NavMenu

Dubravka Negre, nova ministarka rudarstva i energetike - Od Jerkovića, preko "američkog sna" i bankarstva, do Vlade

Izvor: eKapija Utorak, 25.10.2022. 10:03
Komentari
Podeli
(Foto: Printskrin/Youtube)
Dubravka Negre biće ministarka rudarstva i energetike u novoj Vladi Srbije, a na tom mestu zameniće Zoranu Mihajlović. Negre je malo poznata široj domaćoj javnosti, a na mesto ministra dolazi iz sveta bankarstva, gde je stekla bogato iskustvo u oblasti finansiranja male privrede, ali i velikih kompanija, pa i projekata iz sektora energetike. Trenutno je na poziciji člana IO Komercijalne banke, gde je pre nepunu godinu stigla kao dugogodišnja direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

U intervjuu za eKapiju pre dve godine, na početku pandemije, kao šefica EIB za Zapadni Balkan govorila je o finansijskoj pomoći najurgentnijim sektorima kao što su zdravstvo i mala i srednja preduzeća, kao i o nastavku infrastrukturnih projekata u Srbiji, "kako bi se pomogao oporavak javnog sektora i ekonomskog rasta". Mediji navode da je EIB tokom njenog madata udvostručio ulaganja u region.

Naglasak na ekonomiju Negre je stavila i kada je stupila na novu funkciju u Komercijalnoj banci, rečima da joj je cilj da "doprinese razvoju privrede u Srbiji, ali i unapređenju kvaliteta života u zajednici".

Rođena u Beogradu 1978. godine, u intervjuu za Karakter od pre nekoliko godina istakla je da je osnovnu školu završila u beogradskom naselju Braće Jerković, te da su je turbulentne devedesete i odrastanje u naselju koje je tih godina budilo "asocijacije na kriminal opasne momke, bezakonje, trenerke i kajle", nagnali da se izbori za svoje mesto pod suncem i postane ono što je danas.

Negre je nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smer Bankarstvo i finansije, magistrirala u oblasti međunarodne ekonomije i menadžmenta na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu.

Međutim, veliki san bio joj je da ode u Ameriku, što je i ostvarila u 24. godini, kada odlazi u Los Anđeles na postdiplomske studije menadžmenta na UCLA, jedne od najboljih škola za menadžment u SAD.


Za Karakter je otkrila da potiče iz porodice inženjera i da je njen otac bio jedan od prvih koji je u staroj Jugoslaviji radio na istraživanju nafte sa partnerima iz Amerike i u socijalizmu razvio uspešan preduzetnički biznis.

Osim na polju finansija, Negre ima iskustva i u medijima, za koje navodi da su njena velika ljubav.

Karijeru je počela kao TV producent za CNN International, gde je organizovala izveštavanje sa brojnih događaja iz regiona, kao i sa ratišta u Avganistanu.

U njenoj biografiji stoji i da govori četiri strana jezika - engleski, francuski, italijanski i ruski.

Suprug nove srpske ministarke rudarstva i energetike je Kristof Negre, Francuz koji je iz iste branše kao i Dubravka, sa 30 godina iskustva u bankarstvu i investiranju u kapital u zemljama u razvoju u okviru Evropske investicione banke.

Kristof je i bivši ragbista i triatlonac, advokat, ali i preduzetnik, osnivač firmi Kovidor International, DND Real Estate Development, Velcome Home i drugih, kao i generalni partner u Western Balkans Private Equity fondu.

Dubravka i Kristof imaju dvoje dece.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.