NavMenu

Facility Management je ključ budućeg razvoja komercijalnih nekretnina

Izvor: eKapija+ Utorak, 10.10.2023. 08:22
Komentari
Podeli
Danilo Pušonja, direktor Marera Property Management, predsednik Facility Management Biznis Asocijacije Srbije - FMBAS (Foto: Marera Property Management)Danilo Pušonja, direktor Marera Property Management, predsednik Facility Management Biznis Asocijacije Srbije - FMBAS
Facility Management industrija u Srbiji dobila je svoju profesionalnu asocijaciju FMBAS, koja je osnovana pre šest meseci u Beogradu. Kompanije - osnivači asocijacije: Marera Property Management, MPC Properties i Tokata ujedinili su se oko ideje da je industriji, u kojoj su oni među liderima, neophodno osnaživanje, kroz kreiranje relevantne poslovne mreže, obezbeđivanje jedinstvene sveobuhvatne edukativne platforme i jačanje dijaloga između državnih, javnih i privatnih preduzeća, kao i jačanje regionalnog dijaloga i saradnje.

Činjenica da FM industrija zauzima značajno mesto u našoj privredi jeste i to da su kompanije koje posluju u FM segmentu u 2022. godini ostvarile prihod veći od 71 mil EUR, upravljajući i održavajući više od osam miliona kvadratnih metara komercijalnih površina.

U susret novom stručnom skupu u organizaciji FMBAS asocijacije, razgovaramo sa Danilom Pušonjom, direktorom kompanije Marera Property Management i predsednikom asocijacije.

Šta su ključne teme predstojećeg skupa "SAVREMENI PRISTUPI I TRENDOVI FACILITY MENADŽMENTA U IZAZOVNOM VREMENU", koji će se održati 12. oktobra u Beogradu?

- U kontekstu sve većeg prioriteta postizanja energetske efikasnosti na nivou komercijalnih objekata, poboljšanja kvaliteta usluga i zadovoljstava korisnika objekata, u fokusu nam je tema efikasnog hlađenja kao ključne komponente održive energetske potrošnje. U Real Estate industriji, efikasno hlađenje objekata je jedna od komponenata koja značajno doprinosi smanjenju potrošnje električne energije što je ključno i za smanjenje troškova kao i za održivost. Iz tog razloga, kontrola i optimizacija troškova iz ugla modela održavanja i formiranja upita su teme kojima se detaljno bavimo na ovom skupu.

Kada govorimo o održivosti, vidimo da je značaj izveštavanja o CO2 emisiji sve veći, utiče na ukupnu uspešnost poslovanja. Krećemo se u pravcu zakonski obaveznog izvestavanja i upravo zbog toga smo pozvali eksperte da govore o ovoj temi.

Naravno, tema izazova tržišta rada u FM industriji je svakako uvek aktuelna i nezaobilazna, uvek će biti u fokusu rada FMBAS-a. Na skupu ćemo analizirati pitanja zapošljavanja, obuka kadrova i prilagođavanja promenama veoma raznorodnih profesionalnih profila koji rade u našoj industriji. Kroz ove teme, očekujemo da će konferencija omogućiti učesnicima da dublje razumeju aktuelne izazove i trendove u FM industriji.

Skup organizujemo u hotelu Moxy u Beogradu i posebno ističem da je namenjen profesionalcima koji rade u FM industriji kao i predstavnicima kompanija koje su korisnici FM usluga, stoga poziv je otvoren da nam se pridružite.

(Foto: David Mićić)


Kako FMBAS planira da unapredi strukturu kadrova u FM industriji kroz profesionalno usavršavanje? Koje obuke i programe nudite članovima i drugim zainteresovanim profesionalcima?

- Profesionalno usavršavanje kadrova u FM industriji predstavlja jednu od ključnih inicijativa FMBAS-a, udruženja posvećenog unapređenju kvalifikacija i stručnosti profesionalaca u ovoj industriji. Naša misija je usmerena ka ispunjenju ovog cilja i u asocijaciji zajedničkim snagama radimo na strateškim rešenjima.

U Srbiji u ovom trenutku ne postoje specijalizovane obuke ili programi edukacije za specifične profile koji rade u FM industriji. FMBAS je, iz tog razloga, radio na kreiranju obuka koje su struktuirane u skladu sa standardima, očekivanjima i ulogama u multifunkcionalnoj industriji, što do sada nije postojalo u ponudi profesionalnih edukacija.

S tim u vezi, naše obuke nisu namenje isključivo članovima asocijacije, već svim profesionalcima iz različitih industrija koji žele da se prekvalifikuju za FM poslove, inženjerima iz srodnih oblasti i studentima koji su zainteresovani za perspektivnu industriju Facility Management-a.

Stoga planiramo intenzivno praćenje potreba i aktuelnih trendova u FM industriji i na temelju tih saznanja razvijaćemo specijalizovane obuke i programe koji pružaju praktične veštine i znanja neophodne za uspešno obavljanje poslova u FM-u.


Kakvi su planovi u vezi sa članstvom FMBAS-a u IFMA (International Facility Management Association), i šta se očekuje kao korist od ovog međunarodnog povezivanja?

- U narednim godinama, postavljamo ambiciozne ciljeve za dalji razvoj FM industrije u Srbiji. Uz nastavak ulaganja u edukaciju, planiramo i proširivanje našeg članstva i aktivno povezivanje sa međunarodnim udruženjima, kao što je IFMA, kako bismo otvorili vrata za razmenu dragocenih iskustava sa internacionalnim kompanijama. Osim toga, očekujemo da će ovo povezivanje olakšati privlačenje investicija i poslovnih partnera iz inostranstva, što će dalje doprineti razvoju FM sektora u našoj zemlji.

Jedan od aspekata naše strategije jeste podizanje svesti o vitalnoj ulozi Facility Management-a za održivo i efikasno poslovanja. Želimo da što više kompanija i organizacija prepozna koliko FM može doprineti njihovom dugoročnom uspehu i to iskoristi. Verujemo da zajedno sa našim članovima i partnerima možemo ostvariti ove ambiciozne ciljeve na čijim dostizanjima asocijacija radi.

(Foto: David Mićić)

Govorili ste o planovima i očekivanjima razvoja FM industrije u Srbiji. Kako će ona nastaviti da se razvija?

- U perspektivi narednih godina, imam izuzetno optimističan pogled na razvoj Facility Management industrije u Srbiji. Globalna veličina tržišta upravljanja objektima procenjena je na više od 1,3 biliona USD u 2022. godini sa procenom kontinurianog rasta do 2030. godine kada će stići 2 biliona USD. Ti podaci govore da je potreba za uslugama profesionalnog upravljanjem nekretninama sve veća i da će upravo one kompanije koje zapošljavaju adekvatno obučen i sertifikovan kadar, koje razumeju savremene trendove, poseduju znanje o najsavremenijim tehnologijama i imaju razrađene procese rada moći da pruže adekvatnu profesionalnu uslugu.

Zato je vizija FMBAS-a je da podržava, zastupa i unapređuje ciljeve i interese FM zajednice kroz pomociju i edukaciju tržišta o značaju i benefitima usluga upravljanja i odžavanja objekata koja garantuje visoke performanse nekretnina i najviše tehničke, tehnološke i ekološke standarde kako bi osigurala održivu budućnost i uvećanje vrednosti nekretnina.

Radujem se mogućnosti da u okviru FMBAS asocijacije, zajedno sa našim partnerima i članovima doprinesemo ovom pozitivnom trendu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.