NavMenu

Marija Kosanović, HR menadžerka u kompaniji Gebrüder Weiss - Tržište rada se izmenilo poslednjih godina, kandidati istražuju više i pažljivo biraju poslodavce

Izvor: Promo Četvrtak, 10.02.2022. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Sa Marijom Kosanović, menadžerkom ljudskih resursa u kompaniji Gebrüder Weiss ragovarali smo o tome na koji način se ova kompanija izborila sa izazovima poput rada od kuće, ali povratka u kancelarije. Otkrila nam je i da li u radu postoje procesi koji se nikada neće "vratiti na staro", kao i kako su izmenjeni uslovi uticali na HR sektor.

Nakon gotovo dve godine pandemije i izmenjenih uslova za rad, kakvi su vaši zaključci o radu od kuće?

- S obzirom na to da smo mi logističko transportna kompanija, gde priroda posla zahteva prisustvo (skladište, špedicija itd), rad od kuće je bila novina za nas i na izvestan način izazov. Kako je transparentnost i jednak tretman zaposlenih nešto u šta mnogo polažemo, bili smo u potrazi za modelom koji će sa jedne strane zaštititi zdravlje svih zaposlenih, a sa druge strane neće uticati na poslovne procese. Rezime je da smo u svakom trenutku imali zaposlene koji rade u kompaniji, ali i one koji rade od kuće, u zavisnosti od sektora, prirode posla i mogućnosti remote rada. Uveli smo i hibridne modele timskog rada i podelu poslova, s obzirom na to da neki procesi zahtevaju prisustvo u jednom delu, ali je puno aktivnosti moguće uraditi i od kuće. Rezultati koje smo ostvarivali u prethodne dve godine, očuvano zdravlje i zadovoljstvo zaposlenih nam ukazuju da smo u tome i uspeli.

Da li su se zaposleni u kompaniji Gebrüder Weiss vratili na radna mesta i kakav je izazov doneo povratak? Ukoliko nisu, šta je razlog tome, kakva je prednoat rada na daljinu?

- Većina naših zaposlenih je na radnim mestima u kompaniji, kako sam i navela, zbog prirode posla. I dalje imamo situacije u kojima je omogućen rad od kuće za određene pozicije i u situacijama koje to zahtevaju. Iz ove perspektive, može se reći da povratak na posao nije donosio izazove, veći nam je izazov bio kreirati uslove za rad od kuće, što smo rešili sa početkom pandemije.

Da li smatrate da su ove okolnosti zauvek izmenile način rada i šta je to što se neće vratiti na staro?

- Sigurno je da su okolnosti u kojima se nalazimo poslednje dve godine značajno uticale i izmenile način rada, u gotovo svim industrijama. Naučili smo da su moguća drugačija rešenja, rad od kuće se ne posmatra više kao benefit, već kao redovna okolnost. Fleksibilnost u radu i kreiranju procesa, ubrzana digitalizacija, fokus na nalaženje brzih i ostvarivih rešenja, potpuno prilagođavanje zahtevima klijenata, poseban osvrt na zdravlje zaposlenih. Takođe, pandemija je logistiku i transport postavila u segment posebne važnosti. Dostupnost robe, otvorenost granica, isporuke na kućnu adresu, kao i zadovoljenje potreba i privrede i pojedinca su nas kao kompaniju ubrzano uvele u process digitalizacije, kreiranje jednostavinih i upotrebljivih alata. Nas na primer izdvaja aplikacija myGW portal, koju smo uspešno implementirali tokom 2021. godine, a koja našim klijentima olakšava komunikaciju, praćenje pošiljke od polazne do krajnje tačke, objedinjuje potrebnu dokumentaciju na jednom mestu i kao ključni benefit značajno olakšava rad naših zapsolenih.

HR tim kompanije Gebrüder Weiss (Foto: Gebrüder Weiss)HR tim kompanije Gebrüder Weiss
Kako su izmenjeni uslovi rada uticali na procese u HR sektoru?

- HR sektor se našao pod reflektorima početkom pandemije i rekla bih da i dalje ne napušta scenu. Najveći fokus je svakako bio na praćenju propisa i smernica, ali je bilo od velike važnosti prilagoditi način rada, naročito u delu selekcije i regrutacije kandidata i uvođenju zaposlenih u posao. Tržište rada se značajno izmenilo poslednjih nekoliko godina, kandidati su spremni da istražuju više, da pažljivo biraju poslodavce, a pozitivno iskustvo kandidata u procesu selekcije direktno utiče na poželjnost poslodavca na tržištu.

Mi smo reagovali brzo, prilagodili i skratili proces selekcije, uveli online intervjue, tako da danas od prvog intervjua do konačne povratne informacije ne prolazi više od nedelju dana. Takođe, u delu uvođenja zaposlenih u posao, maksimalno smo iskoristili već postojeća digitalna rešenja i myOC platformu za učenje i razvoj zaposlenih. Na platformi su dostupne prezentacije, video materijal i interaktivni sadržaj, koji novozaposlene upoznaje sa našim vrednostima, načinom rada, biznis modelom. Takođe, dostupne su i edukacije u vezi sa programima i alatima koje koristimo, od onih osnovnih poput maila, portala, Office paketa, pa do specifičnih programa, razvijenih samo za potrebe Gebruder Weiss-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.