NavMenu

Dejan Marković, Schneider Electric: Stvaranje električnog i digitalnog sveta, koncept Electricity 4.0, rešenje je za globalne ekološke izazove

Izvor: eKapija Sreda, 01.12.2021. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Schneider Electric)
Klimatska kriza je u fokusu poslednjih godina, a alarmantni podaci ukazuju na potrebu za hitnim reagovanjem i primenom rešenja koja će doprineti razrešenju ovog globalnog izazova. Ipak, prema rečima Dejana Markovića, potpredsednika za sektor energetike i usluga za jugoistočnu Evropu u kompaniji Schneider Electric, pozitivan ishod je moguć: "Mi smo prva generacija koja zaista razume klimatske promene i u mogućnosti smo da se borimo protiv njih. Rešenje je u primeni postojećih tehnologija i stvaranju električnijeg i digitalnijeg sveta. To se zove Electricity 4.0"


Šta je Electricity 4.0 i u čemu je njen značaj?

- Electricity 4.0 predstavlja srazmeran spoj električne energije i digitala. Nalazimo se u vremenu u kom smo, verujem, svi svesni izazova koji prete opstanku planete, i tu posebno mesto imaju klimatske promene. S tim u vezi, moramo da preispitamo naš odnos prema energiji i počnemo da delujemo, budući da je ona odgovorna za preko 80% svetskih emisija ugljenika. Mi u Schneder Electricu čvrsto verujemo da je rešenje svet koji je više električni i digitalan, jer je električna energija najbrži put do čistije, pametnije i efikasnije energije.


Da li su kompanije počele da usvajaju ovaj model kao jedan od principa svog poslovanja?

- Električna energija nudi najodrživiji i najisplativiji način za dekarbonizaciju naših društava. Dokazano je da je ona tri do pet puta efikasnija od drugih izvora, a u budućnosti se očekuje značajno veća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Naime, očekujemo da će šest puta više električne energije dolaziti iz obnovljivih izvora do 2040. godine, što je značajan pomak sa današnjih 6% na 40% u narednih 20 godina.

Bitno je da kompanije uvide da efikasnost nema samo ekološki, već i finansijski uticaj. Zato bih rekao da je, sa stanovišta modernog upravljanja, Electricity 4.0 povezana sa optimizovanim poslovanjem, troškovima i dobrom reputacijom. Postoje kompanije, poput Schneider Electric-a, koje su u potpunosti primenile ovaj model, ali ostalo je još dosta prostora za unapređenje i njegovu poboljšanu primenu kod većine kompanija. Na primer, kompanije u petrohemijskom ili rudarskom sektoru bi imale velike koristi od programa energetske efikasnosti. Isto važi za industriju robe široke potrošnje i mnoge druge koje treba ubediti da reaguju. Ipak, verujem da će ubrzana digitalizacija i Industrija 4.0, koja je donela velike tehnološke promene, doprineti bržem usvajanju koncepta Electricity 4.0.


Schneider Electric svojim klijentima nudi različite proizvode, kojima je moguće optimizovati poslovanje, naročito sada, kada je proces digitalizacije ubrzan. Da li ste uočili neki trend, šta je vašim klijentima najbitnije?

- Era digitalne transformacije utiče na sve sektore, jer organizacije koriste tehnologiju da podstaknu inovacije, unaprede poslovnu agilnost i pojednostave poslovanje. U jednoj nedavnoj studiji firme IDC je ustanovljeno da organizacije koje gledaju napred shvataju vezu između optimizacije svojih postrojenja i ostvarivanja širih ciljeva sajber i fizičke bezbednosti, održivosti i operativne efikasnosti.

Schneider Electric je globalni partner za postrojenja i operativni menadžment i optimizaciju. Nudimo širok asortiman usluga u osnovnim kategorijama proizvoda, kao i savetovanje u oblasti energetike i održivosti, sajber bezbednost i usluge digitalnog i daljinskog praćenja. Kao pouzdan partner za postrojenja i operativni menadžment, razvili smo strateške usluge koje korisnicima pomažu da unaprede operativnu efikasnost, sigurnost i bezbednost u ključnim i edge postrojenjima širom sveta. Najnovije u našoj ponudi je SM AirSeT, srednjenaponsko postrojenje za komercijalne i industrijske objekte i postrojenja, koje koristi tehnologiju prečišćenog vazduha umesto SF6 gasa.

U jugoistočnoj Evropi, na primer, uočavamo sve veću potražnju za digitalnim uslugama za daljinsko praćenje objekata korisnika i vršimo pravovremene servisne aktivnosti na osnovu dešavanja u postrojenjima svojih korisnika.


S obzirom na to da je Schneider Elelctric u Srbiji prisutan gotovo 20 godina, da li mislite da naša zemlja može da postane regionalni lider u zelenim tehnologijama?

- Srbija ima potencijal, ali je na tom putu potrebno da postavimo jasne ciljeve i da ucrtamo trasu kojom želimo da se krećemo. I tu ima mnogo posla. Ipak, drago mi je da smo za 20 godina poslovanja ovde, što je jubilej koji obeležavamo sledeće godine, razvili mrežu partnera koja danas obuhvata više od 100 domaćih kompanija. Posebno se ponosimo našim licencnim partnerima koji proizvode opremu u skladu sa Schneider Electric tehnologijama.

Sa druge strane, kao ekološki i društveno odgovorna kompanija, Schneider Electric je tu da podrži domaće kompanije da budu efikasnije, održivije i otpornije time što na lokalno tržište donosimo rešenja za održivost i efikasnost za ključnu infrastrukturu, sprovodimo digitalizaciju mreže i pripremamo se za novu potražnju u oblasti mobilnosti.

I na kraju, važno je napomenuti da zelene tehnologije već postoje i mi smo tu da pomognemo da se ubrza njihova primena, što će takođe doprineti tome da zemlje ostvare ciljeve Evropskog zelenog dogovora.

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.