NavMenu

Miroljub Aleksić, vlasnik "Alco grupe" - Za hotel u Aranđelovcu 35 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.05.2011. 15:52
Komentari
Podeli

Miroljub AleksićMiroljub Aleksić

Nakon što je zauzela značajnu poziciju u proizvodnji, trgovini, finansijama, projektovanju i izgradnji, "Alco grupa" sve više značaja pridaje i hotelijerstvu. Prvi čovek grupe u čijem vlasništvu je i prvi srpski lanac hotela "A hoteli" , kaže da su hoteli značajno mesto gde ulažu novac, ali samo profit dobijen u ostalim privrednim granama. O planiranim investicijama, razlozima zašto se u Srbiji daje primat "stranom kapitalu", u intervjuu za "eKapiju" govori Miroljub Aleksić.

eKapija: Učinili ste riskantan potez, otvarajući hotel sa 5* van Beograda i standardnih turističkih centara kakvi su na primer Zlatibor i Kopaonik. U prostor od oko 32.000 m2 ste evidentno uložili mnogo više od od onoga na šta ste ste obavezali njegovim preuzimanjem?

- Uložili smo čak 350 puta više kapitala nego što je to bilo obavezno. Ta cifra je do sada dostigla 35 mil EUR , ne računajući investiciju u akva park koji gradimo odmah do hotela.

ekapija: Koliko ste izdvojili za akva park i hoće li on biti završen pre letnje sezone?

- Njegova izgradnja je već pri kraju. Nadam se da će biti otvoren sredinom jula, kada Bukovička banja obeležava 200 godina. U njega će biti uloženo 5-6 mil EUR i biće najveći u regionu. Verujem da će biti dovoljno atraktivan da privuče i goste iz Beograda i ostalih gradova Srbije. Ne treba zaboraviti da je Bukovička banja u opštini Aranđelovac, banja koja je najbliža Beogradu. To nam je razlog više da ovde pokrenemo spa i velnes turizam.

Hotel "Izvor" (Foto: A hoteli)Hotel "Izvor"

eKapija: U Aranđelovcu postoji još nekoliko objekata koji su pod zaštitom države, a koji trenutno ili ne rade ili slabo posluju. Ukoliko država odluči da proda hotele "Šumadija" i "Staro zdanje", da li biste Vi bili zainteresovani za kupovinu?

- Zavisi od ponude. Ukoliko bi se javio neki ozbiljan investitor nama bi to bilo draže. Jer turističku ponudu jedne banja ne može da čini jedna kompanija. Bilo bi dobro da i tu imamo konkurenciju, voleli bismo da se pojavi neka od ozbiljnijih turističkih kompanija ili grupacija hotela koja bi bila spremna da uloži jako puno novca u te rekonstrukcije.

Zatim, i ako uložite novac postavlja se pitanje komercijalnih efekata jer to su objekti stari preko 100 godina, jako su zapušteni i tu ne možemo govoriti o rekonstrukciji već bukvalno o ponovnoj izgradnji. Sa druge strane, gabariti su limitirani malim brojem soba i pitanje je, kada biste imali i fantastičnu popunjenost kapaciteta, kada bi vam se ta investicija isplatila. I to je ono što odbija i što je odbijalo investiture do sada.

eKapija: Kada je reč o hotelijerstvu, posle "Izvora", gde ste dalje usmerili novac "Alco grupe"?

- Mi završavamo izgradnju rizort hotela "Tornik" na Zlatiboru, kao i rekonstrukciju hotela "Sloboda" u Šapcu, i hotela "Park" u Vrnjačkoj banji. Tako ćemo, osim "Izvora" i hotela "Master" u Novom Sadu, još tri hotela pridružiti našem lancu.

eKapija: A u osatalim granama?

- Mi se prvenstveno bavimo proizvodnjom, prehrambena industrija je dominantna, zatim imamo i ambalažu i investicionu izgradnju (s tim što mi ostajemo vlasnici, samo rentiramo prostore). Tako da hoteli jesu jedna od naših značajnih grana u predstojećem periodu, ali u njega investiramo profit koji ostvarimo u drugim granama.

eKapija: Početkom 2009. pominjani ste kao neko ko je kupovao najviše akcija i time preuzeo nekoliko firmi? Da li je to investiranje u krizi bio dobar korak?

- Sa našeg stanovišta da, ali sa druge strane tu su razni državni lobiji koji su nevoljno gledali na to. Konkretno mislim na Komisiju za hartije od vrednosti i njene čelnike. Mi smo smatrali da, pošto su strani investitori napuštali domaće tržište, mi treba da budemo u tim firmama značajni investitori. Želeli smo da domaći kapital razvija dalje domaću privredu. Ali, izgleda da su nam pogledi različiti ili bar sa nekim pojedincima u državnim institucijama.

eKapija: Najviše su Vam zamerali želju da preko kompanije "Amasis" preuzmete većinsko vlasništvo u vranjskom "Alfa plamu"?

- Mi smo sada vlasnik 24,99% akcija "Alfa plama". Želeli smo da preuzmemo većinski paket, ali nam ta ista Komisija nije dozvolila. Slična situacija kao i u bankarstvu. Sve što dolazi od nekoga "na –ić" kao da nije poželjno, a strance koji dođu sa tašnom i mašnom oberučke prihvatamo.

Šta sve ima "Alco grupa"?

- U okviru "Alco grupe" posluju fabrike "Pionir" (u Subotici, Paraćinu i Beogradu), "Hissar" iz Prokuplja, "Tipoplastika" u Gornjem Milanovcu, "Intersilver" iz Zemuna, "Koštana" Vranje, FOS iz Surdulice. Zatim u oblasti trgovine poseduju beogradske kompanije "Amasis", "Jugotehna" i "Cobex", kao i niški "Autopromet".

Kada je reč o građevinskom sekturu posluju preko kompanije "Naš stan", dok se finansijama "bave " putem brokerske kuće "Alco broker". Kompanija takođe poseduje akcije još nekoliko banaka u Srbiji, dok u turizmu posluju preko pomenutog lanca "A hoteli".

J.Đ.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.