Izvor: eKapija | Utorak, 14.06.2011.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Duško Knežević, osnivač "Atlas Grupe" - biografija

Duško Knežević

Duško Knežević je tvorac i predsednik upravnog odbora "Atlas grupe". "AGC" se sastoji od nekoliko desetina kompanija u Srbiji, Crnoj Gori, na Kipru, u Rusiji i Velikoj Britaniji. Od osnivanja kompanije proširen je spektar delatnosti i "AGC" se danas bavi bankarstvom i finansijama, nekretninama, građevinom, proizvodnjom piva, turizmom…Knežević je osnivač i predsednik upravnog odbora Univerzizteta "Mediteran", privatni Univerzitet u Crnoj Gori i osnivač "Beogradske bankarske akademije". Redovan je profesor na Univerzitetu "Union" u Beogradu.

Rođen je 30. maja 1959. godine u Podgorici. Osnovnu školu i gimnaziju "Slobodan Škerović" završio je u Podgorici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

Poslediplomske studije završio je na Ekonomskom fakultetu, na smeru Monetarni, bankarski i finansijski menadžment. Magistarsku tezu pod nazivom "Osiguranje kredita" odbranio je 2006. godine. Doktorku disertaciju pod nazivom "Pravne i ekonomske pretpostavke održivosti sistema penzijskog osiguranja" odbranio je 26. juna 2010. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Obavljao je brojne poslove iz oblasti spoljne trgovine, bankarstva, finansija, privatizacije i investicionog menadžmenta. U periodu od 1995. do 2005. obavljao je dužnost predsednika "Atlas banke" Beograd. Od 2005. do 2006. bio je na položaju potpredsednika "Piraeus banke" Beograd. Od 2006. godine obavlja dužnost predsednika "Atlas Grupe", a nakon toga je preuzeo funkciju predsednika "ABM Bank" Moskva.

Duško Knežević

Duško Knežević je postao član "Clinton Global Initiative", organizacije bivšeg predsednika Sad-a Bila Klintona, koja okuplja nevladine organizacije, kompanije, svetske lidere kako bi se zajedno efikasno suprotstavili svetskim problemima. "AGC" je većinski vlasnik "Neks" berze Crna Gora.

Kao mladić igrao je za nekoliko košarkaških klubova. Karijeru je prekinuo zbog povrede. Nastavio je da se bavi sportom, ali kao sudija i napredovao je do pozicije federalnog sudije. Godine 1992, postao je predsednik vaterolo kluba Crvena Zvezda. Četiri godine kasnije, vodio je tim na letnjim olimpijskim igrama u Atlanti kao direktor Olimpijskog vaterpolo tima Jugoslavije. Radio je kao član Izvršnog odbora Košarkaškog Saveza Srbije i Crne Gore. 2005. godine je organizovano Evropsko prvenstvo u košarci i na čelu predsednika upravnog odbora bio je Duško Knežević.

Važniji radovi i projekti:

1. Fernando Diz, Hasan Hanić, Duško Knežević: "On the Black-Scholes Model and why Scholes and Merton won the Nobel Prize", rad prezentiran na Simpozijumu "Finansijske inovacije", Brezovica, novembar 1997.

2. Duško Knežević, "Izbor strateškog partnera Atlas Banke", referat na Okruglom stolu "Privatizacija banaka u Srbiji – četiri godine posle" , Beograd, 17. maj 2005, štampan u istoimenom zborniku radova, Beogradska bankarska akademija i Institut ekonomskih nauka, Beograd, str. 131-133

3. D. Knežević, "Osiguranje kredita", (monografija), Beograd, 2007., izdavač Beogradska bankarska akademija

4. D. Knežević, M. Jovović i I. Džaković, "Osiguranje kredita", Šesti međunarodni simpozijum "Novi proizvodi na tržištu osiguranja", Udruženje aktuara Srbije i Ekonomski fakultet, Zlatibor 2008. (zbornik radova )

5. Stefanović, S., D. Knežević, "Sekundarna hipotekarna tržišta i instrumenti – osvrt na iskustva zemalja Evropske Unije" , zbornik radova sa naučnog skupa sa međunarodnim učešćem Tržište bankarskih proizvoda i usluga u Srbiji, Beogradska bankarska akademija, Beograd, jun 2008

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.