NavMenu

Alexandar Teutsch, direktor "Adria Media Serbia" Igra brojevima u svetu slova

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.11.2010. 11:03
Komentari
Podeli

Alexandar TeutschAlexandar Teutsch

Kada se Nemac Alexandar Teutsch, iz posete rodnom Kelnu vraća na posao u srpsku prestonicu kaže - "Idem kući". Za nepunih godinu dana direktor novinske kompanije "Adria Media Serbia" u Beogradu, progovorio je srpski, usvojio novu mimiku i gestikulaciju, stekao dobre prijatelje, istražio gradske restorane i zelene pijace, "zaljubio se" u pečenicu, papriku u pavlaci i domaća rezanca, a uskoro će kupiti i prvu kartu za pozorište. Osim "ofanzive" na kulturnu scenu Beograda, Teutsch najavljuje i "juriš" na srpsko medijsko tržište - još kvaliteniju produkciju, nove rubrike, raznovrsnije sadržaje i veće brojke u finansijskim izveštajima.

Njegovo pogonsko gorivo je izazov, analičnost osnovno oruđe za rad, a otvorena komunikacija "sine qua non" svakog uspeha. Jedan je od onih koji "kada im život ponudi limun naprave limunadu". Iz grada na zapadu Nemačke, zaintrigiran i insipirisan životom "sa druge strane gvozdene zavese", upisao je studije slavistike i proputovao Rusiju, Slovačku, Poljsku... U svim tim zemljama komunicirao je na jeziku lokalnog stanovništva, a razume i Bugare, Francuze, Britance. Teutschu, željnom novih znanja i avantura, dolazak u Beograd je osim posla, dobra prilika za "pisanje" lične kulturološke studije.

Kaže da ga je grad na Dunavu osvojio već za vreme prvog boravka, a nakon nekoliko meseci u kući na Dedinju pridružile su mu se supruga Dana i ćerka Marta.

- Ponuda da rukovodim timom "Adria Media Serbia" bila je veliki poslovni izazov i naravno šansa za dalje napredovanje. Srpsko tržište je u razvoju i to je kako olakšavajuća, tako i otežavajuća okolnost. Prednost je što možete da implementirate neke ideje koje su u drugim zemljama već testirane i realizovane, da napravite proboj novim sadržajima, ali sa druge strane platežna moć građana je niža, a pri tom nas je zatekla i svetska finansijska kriza. U svakom slučaju, ja sam više nego zadovoljan rezultatima u Srbiji, imamo velike planove za narednu godinu, a naš mladi, kreativni i stručni tim je garancija uspeha - kaže na početku razgovora za "eKapiju" Alexandar Teutsch, koji sa svim svojim zaposlenima komunicira na srpskom.

Successful "Story"

Od časopisa koje izdaje "Adria Media Serbia" Teutschu je omiljeni "Story", a njegova kancelarija u poslovnom centru "Airport City" "ukrašena" je primercima magazina "Elle", "Cosmopolitan", "Men’s Health", "National Geographic", "Lisa", "Moja lepa bašta", "Moj stan", "Život sa cvećem", "Mama", "Trudnoća", "Elle Dekor". U portfoliu "Adria Media Serbia" trenutno je 12 svetski poznatih časopisa i čak i oni koji ne obilaze trafike čuli su za makar jedan od njihovih naslova.

- Naravno da osim naše produkcije pratim i izdanja drugih medijskih kuća u Srbiji. Redovno čitam "Blic", "Politiku" i druge dnevne i nedeljne novine koje mi pružaju neophodne informacije. Ujedno, to je odličan način da vežbam srpski - dodaje Teutsch.

Sagovornik "eKapije" kaže da, iako je dugo godina u medijima, nije razmišljao o pisanju jer mu je ona strana posla koja se ne objavljuje javno zanimljivija.

- Više volim da se igram sa brojevima nego sa rečima - kaže Teutsch kroz smeh i dodaje da je za vreme studija kratko pisao za jedan gradski list.

"Adria Media Serbia" nastala je 2006. udruživanjem medijskih kuća "Gruner+Jahr AG&CO" i "Sanoma Magazines International B. V". Vlasništvo je "Adria Media Holding" Gmbh i lokalnog partnera "Styria Media Group" AG.

Teutsch ne štedi reči da pohvali svoje kolege u Beogradu i podseća da dobar tim funkcioniše i bez šefa, ali šef bez tima ne postoji. Smatra da nije strog, ali priznaje da je perfekcionista i da se trudi da nađe granicu između hedonizma i prevelike odgovornosti.

- U poslu je najbitnija otvorena komunikacija, razmena ideja i mišljenja, aktivan pristup i kritičko rasuđivanje. Ne plašim se neuspeha i nikad ne gubim optimizam. Svojim kolegama i prijateljima često kažem - "Prvi put je iskustvo, tek drugi put je greška". Ja greške umem da praštam i zaboravljam.

Oni koji su imali prilike da rade sa Teutschom kažu da se potpuno asimilovao među svoje nove sugrađane, i u šali dodaju da ga jedino rad sa finansijama čini tipičnim predstavnikom zapada.

Moda iza zavese

Alexsandar Teutsch je pre dolaska u Beograd radio u izdavačkoj kući "Gruner+Jahr" u Hamburgu, a karijeru u izdavaštvu počeo je u "Burdi" u Pragu, gde je stigao do pozicije direktora.

- U "Burdi" sam prošao kroz njihov program obuke i kada mi se ukazala prilika da rukovodim tim magazinom bio sam više nego oduševljen. To je bila savršena šansa koju nipošto nisam hteo da propustim. Sećam se da sam se prijavio na konkurs koji je glasio nešto poput "Burda istočna Evropa traži mlade potencijale". U tom poslu sam pronašao mogućnost da iskoristim svoje znanje jezika, ali i uđem u svet izdavaštva i steknem znanje iz menadžemnta, finansija - priseća se Teutsch.

Kaže da mu je prva godina na funkciji direktora dosadašnji najveći poslovni uspeh jer je je premašio očekivanja i izborio se sa velikom odgovornošću prema zaposlenima, firmi, rezultatima, planovima...

- Tada sam shvatio koliko velikih stvari možete da dostignete malim i razumnim koracima. Nisam pristalica naglih i velikih rezova i revolucionarnih rešenja, a pre svega verujem u timski duh i sinergiju ideja - priča Teutsch.

Željan novih poslovnih izazova, Teutsch je nakon pet i po godina rada u češkoj prestonici prihvatio ponudu kuće "Gruner+Jahr" i preselio se za Hamburg.

Kaže da je od ranog detinjstva bio zainteresovan za pregršt najrazličitijih stvari i da ga život samo u jednom gradu nikada nije dovoljno ispunjavao.

- U našoj kući se oduvek dosta radilo. Majka, otac i brat i danas žive na zapadu Nemačke, dok sam ja rano počeo da se šetam po svetu. Osnovnu i srednju školu završio sam u Kelnu, gde sam upisao i fakultet slavistike. Studije sam nastavio u Rusiji, odnosno Volgogradu, a potom sam se preselio u Hajdelberg, gde sam i doktorirao- priča Teutsch.

Kaže da se za slav istiku opredelio jer ga je interesovao nekadašnji istočni blok, posebno početkom 90-ih godina prošlog veka, u doba Perestrojke i Glasnosti.

- Želeo sam da upoznam taj, za mene skriveni svet i slavistika mi se učinila kao dobro rešenje. Ja sam zapravo prvi kontakt sa tim sistemom imao tokom srednje škole, kada sam bio na razmeni đaka u Moskvi.

Beograđanin iz Kelna

Slobodno vreme u srpskoj prestonici "troši" na četvorogodišnju ćerku Martu i suprugu Danu. Osim druženja sa porodicom, Aleksandar u slobodno vreme čita. Od srpskih pisaca čitao je Andrićevu "Prokletu avliju" i dela Vladimira Arsenijevića. Omiljeni nemački autor mu je Hajnirh Man, dok među ruskim stvaraocima izuzetno ceni dela Isaka Babela i Vladimira Sorokina.

Teutsch kaže da za skoro godinu dana provedenih u Beogradu nema šta da zameri svojim novim sugrađanima. Nisu mu smetali ni radovi na Gazeli, niti česte saobraćajne gužve na mostovima jer to vreme koristi da smišlja nove projekte u "Adria Mediji". S druge strane, otežavajuće okolnosti za poslovanje su, kaže Teutsch, glomazna birokratija, zastarele procedure, nedostatak i nepoštovanje standarda. Sve ono što, dodaje, možemo svakodnevno da čujemo od poslovnog sveta u Srbiji.

- Ipak, mislim da je Srbija na odličnom putu i ulazak u Evropu je samo pitanje vremena. Ostalo je da se ljudi izbore sa možda najtežim osećanjem, a to je nestrpljenje - zaključuje Teutsch.

T.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.