Izvor: Promo | Utorak, 24.05.2022.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dragana Jovanović, Gebrüder Weiss - Novi izazovi u najstarijoj logističkoj firmi na svetu

Dragana Jovanović
Dragana Jovanović (Foto: Gebruder Weiss)
U najnovijoj krizi je došlo je do promena ruta prevoza, povećali su se troškovi transporta, a kretanja cene energenata je takođe neizvesna. Neizvesna su i dešavanja na polju realizacije plaćanja iz zemalja povezanih krizom - kaže Dragana Jovanović, menadžerka za finansije firme Gebrüder Weiss.

Firma Gebrüder Weiss postoji više od pola milenijuma. Kako se vi odnosite prema tom podatku, to je krupna stvar?

- Činjenica da sam zaposlena u najstarijoj logističkoj kompaniji na svetu je izazov sam po sebi, i kao što i sami primećujete, krupna stvar. Kompanija čiji su osnovni principi poslovanja nezavisnost, održivost, predanost i izvrsnost usluge, uz visok stepen brige o svakom svom zaposlenom je u najmanju ruku vredna svakog poštovanja. Posvećenost ostvarenju svakog ovog cilja je veliki izazov.

Stabilan porodični biznis koji konstantno raste sa 43% više neto prometa u odnosu na prošlu godinu, širenjem globalne mreže kao i uvođenjem novih tehnologija i digitalnih alata govore da hrabro koračamo u budućnost. Sve ovo obezbeđuje finansijsku nezavisnost i moć, ulaganja u nove filijale i akvizicije, nove tehnologije i dobro obučene i motivisane zaposlene.

Recite nam kako je izgledao vaš razvojni put u okviru kompanije?

- Ja sam u kompaniji samo 6 meseci, ujedno i najmlađi član menadžment tima Gebrüder Weiss Srbija. Smatram sebe uspešnom poslovnom ženom, jer radim posao koji me inspiriše, koji mi daje mogućnost da radim u jednom sjajnom timu i da sarađujem sa ljudima iz svih krajeva sveta. Slobodno mogu reći da u kompaniji zaista vlada "pozitivan narandžasti duh".

Koja su konkretna zaduženja menadžerke finansija u firmi koja se bavi transportom robe širom sveta?

- Konkretna zaduženja se uglavnom odnose na praćenje finansijskih performansi kompanije, na razlitim nivoima, pripremu izveštaja i planova, komunikaciju sa klijentima, finansijskim institucijama, revizorskim kućama, spoljnim saradnicima. Praćenje nivoa novčanih tokova i upravljanje istim, organizacija u radu sektora i pomoć ostalim sektorima u kompaniji su aktivnosti koje se obavljaju na dnevnom nivou i koje imaju visok stepen prioriteta.

Dragana Jovanović
Dragana Jovanović (Foto: Gebruder Weiss)
Svet se naglo promenio i menja se, prvo Covid, sad rat i inflacija. Kažite nam šta se dešava u vašoj industriji, kako se prilagođavate novim okolnostima?

- Industrija transporta i logistike je od pojave pandemije do danas doživela velike transformacije. Globalne promene su u velikoj meri uticale na poslovanje na način da smo morali brzo da reagujemo na nove okolnosti, da im se prilagođavamo i da nam u svakom trenutku potrebe klijenata budu na prvom mestu. Najnovija dešavanja u Ukrajini su ponovo uzdrmala našu industriju, došlo je do promena ruta prevoza, povećali su se troškovi transporta, neizvesna su buduća kretanja cena energenata, kao i dešavanja na polju realizacije plaćanja iz zemalja povezanih krizom. Nestabilnost i nepredvidljivost kretanja deviznih kurseva, posebno dnevne oscilacije dolara mogu biti razlog za dodatnu obazrivost svim kompanijama koje imaju potraživanja u navedenoj valuti.

Na koji način se edukujete i stičete nova znanja?

- Pored internih treninga i obuka, koje sam kao novi član Gebrüder Weiss tima uspešno završila, u najvećoj meri se edukujem putem stručnih časopisa uz online obuke i webinare koje organizuju konsalting kuće. Stalno praćenje izmena Zakonskih propisa, podzakonskih akata i međunarodnih standarda je nešto što se u oblasti finansija podrazumeva. Živimo u vremenu kada nas samo jedan klik na internetu deli od svih potrebnih informacija, što značajno olakšava i ubrzava proces sticanja novih znanja.

Ko su vam saradnici, sa kim ste u timu, kako izgleda funkcionisanje na dnevnom nivou?

- Sektor finansija kompanije Gebrüder Weiss Srbija broji ukupno 12 zaposlenih. Tim koji vodim je sastavljen i od kolega koji su u kompaniji od samog osnivanja i od onih koji su u kompaniji kraće od mesec dana. Jednom rečju – spoj mladosti i iskustva. Podeljeni smo u zavisnosti od vrste posla, sa jasno definisanim zaduženjima i unapred utvrđenim rokovima.

U sektoru finansija ne postoji tipičan radni dan. Različitost zahteva klijenata, kolega i menadžmenta za tačnim informacijama u kratkim vremenskim rokovima čine da svaki radni dan bude drugačiji od prethodnog. Određivanje prioriteta je u našem poslu jedan od velikih izazova jer su rokovi obično jako kratki, a promene izuzetno česte.

Recite nam nešto privatno o sebi – šta radite kada ne radite?

- Ravnoteža između posla i privatnog života sve je veći izazov čoveku 21. veka. Kao majka dve devojčice, materinstvo vidim kao svoj najvažniji i najlepši zadatak. Uskladiti privatno i poslovno jeste delikatan balans, ali on vam istovremeno daje mnogo snage i radosti i na jednom i na drugom planu. Punimo baterije zajedno, na putovanjima koja nam čine život bogatijim i lepšim, to nas motiviše da zajedno postignemo još više.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE