NavMenu

Bojan Dabić i Zdravko Ivanković, kompanije Zorka Opeka i Zorka Keramika - Timski rad, komunikacija i odnos među ljudima osnovna su karika poslovanja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.10.2023. 08:58
Komentari
Podeli
Bojan Dabić, direktor prodaje Zorka Opeka, Đorđe Radulović, generalni direktor Zorka Opeka i Zorka Keramika i Zdravko Ivanković, direktor prodaje Zorka Keramika (Foto: Igor Šarac)Bojan Dabić, direktor prodaje Zorka Opeka, Đorđe Radulović, generalni direktor Zorka Opeka i Zorka Keramika i Zdravko Ivanković, direktor prodaje Zorka Keramika
Kompanije Zorka Opeka i Zorka Keramika posluju uspešno svaka u svom domenu, pod istim krovom. Obe kompanije predstavljaju svet za sebe kroz proizvodni i prodajni tim, kao i način rada. Tokom godina fokus je bio na izgradnji poslovanja, imena i brenda. To je uspelo obema firmama koje su, iako različite, uspele da pronađu samostalne puteve do istog cilja tako što su podržavale, slušale i čule jedna drugu.

Vremenom se povećala potreba za boljim timskim radom i razmenom informacija, što ih je upravo izdvojilo od drugih, pomoglo im da održe lidersku poziciju u regionu i pojačaju prisustvo na svim bitnim projektima i planovima projektovanja.

Sa direktorom prodaje Zorka Opeke Bojanom Dabićem i direktorom prodaje Zorka Keramike Zdravkom Ivankovićem razgovarali smo o sinergiji kompanija, značaju timskog rada, ali i novim proizvodima i planovima za naredni period.

Obema kompanijama su u fokusu inovacije i nalaženje najboljih rešenja za kupce. Na koji način se to može dodatno unaprediti sinergijom kompanija?

Bojan: Obe kompanije nude "kompletno rešenje" – ne samo proizvod, a iz razloga što su se prodajući artikal, susretali sa svim problemima koji krajnje kupce eventualno mogu zateći u budućnosti. Sinergijom pravnih lica dolazimo do gotovo svih rešenja – iako već neko vreme očekujemo pitanje na koje ne znamo odgovor, trenutno se bavimo rešavanjem, do sada već postavljenih pitanja.

Zdravko: Inovacije kojima težimo kao celokupan sistem dovode do unapređenja proizvoda i usluga prema zahtevima tržišta ali i odlučnijem stavu u pronalaženju najboljeg iz celokupnog "know-how"-a za klijenta. Sve to kroz praćenje svetskih trendova iz oblasti građevine.

Mnoge uspešne kompanije navode upravo timski rad kao ključnu kariku za poslovanje, a da li i kako timovi dve kompanije mogu da sarađuju?

Bojan: Timski rad, komunikacija i odnos među ljudima predstavlja osnovnu kariku poslovanja. Opeka i Keramika imaju isti cilj. Brendovi su stvoreni, firme su jako stabilne, a timovi sarađuju na svim nivoima: u kancelariji, na terenu, gradilištu, proslavi, fudbalskom igralištu. Ti timovi predstavljaju i svoje i porodice kompanije koje stoje iza njih. Danas, sve te porodice kreću iz jedne, a ona se jednostavno zove "ZORKA".

Zdravko: Zahvaljujući zajedničkoj istoriji ali i saradnji u građevinskoj industriji, prate se trendovi i prenose iskustva sa terena, što najviše utiče na međusobna unapređenja.

Kupci su kod vas prepoznali kvalitet i ostaju vam verni. Koji proizvodi su trenutno najtraženiji?

Bojan: Zorka Opeka je svakako bila i ostala prepoznatljiva kao jedini proizvođač fasadne opeke ne u zemlji, već u regionu. Fasadna opeka predstavlja zaštitno lice Zorka Opeke, a odgovor koji je proizvod trenutno najtraženiji može da odgovori činjenica da nismo bili u mogućnosti da proizvodimo fasadnu opeku zbog prevelike potražnje za Klimabloc-om. Dobrom organizacijom došli smo u situaciju da "priuštimo" sebi proizvodnju ograničene količine, koja je već na stovarištima građevinskog materijala širom zemlje.

Zdravko: Epitet kvalitetne podne keramike preneli smo i na unapređenje tehnologije i dizajna, ispratili smo trendove zapadnih tržišta i kompletan asortiman okrenuli ka tehnološkim i dizajnerskim proizvodima. Najtraženiji su proizvodi imitacije kamena, betona i drveta koji mogu da se koriste u svim oblastima primene.

Da li su u planu neki novi proizvodi?

Bojan: Usled velike potražnje tržišta za Klimabloc-om, nismo bili u mogućnosti da niti proizvodimo fasadnu opeku niti izbacujemo na tržište nove proizvode u onoj dinamici koju smo planirali. Ipak, ponudili smo tržištu dva proizvoda koji nude rešenje zvučne izolacije, Klimabloc 25 AKU i Klimabloc 20 AKU, uspeli smo da proizvedemo ograničenu količinu fasadne opeke, a sada je na red došao novi proizvod za rešenje termičke izolacije. Testiranja su uveliko u toku i nadamo se da ćemo biti spremni da ga ponudimo tržištu za sledeću sezonu.

Zdravko: Sa inovacijama, opremom koju posedujemo i u koju planiramo da investiramo, tu su neki novi formati i dizajnerska rešenja koja se mogu očekivati u narednoj godini.

Koji su planovi kompanija za naredni period?

Bojan: Sa ograničenim kapacitetom proizvodnje Zorka Opeka u ovom trenutku nema mogućnosti za dodatna proširenja. Ostaćemo u okvirima svoje distributivne mreže, potrudićemo se da se proizvodnja fasadne cigle vrati u standardnu godišnju prodaju i da se u ponudu uvrsti novi Klimabloc proizvod.

Zdravko: Zbog tendencije rasta potražnje za našim proizvodima kao i zbog kontinuiranog povećanja asortimana sa novim tehnološki i dizajnerski najmodernijim proizvodima, u toku naredne godine je u planu povećanje proizvodnih kapaciteta za oko 30% čime bismo upotpunili našu ponudu i značajnije uvećali prisustvo na najznačajnijim tržištima Zapadne Evrope.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.