NavMenu

Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva - Za "dolinu mogućnosti" zainteresovane strane kompanije

Izvor: eKapija Utorak, 07.06.2011. 15:31
Komentari
Podeli

Zoran JakovljevićZoran Jakovljević

U gradu na Kolubari na jesen bi trebalo hipermarkete da otvore "Intermarche" i "Tempo" čime će se otkloniti otežano snabdevanje Valjevaca ali i povećati zaposlenost. Valjevo je danas jedno od najvećih gradilišta u Srbiji – počela je izgradnja obdaništa, škole, seoskih puteva, rekonstruišu se ulice, trgovi, Urgentni centar. Najavljena je izgradnja akumulacije "Rovni", savremenog Gerontološkog centra, a trebalo bi da počnu radovi u Istraživačkoj stanici "Petnica", konačno spajanje koloseka između Valjeva i Loznice i dr.

U razgovoru za "eKapiju" Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva, kaže da su za "dolinu mogućnosti" kako u gradu zovu novu industrijsku zonu, zainteresovane i strane kompanije:

- Razgovarali smo sa predsednikom korporacije "Austrotherm" i on je pokazao zainteresovanost za našu industrijsku zonu. Reč je o velikom objektu u kome bi bila proizvodnja mureksina, odnosno fabrika građevinskih lepkova sa halom od 200.000 m2. Posle sednice Skupštine ponudićemo industrijsku zonu lokalnim preduzećima koja su zainteresovana da tu otvore svoje pogone.

eKapija: Koje stimulacije grad predviđa za potencijalne investitore u Industrijskoj zoni Gorić?

- Kompanijama ćemo dati stimulacije u zavisnosti od broj zaposlenih, napravićemo kategorizaciju. Tražićemo takođe od Ministarstva ekonomije da subvencioniše zapošljavanje i s naše strane uraditi stimulaciju u oblasti lokalnih komunalnih taksi. Osim "Austrotherma", zainteresovano je i petnaestak malih i srednjih preduzeća koji bi tu svoje pogone locirali i zaposlili dovoljan broj ljudi.

Zoran JakovljevićZoran Jakovljević

eKapija: Ulaganja u Valjevo su najavili i "Intermnarche" i "Tempo"?

- "Interex Intermarche" će započeti izgradnju u junu, a "Tempo" je u proceduri dobijanja lokacijske dozvole. Nadamo se da će u oktobru, najkasnije u novembru, oba objekta biti završena.

eKapija: Kada očekujete 200 novozaposlenih u "Gorenju" s obzirom na to da će slovenačka kompanija dobiti 400.000 EUR podsticaja od Vlade Srbije?

- Ugovorom koji je u Valjevu potpisan 13. maja ove godine kompanija "Gorenje" se obavezala da do kraja godine zaposli 200 novih radnika. Od njih smo dobili uveravanja da će već do kraja septembra biti zaposleni ti radnici. Čekamo da vidimo kako će se taj ugovor realizovati.

eKapija: Ministar Dulić je rekao da "Gorenje" ipak nije odustalo od namere da u Valjevu otvori reciklažni centar za električni i elektronski otpad, ali da taj projekat onemogućava ekonomska kriza. Koje su vaše informacije u vezi sa otvaranjem tog postrojenja?

- Mi smo u okviru predviđenog zemljišta za buduću transfer stanicu kupili zemljište koje odgovara i za reciklažni centar. Bilo je razgovora, zvanično smo takvu ponudu uputili "Gorenju" ali prema mojim informacijama, taj reciklažni centar će se praviti u Staroj Pazovi.

Zoran JakovljevićZoran Jakovljević

eKapija: Nakon 4 decenije iščekivanja sređivanja glavne ulice u Valjevu, nedavno je otvoren deo rekonstruisane Karađorđeve ulice. Kada građani mogu očekivati nastavak rekonstrukcije?

- Rekonstrukcija je zamišljena u 3 faze - prva i druga faza su od Hajduk Veljkove do Uzun Mirkove, treća faza je od Vojvode Mišića do Jadra. Tu poslednju fazu ne možemo da uradimo dok ne obezbedimo sredstva za toplifikaciju. Druga faza je otvorena i u NIP-u su nam obećana sredstva za nastavak ali u ovoj godini to teško da će biti realizovano. Ako ne nađemo sredstva nekih donatora, do sledeće godine neće biti nastavka rekonstrukcije.

eKapija: Koji su još planovi na poboljšanju saobraćajnica u gradu na Kolubari?

- Što se tiče ulica još veća sredstva smo dobili od Ministarstva za infrastukturu, Pantićeva ulica sa nekoliko poprečnih, Gradski trg i takozvani Trg kod limenke. Realno je očekivati da krajem jula i početkom avgusta budu obezbeđena sredstva, izabrani izvođači i počne rekonstrukcija Pantićeve ulice. Takođe, počeli smo sređivanje blokovskih parking mesta i ideja nam je da ono što je u okviru blokova bilo zapušteno, sada uradimo ivičnjake, uredimo zelene površine i nova parking mesta da bi relaksirali ove ulice.Treba da uradimo i još neke ulice koje se nalaze van centra grada kao što su Požarevačka, Save Dopuđe, Borska, Cerska, Cetinjska.

eKapija: Dokle se stiglo sa izgradnjom mosta na Kolubari. Koliko će ta investicija na poboljšanje saobraćaja na tom području?

- Most je kompletno završen, i prilazni put iz pravca Suvoborske ali imamo problem sa eksproprijacijom zemljišta jednog vlasnika sa druge strane mosta. Trenutno radimo na promenu projekta svetlosne signalizacije da bi novu saobraćajnicu projektovali. Posle toga treba da se uradi elaborat eksproprijacije a onda će vlada proglasiti opšti interes i onda ćemo otkupiti prilaz. Taj most će praktično spojiti deo Valjeva u kome su "Austrotherm", magacini i duple trake iza Kolubare sa ovim našim duplim trakama direktno će se aktivirati desetine hektara sa leve i desne strane te saobraćajnice gde je vlasništvo grada, buduća industrijska zona i poslovni objekti. Povezaće se dva dela grada i rasteretiti postojeći most.

Zoran JakovljevićZoran Jakovljević

eKapija: Kako je grad rešio problem vlasništva nad ruiniranim Domom vojske u centru grada?

- Problem još nije rešen. Skupštinska odluka je doneta, Vlada je donela zaključak kojim omogućava lokalnoj samoupravi da na odloženo plaća tu novčanu obavezu 4 budžetske godine počevši od 2012. godine. Sada čekamo da se taj zaključak Vlade zvanično prosledi gradskoj upravi i direkciji i potpišu ugovori.

eKapija: Koju namenu će taj objekat imati? Da li će se ostvariti najave Emira Kusturice da je zainteresovan da investira u taj objekat i pretvori ga u centar kulture?

- Odustali smo od prvobitne namere. Mišljenja smo da tom objektu treba dati onu namenu koja će imati održivu priču.

eKapija: Kako napreduju projekti finansirani iz programa podrške građevinskoj industriji?

- Dogovorenim tempom. Osim već pomenutih rekonstrukcija saobraćajnica, tri projekta koja se rade iz početka idu dogovorenim tempom a to su izgradnja dečjeg obdaništa, Osnovne škole "Milovan Glišić" i radovi na rekonstrukciji i dogradnji dela Prijemno-urgentnog centra Zdravstvenog centra Valjevo.

eKapija: Za početak 2011. godine je najavljena izgradnja Hale sportova. Dokle se stiglo sa tim projektom?

- Od strane Gradske uprave nikad nije najavljena izgradnja Hale sportova. Najavljena je revizija glavnog projekta Hale sportova i onda ćemo imati glavni projekat. Kada sve bude spremno, moći ćemo da tražimo sredstva sa strane da se finansira izgradnja hale sportova čija je vrednost veća od 8 mil EUR, a mi ta sredstva kao lokalna samouprava nemamo. Zato ćemo taj projekat ponuditi svim fondovima koji su nam pristupačni.

Zoran JakovljevićZoran Jakovljević

eKapija: Za ovu godinu je najavljen i početak izgradnje Nacionalnog vaterpolo centra u Petnici. Kada se očekuje početak radova?

- Što se tiče Vaterpolo centra, to takođe niko iz Gradske uprave nije najavio već su to bile samostalne izjave pojedinaca. Imamo podršku Vaterpolo saveza, Plivačkog saveza i svih ostalih za takav jedan objekat. Postoji idejni projekat, treba da se uradi glavni projekat i onda pristupi ugovaranju.

eKapija: Valjevo je dobilo donaciju Vlade Češke za toplifikaciju grada. Dokle se stiglo sa tim projektom?

- To je deo toplifikacije koji ide prema Zdravstvenom centru i tu smo dobili obećanje od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja da će da obezbedi deo sredstava koja bi bila naše učešće u toj donaciji. Mislim da je ostalo da se ta projektna dokumentacija kompletira a onda ćemo pratiti njihovu dinamiku.

eKapija: Vlada Češke je donirala Valjevu oko 3,2 mil EUR. Koje projekte će u narednom periodu finansijski podržati Vlada Češke?

- U toku su radovi u okviru projekta Transfer stanice, nastaviće se sa Toplifikacijom grada, a predložićemo projekat rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

eKapija: U kom pravcu napreduje izgradnja brane "Rovni"? Bilo je reči da bi trebalo obustaviti izgradnju jer se na tom području nalaze velike količine i rezerve plemenitih podzemnih voda koje po kvalitetu nemaju premca u Srbiji i ovom delu Evrope.

- Predviđeno je da se u ovoj godini očisti termoakomulacioni prostor od kamenja, objekata i da do kraja godine počne njegovo punjenje. Svi građevinski objekti su izgrađeni, ostao je samo put preko tela brane. Ne verujem da će neko privremeno obustaviti gradnju jer ne verujem da je neko uradio tako kapitalan projekat bez analize kakav bi bio njegov uticaj na životnu sredinu. Ovo je regionalni sistem vodosnabdevanja i nije samo Valjevo u pitanju, već još i Obrenovac, Ub, Mionica, Lajkovac i Divčibare.

eKapija: Kada očekujete da Valjevo dobije sertifikat NALED-a kojim će steći status grada sa povoljnim poslovnim okruženjem?

- Verifikaciona komisija NALED-a bila je u Valjevu prošle nedelje i prema njihovom izveštaju više od 86% smo ispunili njihove kriterijume što je sasvim dovoljno za dobijanje sertifikata. Sada je samo protokolarna stvar da nam se uruči sertifikat.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.