Izvor: PR | Utorak, 22.11.2022.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vladan Ilić, generalni direktor Saint-Gobain - Inovativna rešenja u građevinskoj industriji su put ka održivosti

Kompanija Saint-Gobain osnovana je davne 1665. godine u Francuskoj i danas posluje u 76 zemalja i ima 166.000 zaposlenih. Kao svetski lider u modernoj i održivoj gradnji, proizvodi i distribuira materijale i usluge za građevinsko i industrijsko tržište, a posebnu pažnju posvećuje inovativnosti i neprestano ulaže u istraživanje i održivi razvoj.

Generalni direktor Vladan Ilić ističe da Saint-Gobain želi da doprinese smanjenju emisije CO2 i da je cilj da na nivou Grupe budu karbon-neutralni do 2050. godine. Zato je definisan strateški cilj Grupe pod nazivom Net Zero Carbon 2050, a projekat Carbon Fund je njegov sastavni deo.

- Ovaj projekat je predložen od Saint-Gobain tima koji posluje u regionu Severne Evrope. Kao pilot projekat imao je za cilj da angažuje zaposlene koji će predlagati ideje za smanjenje emisije CO2. Danas je on usvojen na nivou Grupe, a od nedavno se realizuje i u Srbiji. Dakle, u Saint-Gobain-u svi imaju priliku da doprinesu održivom razvoju. U okviru navedenog projekta, Saint-Gobain Grupa izdvaja 75 EUR u budžet projekta Carbon Fund za svaku emitovanu tonu CO2 i koristi za realizaciju projekata za smanjenje emisije štetnih gasova, koje predlažu i zatim biraju sami zaposleni.


Šta radite na globalnom nivou?

- Na globalnom nivou, kompanija je fokusirana na smanjenje potrošnje prirodnih resursa i zato recikliramo staklo i gips kako bismo obezbedili ponovnu upotrebu u proizvodnji. Ponosni smo, jer smo godinama uključeni u projekat Razotkrivanja izvora ugljenika - Carbon Disclosure Project. Radimo i na smanjenju potrošnje energije i količine štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Pri projektovanju ili renoviranju određenih objekata, naši saradnici teže da pronađu pravi balans između ekoloških aspekata i potreba ljudi, da ostvare najmanji uticaj na životnu sredinu, kao i da obezbede zdravije unutrašnje okruženje. Naši razvojni projekti koji su fokusirani na održivost, teže korišćenju obnovljivih resursa, smanjenju emitovanje CO2 kroz ceo životni ciklus proizvoda, od procesa proizvodnje, logistike, primene materijala i na kraju reciklaže. Grupa ima za cilj da postane karbon-neutralna do 2050. godine i to kroz nekoliko koraka, pa će do 2025. godine: smanjiti emisiju CO2 za 20%, nereciklirani otpad za 50% i otpadne vode za 80%. U periodu do 2030. imamo još ambicioznije ciljeve, zasnovane na dugoročnim planovima održivosti koji uključuju promenu u energetskom miksu, proizvodne inovacije, reciklažu, zamenu primarnih izvora kao i druge mere.


Kako to izgleda u praksi?

- Naši biznisi su pod lupom, ali svi imaju i precizne odgovore na klimatske izazove. Težimo ka tome da gradimo kuće sa niskim emisijama, koje štede energiju i tragamo kako da gradimo sa manjim uticajem na životnu sredinu koristeći savremene tehnologije, građevinske materijale i uvodimo reciklažu direktno na gradilišta i u proizvodnju.

Mi kao Saint-Gobain za nekoliko meseci ćemo pustiti u rad prvu fabriku u svetu gipsanih ploča u Norveškoj koja je karbon neutralna. Ovaj projekat će eliminisati više od 20.000 tona emisije CO2 godišnje i smanjiti potrošnju energije. Ovakav koncept postrojenja sa nultom emisijom ugljenika sigurno će se proširiti i na druge lokacije gde posluje Saint-Gobain. U Češkoj štedimo 80.000t sirovina kroz proces reciklaže. U Rumuniji pripremamo partnerstvo sa kompanijom Engie za izgradnju najvećeg fotonaponskog parka za proizvodnju obnovljive energije, koja će u potpunosti zadovoljiti naše potrebe za energijom za sopstvenu potrošnju.

Saint-Gobain posebno računa na inovativne materijale, lagane konstrukcije vrhunskog kvaliteta i performansi, obnovljive resurse, elektrifikaciju svojih proizvodnih procesa oslanjajući se na korišćenje zelene i održive energije. Ponosni smo i na segment suve gradnje – reč je o materijalima budućnosti, jer se njihovom primenom unapređuje zaštita životne sredine, energetska efekasnost, akustične performance u prostoru, kao i lakša i brža ugradnja, dugotrajnost i ušteda. Pružamo našim klijentima inovativna rešenja koja poboljšavaju njihov učinak i podržavaju put ka većoj održivosti.


I u Srbiji imate projekte u kojima aktivno učestvujete?

- Uključujemo se u različite projekte koji će očuvati životnu sredinu i obezbediti bolju budućnost za planetu. U Srbiji smo se uključili u projekat Ekoopština, jer verujemo da će projekat održivog razvoja omogućiti da lokalne samouprave u svojim sredinama utiču na podizanje svesti kod stanovništva u delu energetske efikasnosti kako kod stambenih, tako i poslovnih objekata. Drugi deo ovog projekta se odnosi na budućnost vodnih resursa kao i na upravljanje otpadom.

Građevinski materijali koje proizvodimo su inovativna rešenja, energetski efikasna i adekvatna u očuvanju životne sredine, što je od izuzetnog značaja za buduće generacije. Primer dobre prakse koji je realizovan u Srbiji je projekat prečišćavanja otpadnih voda iz fabrika i podrška brojnim udruženjima koja imaju za cilj očuvanje životne sredine i održivu gradnju. Ugradili smo solarne panele u fabrici u Topoli ove godine, što je u ovom trenutku od izuzetnog značaja za Saint-Gobain.

Solarni paneli
Solarni paneli


Ugradnjom solarnih panela pokazali ste koliko je kompaniji značajno očuvanje životne sredine.

- Na tome radimo kontinuirano. U Topoli smo završili projekat instalacije solarnih panela koji proizvode jednosmernu struju sa invertorom. Nominalana snaga solarne elektrane biće 187 kWp sa maksimalnim izlazom od 150 kW, dok se prema procenama očekuje godišnja proizvodnja oko 212.000 kWh. Na ovaj način se ostvaruje niz benefita, među kojima je izbegnuta emisija oko 170t CO2 na godišnjem nivou, izbegnuta potrošnja električne energije preko dozvoljenog limita, što rezultira smanjenim troškovima. U toku je proces dobijanja statusa kupca-proizvođača čime se omogućava da se višak proizvedene energije predaje EPS-u. Prema proračunima očekuje se da će povrat investicije biti između šest i osam godina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE