Izvor: eKapija | Četvrtak, 31.03.2011.| 12:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Goran Đaković, specijalni savetnik u Ministarstvu trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Poljoprivreda u srcu

Goran Đaković
Goran Đaković

U korist činjenici da je Goran Đaković ime predodređeno za velike uspehe i dostignuća govori i to što u Srbiji u samom poslovnom vrhu postoje njih dvojica. Oni ipak delaju na potpuno različitim poljima. Bilo kako bilo, bez rada i truda se ne stiže dalje od podnožja te biznis planine.

Specijalni savetnik ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Goran Đaković nije se odrekao nijedne od svoje dve velike ljubavi – poljoprivrede i novinarstva – već ih je usavršavao i učinio da među njima vlada sklad i harmonija nudeći domaćem tržištu ovu, kod nas, retku kombinaciju ekspertize.

- Poljoprivreda nije opcija, ona je životni imperativ. A novinarstvom se usmerava potreba da sve što ja znam, sazna i drugi- kaže Đaković.

Poreklom je iz kraja koji nudeći najkvalitetniju malinu u velikoj meri učestvuje u uspehu Srbije kao drugog proizvođača maline na svetu; iz kraja čija šljiva i van šljivovice ostaje jedinstvena. Goran Đaković napustio je porodičnu kuću u Valjevu da bi se posvetio studijama na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Po završenim osnovnim, na poslediplomskim studijama bavi se temom iz oblasti oplemenjivanja voćaka i vinove loze.

Svoj prvi posao Đaković je našao 2001. godine u Radio-televiziji Srbije kao novinar–stručni saradnik za emisiju "Znanje imanje", ali i kao novinar specijalizovan da prati poljoprivredu. Do tada samo naslućujući kakve izazove mu nosi strast za novinarstvom, na početku karijere u medijima radio je za program "Srbija danas", a potom i za "Beogradski TV program".

Posle tri godine provedene u sakupljanju slatkih i gorkih poslovnih iskustava i u sticanju znanja, Goran Đaković postao je potpredsednik Upravnog odbora Udruženja novinara za poljoprivredu "Agropress" u čijem osnivanju i sam učestvuje. Danas je ponosni predsednik Upravnog odbora ove međunarodno priznate organizacije. Od 2007. godine Đaković je član Izvršnog odbora IFAJ-a, najvišeg tela Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu, a Srbija je time postala jedina zemlja u regionu koja ima predstavnika u ovoj svetskoj organizaciji.

Svoju menadžersku karijeru započeo je na poziciji PR menadžera jedne od najvećih mesoprerađivačkih industrija u regionu, "Agroživ", gde je radio do aprila 2008. godine kada je izabran za Izvršnog direktora Srpske asocijacije menadžera - SAM. Sa osmehom se priseća tog perioda:

- Tada sam prestao da jedem piletinu.

Iste godine imenovan je za menadžera na projektu "Unapređenje poslovnog ambijenta za razvoj privatnog sektora u Srbiji" koji sprovodi SAM uz podrsku Centra za međunarodno privatno preduzetništvo (CIPE – Center for International Private Enterprise).

Uprkos mnogobrojnim obavezama na poslovima u Asocijaciji, Đaković je nastavio da piše članke iz oblasti agrara za nekoliko časopisa, poput revije "Moć prirode", "Poljoprivredni list" i "Agrar", kao i za međunarodnie časopise, a povremeno je snimao i reportaže za emisiju "Znanje imanje".

Osim toga što je član Izvršnog odbora IFAJ-a, aktivan je član u Međunarodnom udruženju hortikulturnih naučnika (ISHS).

Osnivanjem sopstvene kompanije započeo je karijeru u privatnom biznisu gde je svoje sposobnosti usmerio na edukaciju poljoprivrednih proizvođača i novinara. Autor je projekata Agrobiznis magazin, Agrokonferencije, Balkan tour i Primena savremenih tehnologija u poljoprivredi.

Svoje znanje nesebično je pružao studentima koji se pripremaju za poslovanje u agrobiznis sektoru Srbije, koji su prolazili program praktične obuke, toliko neophodan a tako malo zastupljen tokom akademskih studija. Od direktorske funkcije u kompaniji je odustao kada je dobio priliku da direktno kroz kabinet resornog Ministarstva stvara mogućnosti za što bolje poslovanje agrobiznis sektora Srbije čime se postiže skladno funkcionisanje svih ključnih aktera.

- Okupljanje stručnjaka iz sektora i razmatranje određenih tema, a sve sa ciljem da se postigne napredak u sektoru – to je cilj ka kojem težim. Visoki državni zvaničnici, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, menadžeri, poljoprivredni proizvođači, trgovci, distributeri i kupci poljoprivrednih proizvoda, mladi i iskusniji stručnjaci, predstavnici obrazovnih i istraživačkih institucija, kao i samo javno mnenje, moraju se okupiti i zajedno kreirati rešenja za prepreke na koje nailazi agrobiznis sektor Srbije - uveren je Đaković.

Đaković je učestvovao na mnogobrojnim međunarodnim i domaćim naučnim i stručnim skupovima, od Japana do SAD-a i Kanade. Sa svih dešavanja je izveštavao i prenosio iskustva srpskom auditorijumu, a sa druge strane je davao svoj maksimum da promoviše potencijal i napredak srpske poljoprivrede u svetu. Do sada je objavio pet naučnih radova, a kao autor i koautor učestvovao je u stvaranju brojnih projekata iz oblasti poljoprivrede.

Za doprinos razvoju agrarnog novinarstva Đaković je nagrađen međunarodnom nagradom "Mladi lider agrarnog novinarstva u svetu 2007", koja mu je uručena na 51. Kongresu novinara IFAJ-a održanom u Japanu septembra 2007. godine.

Često se seti i citata Marka Aurelija: "Ne troši više svoje vreme raspravljajući o tome kakav bi dobar čovek trebao biti. Budi to!"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE