NavMenu

Karlos Pulja, izvršni direktor za prodaju i marketing u kompaniji Galenika - Kvalitet, razvoj portfolija i inovacije ključni preduslovi za rast i konkurentno globalno prisustvo u farmaceutskoj industriji

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.09.2023. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Galenika)
U prvoj polovini ove godine Galenika je beležila konstantan rast, kako u Srbiji, tako i na regionalnim i internacionalnim tržištima. Prepoznata je kao brend kome se veruje, a nagrađena je za mnogobrojne inovacije. O tome šta su ključni preduslovi za rast i konkurentno globalno prisustvo u farmaceutskoj industriji, ali i izazovima i prioritetima kompanije, za eKapiju je govorio izvršni direktor za prodaju i marketing u kompaniji Galenika Karlos Pulja.


Kompanija Galenika beleži rekordan rast prodaje i značajnu internacionalizaciju poslovanja. Vi ste izvršni direktor za prodaju i marketing i recite nam, molim Vas, nešto više o poslovinm rezultatima.

- Rezultati su dobri, posebno u dve glavne oblasti na koje je Galenika fokusirana. Prva je internacionalizacija poslovanja gde imamo značajan rast na međunarodnim tržištima i regiona, i Evropske unije, a druga je proširenje portfolija, što pokazuje našu posvećenost da potrošačima ponudimo širok spektar visoko kvalitetnih i relevantnih proizvoda, u skladu sa savremenim zdravstvenim potrebama.

U prvoj polovini 2023, Galenika je beležila konstantan rast, kako u Srbiji, tako i na regionalnim i internacionalnim tržištima. Naše poslovanje pokazuje dvocifreni rast: u Srbiji, prodaja je porasla za 10%, a u zemljama regiona za 14%. Takođe, kompanija ima 37 brendova na vodećim pozicijama u svojim kategorijama po tržišnom učešću u Srbiji u prvoj polovini 2023.

Pored zemalja u regionu, kompanija posluje na 16 međunarodnih tržišta na tri kontinenta i od početka godine Galenika je uspela da utrostruči izvoz na tržište EU u poređenju sa istim periodom 2022. godine, kao i da lansira čak 26 proizvoda.


Menadžeri često naglašavaju kvalitet i poverenje kao krucijalne za razvoj. Šta smatrate glavnim prioritetima kada je u pitanju dalji razvoj Galenike?

- Morao bih da se složim sa tim, sa stanovišta Galenike koja je jedan od lidera u farmaceutskoj industriji. Kvalitet predstavlja ne samo osnovu, već integralni deo našeg razvoja - to je kohezivna nit naše proizvodnje, poslovnih aktivnosti i partnerstava.

Poverenje je takođe važno, a u današnjem svetu je često ugroženo. Za našu kompaniju i poslovanje, poverenje je blisko povezano sa kvalitetom proizvoda. Prepoznatljivost Galenike, kao brenda u koji potrošači veruju, zasniva se najviše na kvalitetu i drago da je tako i u Srbiji, i na međunarodnim tržištima.

Fabrika (Foto: Galenika)Fabrika


Galenika je ove godine nagrađena za razvoj inovacija u zemlji i svetu. Šta ovo priznanje znači Vama i Vašem timu?

- Ponosni smo što je farmaceutska kompanija Galenika prepoznata kao lider od strane Saveza pronalazača Beograda, organizacije koja nas je nagradila za doprinos razvoju i popularizaciji inovacija i inovativne delatnosti u zemlji i svetu. Ova nagrada je još jedan dokaz posvećenosti tima Galenike inovacijama, kao i jasna ilustracija odlučnih koraka kompanije ka daljem jačanju brenda Galenika, koji znači poverenje i kvalitet na svim tržištima na kojima poslujemo.

Galenika je u prvoj polovini godine registrovala čak 47 novih proizvoda u Srbiji i regionu. U strateškom partnerstvu sa sestrinskom kompanijom iz Brazila - EMS, Galenika je od početka godine uspešno realizovala transfer tehnologije za devet proizvoda novije generacije generičkih lekova i započela pripremu za još dva. Sve su to značajni podaci koji pokazuju koliko ozbiljno shvatamo važnost širenja Galenikinog portfolija proizvoda u cilju daljeg rasta kompanije i obezbeđivanja najsavremenijih, relevantnih i kvalitetnih proizvoda za potrošače.

Dodao bih i da je za naš društveno-odgovorni projekat Zdravo dvadesete, posvećen prevenciji i očuvanju zdravlja mladih, Galenika treću godinu zaredom dobila priznanje za inovacije u komunikaciji. Sve to pokazuje da brojne, inovativne inicijative kompanije Galenika, bez obzira na sektor ili oblast poslovanja, imaju jednu zajedničku stvar - posvećenost ljudima i vernost zdravlju.


Koje izazove očekujete u farmaceutskoj industriji u narednom periodu?

- Na razvoj i poslovanje Galenike utiču globalni ekonomski i društveni uslovi, specifičnosti farmaceutske industrije u kojoj poslujemo, kao i prilike na domaćem tržištu i u regionu.

Kroz strateško planiranje poslovanja nastojimo da implementiramo globalne trendove i inovacije i prilagodimo ih okolnostima tržišta na kojima poslujemo.

Na primer, nestašica lekova u različitim regionima širom sveta izaziva zabrinutost kod potrošača, pacijenata, vlada i industrije. Svesni smo globalnih okolnosti i rizike ublažavamo pažljivim planiranjem i povećanjem zaliha kvalitetnih sirovina, ali ulažemo i intenzivne napore da uključimo alternativne izvore snabdevanja. Zbog toga ni u narednom periodu ne očekujemo prekide u snabdevanju, proizvodnji i distribuciji Galenikinig proizvoda u Srbiji, kao ni na izvoznim tržištima na kojima poslujemo.

Tehnološka evolucija utiče i na našu industriju i mi se nome upravljamo kroz digitalizaciju, investicije, integraciju podataka i stalno učenje kako bismo se snašli u novim zadacima, novim izazovima i novim mogućnostima, a time i pružili vrednost akcionarima i zaposlenima, potrošačima, pacijentima, zdravstvenom sistemu, kao i celokupnom tržištu.Šta su prioriteti kompanije za sledeću godinu?

- Snažno smo fokusirani na budućnost. Sa tradicijom kompanije dugom 78 godina, integrišemo najvrednije iz prošlosti i sadašnjosti na svim tržištima, uz punu posvećenost investicijama, inovacijama i održivom rastu u budućnosti. Imamo podršku vlasnika brazilske NC Grupe, što je veoma važno.

Naš glavni prioritet je obezbeđivanje kvaliteta proizvoda i svega što radimo. Nosilac smo 15 domaćih i međunarodnih GMP i ISO sertifikata za najviši nivo standarda rada i proizvodnje, a nedavno smo dobili i GMP sertifikat Brazilske agencije za lekove (ANVISA). Strateški smo posvećeni stalnom širenju našeg portfolija proizvoda u korist potrošača i u tom smislu nastavićemo sa novim lansiranjima strateških brendova.

Istovremeno, želimo da ulaganjima, tehnologijom i upravljanjem u kompaniji Galenika pokažemo našu posvećenost razvoju u pravcu kompanije budućnosti. Inovacije koje primenjujemo su jasna ilustracija odlučnih koraka ka daljem rastu kompanije Galenika, kroz poverenje i kvalitet, kako u zemlji tako i na međunarodnim tržištima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.