NavMenu

Miodrag Nikolić, predsednik Opštine Sokobanja - Bogata ponuda i za turiste i za investitore

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.07.2022. 14:07
Komentari
Podeli
Pandemija izazvana virusom kovid-19 donela je mnogobrojne nedaće na globalnom nivou, ali je donela boljitak kada je reč o turističkoj slici Sokobanje, koji je vidljiv i ove godine, ističe u razgovoru za eKapiju predsednik Opštine Sokobanja Miodrag Nikolić.

- Kada su granice bile zatvorene, građani Srbije su se okrenuli domaćem turizmu i veliki broj domaćih turista je uživao u blagodetima koje Sokobanja pruža, ali taj trend se nije zadržao samo u periodu zaključanih granica, već je odličan utisak gostiju nastavio da dovodi nove turiste, ali i vraća one koji su usled pandemije prvi put osetili čari naše banje - navodi Nikolić i dodaje da je Sokobanja spremno dočekala i ovu turističku sezonu, uz brojne realizovane investicije koje su upotpunile njenu ponudu.

eKapija: Šta Sokobanja nudi posetiocima ove godine?

- Svi turistički kapaciteti su spremni. Turistička ponuda Sokobanje sadrži bazene sa toboganima, na Akva parku "Podina" čije proširenje je pri kraju. Sada će biti više mesta za posetioce, a formirano je i više zelenih površina. Ovo je samo prva faza, u drugoj fazi koja je planirana za narednu sezonu biće napravljen još jedan rekreativni bazen sa vodenim pečurkama.

Kada govorimo o kulturnim sadržajima, Sokobanja tokom sezone nudi bogat program u okviru Banjskog kulturnog leta. Pored toga pri kraju je renoviranje bioskopa "Moravica" koje će nakon završetka radova postati multifunkcionalni objekat i dodatno omogućiti praćenje kulturnih sadržaja u delu godine kada, zbog vremenskih uslova, to nije moguće na Letnjoj pozornici "Vrelo".

Najzad, u saradnji sa Amaterskim "SB" pozorištem iz Sokobanje došli smo na ideju da, u septembru mesecu, organizujemo festival Vodvilja, jer takav festival ne postoji u Srbiji ni među profesionalnim pozorištima. Ove godine festival neće biti takmičaskog karaktera i biće u formi smotre.

Zimski period obeležava novo klizalište i sankalište koje je upotpunilo turističku ponudu u ovom periodu godine a izgrađeno je u okviru Programa prekogranične saradnje Bugarska- Srbija "Interreg IPA".

eKapija: Pomenuli ste letnju pozornicu "Vrelo" i bioskop "Moravica"; koje je još investicije Opština realizovala u poslednje vreme i šta se tek očekuje od ulaganja?
(Foto: Shutterstock/Sasa_Stojanovic)

- Letnja pozornica "Vrelo" je sokobanjski biser čije je otvaranje 2021. godine opravdano izazvalo najveću pažnju javnosti. Ova sjajna lokacija u samom centru Sokobanje, a opet u svom intimnom okruženju, nepravedno je prespavala jedan veoma dugi vremenski period. Objekat sadrži Veliku scenu, koja poseduje fizičke i tehničke mogućnosti za organizovanje događaja za veći broj gledalaca – koncerata, muzičko-scenskih događaja, festivala, predstava i sl. Kapacitet gledališta je 1.500 mesta za sedenje i 3.000 mesta za stajanje.

Pored velike scene izgrađena je i mala scena, okružena vodenim prstenom, gde se odvijaju događaji manjeg obima u okviru programa Banjskog zabavnog leta. Novom letnjom pozornicom svoj kulturni život obogatili su i žitelji sela Čitluk jugoistočno od Sokobanje, a uzdizanju u kulturi sokobanjskog života značajno će doprineti i godinama nekorišćeni bioskop "Moravica".

U strogom centru Sokobanje stara zgrada Osnovne škole "Mitropolit Mihailo" koja ima i svoje kulturno-istorijske odlike, prošle godine rekonstrukcijom je dobila novi sjaj, čime je ambijent na šetalištu znatno prijatniji. Pored atraktivnog eksterijera koji čuva elemente iz 19. veka, i naši osnovci su modernim enterijerom dobili jaču motivaciju za učenje.

Ono što je novina u Sokobanji jeste projekat instalacije tehničkog sistema zaštite i video-nadzora na mermernom šetalištu, u gradskim parkovima, frekventnim raskrsnicama, javnim zgradama i obrazovnim ustanovama.
Takođe, u okviru projekta je i sistem upozoravanja na prekoračenje brzine, dva radarska sistema za merenje brzine i prepoznavanje tablica. Cilj ovog projekta jeste preventivno delovanje, kao i povećanje nivoa bezbednosti kako za građane i turiste, tako i za objekte na pomenutim lokacijama.

Opština Sokobanja poslednjih godina intenzivno radi i na velikom rekonstruisanju ulica, a to obuhvata zamenu vodovodnih cevi, uređenje atmosferske kanalizacije, trotoare, asfaltiranje i dr. Takođe, stanovništvo okolnih sela dobija prohodnije puteve uz pomoć grebanog asfalta.

eKapija: Najavljena je i izrada bušotine U blizini Akva parka "Podina", koja će služiti za obezbeđivanje tople vode u ovom kompleksu, dokle se stiglo sa tim projektom?

- Projektna dokumentacija za ovaj projekat je završena i pokušaćemo da za realizaciju ovog posla apliciramo kod resornog ministarstva, a u slučaju da ne uspemo da na taj način finasiramo ovaj projekat, uradićemo to iz sopstvenih izvora. U svakom slučaju, u planu je da se to realizuje u veoma bliskoj budućnosti, jer bi se time značajno unapredio sistem vodosnabdevanja koji je višedecenijski problem u Sokobanji.

eKapija: Ima li nekih novosti u vezi sa najavljivanom privatizacijom i smatrate li da je to dobro rešenje za Sokobanju?

- Ono što bi za investitore bilo zanimljivo na teritoriji opštine Sokobanja svakako su objekti u domenu hotelijerstva i apartmantske ponude. Trenutno najveća i najzanimljivija ponuda kao investicija jeste d. o. o. Lepterija, u stečaju – najveće i najznačajnije hotelsko preduzeće u Sokobanji. U okviru ove investicije je hotel "Zdravljak" koji se nalazi u užem centru Sokobanje i predstavlja velelepni objekat sa ukupno 720 mesta, tri kongresne sale, dva zatvorena bazena i kompleksom sportskih terena.

U okviru Lepterije je i hotel Turist koji se nalazi na najatraktivnijoj lokaciji, u srcu Sokobanje, na mermernom šetalištu, ali sa sopstvenim parking-mestima.

Kada se privatizacija ovih subjekata ostvari, to će svakako poboljati nivo Sokobanje u raznim sferama: turistička ponuda bi bila još bogatija, a biće radno angažovan i veliki broj građana. Život jednog mesta ne čine zgrade, već ljudi koji u njima rade i borave.


____________________

Šta to ima Sokobanja što drugi nemaju?

(Foto: Aleksandar Parezanović)

- Sokobanja leži na tlu koje su nekada Rimljani koristili, ali je, istorijski gledano, doživela enorman napredak još za vreme Turaka. Ono što je nezaobilazno jeste Amam – jedino aktivno tursko kupatilo na teritoriji Srbije, i nalazi se u strogom centru Sokobanje, na mermernom šetalištu. Ono je prava slika spoja starog i novog, sloganom koji predstavlja Sokobanju. Ovaj slogan takođe dokazuju i Zavičajni muzej i Milošev konak, koji se takođe nalaze na obodima mermernog šetališta.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Takođe, jedna od omiljenih destinacija turista je i Sokograd. Ovaj srednjovekovni grad je nezaobilazna lokacija koju bi trebalo obavezno obići prilikom posete. Pored toga što ima veliki istorijski značaj, sa kule se proteže impresivan pogled na piramidu Rtnja na severu, dok je na jugu zelena oaza na ozarenom Ozrenu. Sokograd se nalazi 2 kilometra jugoistočno od centra Sokobanje, na steni iznad kanjona reke Moravice i predstavlja omiljenu maršrutu šetača.
Znamenitosti je zaista mnogo, a naše Turistička organizacija i Narodna biblioteka "Stevan Sremac" vode računa da Kalendari manifestacija i Zabavnog leta budu uvek sadržajni i prilagođeni različitim ukusima.

____________________


eKapija: Nedavno ste proglašeni za treću najtransparentniju opštinu u Srbiji; koliko takvo priznanje znači za dolazak novih investitora i šta vi kao lokalna vlast radite da opravdate ovaj status?

- Sokobanja je jedna od najtransparentnijih lokalnih samouprava u 2022. godini, pokazalo je istraživanje koje je predstavila Transparentnost Srbija. Na ovoj listi prvo mesto zauzeo je Novi Pazar, dok je drugoplasirani Sombor. Sokobanja je kao trećeplasirana osvojila 84 poena, što je za devet više nego u prethodnoj, 2021. godini. Mi smo formirali radnu grupu za praćenje tarnsparentnosti i sve što je trebalo da službe prate i da postupaju po procedurama. Mi smo 2019. bili 35. a danas smo treći sa 84 boda i vrlo sam ponosan na to. Slabiji rezultat je u delu oko javnih rasprava, a delom je tome doprinela blaga nezainteresovanost građana da učestvuju. Znam da možda i nemaju naviku da prate opštinski sajt, a mi se trudimo da damo sve informacije i lokalnim medijima i o javnim pozivima i o nabavkama i o kreiranju budžeta i donošenju odluka.

eKapija: Koliko vam je od koristi portal namenjen investitorima www.investeastserbia.com?

- Postoji saradnja sa RARIS-om, agencijom koja upravlja portalom investeastserbia. Ravnopravno sa drugim destinacijama istočne Srbije, i brownfield investicione lokacije opštine Sokobanja su prikazane na ovom portalu. RARIS organizuje i in vivo prezentacije koje mogu posećivati zainteresovani investitori, a naravno za sve nedoumice i dodatne informacije – na raspolaganju su službenici odeljenja opštinske uprave, ali smo kao pomoć i podrška dostupni i mi kao čelnici opštine.

eKapija: U maju je potpisan petogodišnji sporazum o saradnji Grada Niša i južnog Sinaja, a predstavili ste se krajem prošle odine i na izložbi u Dubaiju. Kakve koristi će od ovoga imati Sokobanja, očekujete li dolazak stranih turista ili neki drugi vid saradnje, u turizmu ali i drugim oblastima?

- Svetska izložba EKSPO decenijama ima izuzetan značaj za turizam i privredu bilo koje zemlje. Prilika da se i mi predstavimo na jednoj takvoj manifestaciji zaista je od ogromne važnosti za nas. Pokazali smo svetu da, iako smo teritorijalno i po broju stanovnika mali, imamo mnogo toga dobrog i primamljivog u ponudi. S obzirom na to da EKSPO privlači interesente iz celog sveta, nakon ovog sajma možemo reći da smo ostvarili pozitivan utisak i na globalnom nivou.

Tim iz Sokobanje je u maju ove godine u Egiptu dogovarao raznovrsne zajedničke aktivnosti na saradnji u oblasti turizma i otvorio vrata za saradnju u budućnosti. Nakon prezentacije opštine Sokobanja, egipatski predstavnici iz oblasti turizma pokazali su posebno interesovanje za saradnju sa Sokobanjom. Kako nije prošlo mnogo vremena od tada, očekujemo da će se tek otkriti različite mogućnosti i ideje za saradnju.

eKapija: U februaru se u Ministarstvu razgovaralo o izmenama kategorizacije Sokobanje, kako bi najposećenija banja u Srbiji dobila oznaku turističkog mesta prve kategorije. Kada se to očekuje?

- Opština Sokobanja nije aplicirala za kategorizaciju jer bi po starom pravilniku, zbog nekih kriterijuma, kao što je na primer blizina železničke stanice, bila druga ili čak treća kategorija dok po ostalim parametrima Sokobanja zaslužuje da dobije prvu kategoriju. Tačno je da smo mi kao opština pokrenuli inicijativu za promenu pravilnika i naša inicijativa je prihvaćena od strane resornog ministarstva. Međutim, s obzirom na to da se to desilo kada je sezona praktično kod nas počela, mi ćemo podneti zahtev za kategorizaciju odmah nakon završetka tekuće turističke sezone.

B. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.