NavMenu

Miloš Milojević, tehnički direktor fabrike Moravacem - Ispitujemo korišćenje veštačke inteligencije i dronova u proizvodnji cementa

Izvor: eKapija Utorak, 26.10.2021. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: Moravcem)
Cementara Moravacem smeštena je u centralnoj Srbiji, u selu Popovac, blizu Paraćina, 160 km južno od Beograda. Godišnji kapaciteti cementare su 1.350.000 tona cementa i veziva. Sa tri fabrike betona blizu Beograda, u Krnjači, Dobanovcima i u Zemunu, Moravacem je prisutna i na tržištu gotovog betona.

Moravacem je članica CRH, vodeće internacionalne grupe u oblasti građevinskih materijala, koja zapošljava 76.600 ljudi na preko 3.100 operativnih lokacija u 29 zemalja širom sveta. Sa tržišnom kapitalizacijom od 27,6 mlrd EUR, CRH je najveća kompanija u industriji građevinskih materijala u Severnoj Americi i druga na svetu.

O aktuelnim projektima, internim investicijama i planovima razgovarali smo sa Milošem Milojevićem, tehničkim direktorom fabrike cementa Moravacem, koji će od 1. maja 2022. godine preuzeti poziciju komercijalnog i izvršnog direktora kompanije.

Čitav svet je pogođen Covid-19 pandemijom koja se desila u martu 2020. godini i još uvek traje. Mnoge industrije suočavaju se sa velikom krizom. Da li je epidemija uticala na cementnu industriju u Srbiji u proteklih godinu i po dana?

- Prva dva meseca nakon suočavanja sa kovidom su bila dramatična i za cementnu industriju, zatvaranje i ostale okolnosti u kojima smo se našli nisu dozvoljavale veliki obim građevinskih radova. Srećom, građevinska industrija se brzo adaptirala na nove uslove i uz pomoć velikih kapitalnih projekata koji se realizuju u našoj zemlji, a i pojačane stambene gradnje, nastavila rast koji beleži već nekoliko godina.

Kompanija Moravacem se sa svojom proizvodnjom cementa nalazi u centralnom delu Srbije, što nam daje dobru teritorijalnu poziciju da učestvujemo u velikim infrastrukturnim projektima u čitavoj zemlji. Osim toga, naša kompanija se bavi i proizvodnjom betona na tri lokacije u Beogradu, na tržištu gde je intenzitet izgradnje izuzetno veliki.

Povoljna geografska pokrivenost, diverzitet i kvalitet proizvodnog programa kao i fleksibilnost naše organizacije omogućila nam je da aktivno učestvujemo u velikim kapitalnim projektima i ostvarujemo rast čak i u vreme pandemije. Dok je dobar deo sveta stagnirao, mi smo neprekidno radili kako bismo obezbedili najbolji kvalitet proizvoda i usluga, ostvarujući odlične rezultate za koje veliku zahvalnost dugujemo našim zaposlenima i našim kupcima.

Moravski koridor (Foto: Moravacem)Moravski koridor
Na kojim značajnim projektima vaša kompanija učestvuje?

- Trenutno učestvujemo na puno izuzetno značajnih projekata od kojih bih izdvojio: Moravski koridor (Pojate-Preljina), autoput Koridor 11 (deonica Preljina-Požega), rekonstrukcija i proširenje rudnika bakra u Boru, deonica autoputa Beograd-Sarajevo (Kuzmin-Sremska Rača), postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju i Kruševcu, logističko-distributivni centar Lidl kod Lapova, izgradnja brane Svračkovo (Arilje), izgradnja gondole Brzeće-Kopaonik, izgradnja energane na biogas u Plandištu, rekonstrukcija železničkog koridora 10, više tržnih centara (Kruševac, Požarevac, Smederevo)…kao i na brojnim stambeno-poslovnim objektima u Beogradu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu, Paraćinu…

Dodao bih da se naše poslovanje u prethodnom periodu nije odvijalo samo u Srbiji, već i u susednoj Crnoj Gori, tako da smo veoma ponosni na učestvovanje u izgradnji velelepnog mosta Moračica, blizu Podgorice.

Što se segmenta betona tiče, tu smo takođe aktivni i najznačajniji projekti na kojima smo učestvovali jesu Beograd na vodi - kula Beograd, deonica autoputa Miloš Veliki (Surčin-Novi Beograd) i izgradnja fabrike Brose u Pančevu.

Recite nam nešto o investicijama koje ste imali u kompaniji a u vezi su sa unapređenjem poslovanja i procesa proizvodnje.

- Moravacem je deo jedne od najvećih globalnih kompanija za proizvodnju građevinskih materijala, CRH Grupe, i samim tim naše investicije u poboljšanje različitih aspekata procesa proizvodnje su sistematske, strukturirane i stalne.

Ulaganja u poboljšanja proizvodnog procesa, u cilju smanjenja uticaja na životnu sredinu, su najizrazitija ali u poslednje vreme tu su i investicije vezane za digitalizaciju naših internih procesa. Najznačajnija investicija, vredna blizu 10 mil EUR, jeste instaliranje hladnjaka klinkera na našoj rotacionoj peći, koji u isto vreme racionalizuje proces proizvodnje, povećava kvalitet proizvoda, ali i smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu. Naime, ovo tehnološko unapređenje omogućuje smanjenje utroška termalne energije, veću upotrebu alternativnih goriva, a samim tim se značajno smanjuju emisije CO2.

U cilju povećanja kvaliteta proizvoda i usluga koje pružamo, i odgovarajući na sve izazovnije zahteve tržišta, razvijamo laboratoriju betona, povećavamo utovarne kapacitete rinfuznog cementa, a naša logistika povećava flotu sopstvenih vozila.

Prateći trend digitalizacije i industrijsku revoluciju 4.0, sa težnjom da naše poslovanje ide u korak sa vremenom, ispitujemo korišćenje veštačke inteligencije i dronova u procesu proizvodnje cementa, a ostale poslovne procese smo unapredili tako što smo u potpunosti prešli na elektronske fakture, e-tendere, a u fazi smo pripreme e-portala i e-transporta koji će našim kupcima omogućiti efikasniji proces poručivanja naših usluga i proizvoda.

Mi smo, permanentnim unapređenjem kvaliteta svojih proizvoda i usluga, potpuno spremni da odgovorimo svim izazovima koje digitalizacija donosi i ona ostaje jedan od naših prioriteta.

(Foto: Moravacem)
Kao poseban sektor u kompaniji Moravacem osnovana je ćerka firma Safir (Sapphire) koja se bavi zbrinjavanjem neopasnog otpada. Koju ulogu ima Safir u poslovanju cementare?

- Problem tretmana otpada je jedan od najznačajnijih ekoloških problema sa kojima se Srbija danas suočava. U zapadnoj Evropi i razvijenom delu sveta, cementna industrija je prepoznata kao industrija koja može na najefikasniji način da tretira pojedine kategorije neopasnog otpada.

Visoke temperature, koje se razvijaju u cementnim pećima, prilikom kojih se proizvodi klinker kao poluproizvod za proizvodnju cementa, omogućuju da se alternativna goriva tj. neopasan otpad koprocesuira, odnosno da se izvrši suspaljivanje, pri čemu nema nikakvog negativnog uticaja na životnu sredinu, naprotiv, dolazi do smanjenja emisija CO2.

Na taj način zbrinjava se i smanjuje količina neopasnog otpada u zemlji, proces proizvodnje postaje ekonomičniji, čuvaju se prirodni resursi i smanjuju emisije sa efektima staklene bašte. U te svrhe kompanija Moravacem je osnovala ćerku firmu, Safir, koja se bavi upravljanjem otpadom, prikupljanjem i pretretmanom pojedinih vrsta neopasnog otpada.

Kakvi su dalji planovi za fabriku cementa iz Popovca?

- Građevinska industrija u Srbiji je veoma dinamična. Sudeći po prognozama međunarodnih finansijskih institucija i povratnih informacija sa tržišta, njen rast u oblasti kapitalnih infrastrukturnih projekata i stambene gradnje se očekuje i u budućnosti, što stvara povoljnu poslovnu klimu i naše planove čini izuzetno ambicioznim.

Planiramo povećanje proizvodnih kapaciteta kako bismo podržali rast obima građevinskih aktivnosti u zemlji. Sa druge strane, cementna industrija, kao i CRH grupacija koje smo mi deo, se obavezala na CO2 neutralnost do 2050. godine i sa tim u vezi mi imamo izuzetno zahtevne ciljeve za smanjenje emisija sa efektima staklene bašte u narednim godinama. Prilagođavamo portfolio naših proizvoda, pripremamo tipove cementa u čijoj proizvodnji se emituje manje CO2, sa ciljem da podržimo zelenu gradnju i smanjimo negativan uticaj građevinske industrije na životnu sredinu.

Na kraju bih voleo da podvučem da su naši zaposleni naša najveća snaga, a naši planovi vezani su za unapređenje poslovne kulture i njihov dalji razvoj. Prioritet, ne samo kod nas u Moravacem-u, već i u čitavoj našoj grupi, jeste podizanje svesti naših zaposlenih o važnosti i većoj uspešnosti inkluzivnog i raznolikog poslovnog okruženja, kao i balansiranje poslovnih obaveza sa privatnim životom, radionice na temu važnosti zdrave ishrane, zdravih aktivnosti, važnost kvalitetnog sna i provođenja vremena sa porodicom i prijateljima. U kovid okruženju ove teme su od krucijalne važnosti za očuvanje zdravlja naših zaposlenih, a samim tim i za uspeh naše kompanije.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - Tražnja za kvadratima pokreće nove investicije" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.