednost da možemo da sakupimo znanje iz drugih zemalja kako oni ostvaruju ciljeve, šta su dobro uradili, a gde su pogrešili i da napravimo naš metod zasnovan na najboljim primerima.


Kakvi su planovi kompanije u Srbiji?

- Luxen se predstavio u Srbiji krajem prošle godine ličnim prisustvom vlasnika i predsednika kompanije, koji je posetio Beograd krajem prošle godine i upoznao se sa glavnim akterima u solarnoj industriji Srbije, planira ponovo posetu u martu, a ja sam skoro svakog meseca u Beogradu, čime omogućavamo klijentima direktan pristup top menadžmentu kompanije, što inače nije slučaj sa proizvođačima panela koji obično imaju samo lokalne distributere ili eventualno jedno prodajno lice za kontakt. Ovim pristupom želimo da pokažemo da nam je lokalno tržište i region bitan i da smo tu da pomognemo i ostvarimo dugotrajne saradnje bazirane na poverenju i transparentnosti. Tu smo, dostupni, nudimo izuzetan proizvod najnovije tehnologije, sa vrhunskim dugim garancijama, karakteristikama boljih od standarda na tržištu (pojačan otpor na sneg i vetar - standard 5200Pa i 2400Pa, naši proizvodi imaju otpor od 6200Pa i 4200Pa, kao i veći otpor na grad od standardnog).

Želja nam je da pomognemo da Srbija i region realizuju solarne projekte koristeći vrhunsku opremu koja će investitorima da omogući brz prelazak na čistu energiju i unosne investicije. Uz lokalne partnere u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori koji imaju izuzetne inženjere, praktično znanje i visoki stepen odgovornosti pri izgradnji solarnih elektrana, nudimo investitorima ključ u ruke uz najbolje moguće uslove. Za bliže informacije investitori se mogu obratiti na europe@luxensolar.at. U zavisnosti od potreba i želja svakog investitora, nudimo rešenja koja su skrojena po meri projekta.

Luxen nudi mnogo više od solarnih panela, nudi miran san sa isplativom investicijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.