Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.10.2021.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Alena Ahmetspahić Fočo, direktorka projekata i glavni i odgovorni urednik Poslovnih novina - Tamo gde je politika zakazala privrednici su se uvezali

Alena Ahmetspahić Fočo
Alena Ahmetspahić Fočo (Foto: Poslovne novine)
Alena Ahmetspahić Fočo svoju uspešnu karijeru ostvaruje u svetu medija i novinarstva već 30 godina. Početna iskustva stiče u nekadašnjim vodećim dnevnim lsitovima, Oslobođenje i Večernje novine, a od 1994. godine počinje njen rad u Poslovnim novinama. Među retkim je novinarima koji ovoliko dugo prate ekonomsku oblast i verni su jednoj medijskoj kući.

Poslovne novine su jedan od sinonima za povezivanje uspešnih privrednika. Startovale su u Bosni i Hercegovini pre 49 godina. Sledeći trendove, osluškujući potrebe privrednika, koristeći digitalne forme komunikacije, ali ne zanemarujući štampana izdanja, stavile su u fokus ekonomske analize i projekat rangiranja uspešnih kompanija. Sve ovo se implementira kroz tradicionalne projekte posvećene rangiranju 100 najvećih, brzorastućih i bonitetno pouzdanih kompanija.

O tradiciji i planovima, kao i o profesionalnim izazovima i novinarskom zanatu razgovarali smo sa Alenom Ahmetspahić-Fočo koja u Bosni i Hercegovini vodi sve ove projekte.


eKapija: Poslovne novine naredne godine pune 50 godina postojanja. Decenijama ste prepoznatljivo lice ovog medija, kao i projekta izbor 100 najvećih u BiH. Kad se osvrnete unazad kako biste opisali taj međuodnos, koliko je Vas karijera menjala, a koliko ste Vi uticali na pravce razvoja, ovog sada već uveliko regionalnog projekta?

- Drago mi je što sam od početka svoje karijere ostala verna redakciji u kojoj sam dobila prvi stalni angažman. Kroz godine iskustva i rada edukacija je bila sastavni deo poslovnog razvoja, a naročito edukacija kroz evropske, ali i američke programe. Iako sam to kao mladi novinar shvatala kao nešto što se podrazumeva, sada uviđam da brojne kolege iz medija nisu imale i nemaju takve mogućnosti. Međutim, upravo to je nužno za profesionalni razvoj. Svakako da je moja upornost, istrajnost i doslednost uticala na pravce razvoja, sad kako kažete, već regionalnog projekta.


eKapija: Šta Vas motiviše i daje snagu da sa neumanjenom energijom radite svoj posao danas kao i prethodnih godina?

- Moglo bi se reći da sam jednostavno tip osobe koja uživa u dinamici posla. Uverena sam da ono što radimo kao tim doprinosi klijentima i poslovnoj zajednici. Lepo je znati da su to mnogi uspešni privrednici prepoznali i da žele učestvovati u projektima koje radimo. Sa mnogima sarađujem dugi niz godina. Mnogi od njih su postali prepoznatljivi kroz naše kampanje i zajedno smo sve podigli na veći nivo. Ono što je interesantno u mom poslu i što me motiviše jeste to da se godinama prilagođavamo tržišnim trendovima i konstatntno se razvijamo nudeći klijentima uvek nešto novo, a u isto vreme njegujući stare vrednosti.

Nekada smo bili samo štampani magazin, a potom smo zakoračili u svet digitalnih kanala, dalje se isprofilisali i postali jedni od vodećih u organizaciji poslovnih konferencija, povezivanju biznisa i uspešnih menadžera i vlasnika kompanija, poslovnom lobiranju, proširili se na tržišta izvan Bosne i Hercegovine, postali deo LRC Grupacije, ojačali brend "100 najvećih" i razvili još dva projekta od kojih smo napravili posebne brendove. Reč je o projektima "Brzorastuće kompanije u BiH i regionu" i "Pouzdanost", koji promoviše i okuplja bonitetno pouzdane kompanije.


eKapija: Prošle godine dok se borba sa koronom odvijala na svim poljima akcenat ste stavili na umrežavanje i promociju, pa su i firme to prepoznale kao višestruku korist.

- Upravo tako! Početkom prošle godine kada se činilo da je na trenutak sve stalo zbog pandemije koronavirusa i naglog zatvaranja granica mnogih zemalja, shvatili smo da moramo napred, da privreda ne može i ne sme stati. Krenuli smo sa sveobuhvatnom kampanjom i regionalnim onlajn povezivanjem kroz konferencije na koje se odazvao veliki broj privrednika iz regiona, a koji su izneli svoja iskustva i dali predloge kako dalje. U panele smo uključili predstavnike institucija, predstavnike Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana itd.

Autoriteti u svetu biznisa dali su smernice da je neophodno što pre sinhronizovati proizvodnju sa potrebama tržišta. Poslali smo poruku da zapadni Balkan mora ojačati dijalog i eliminisanje ekonomskih barijera, moramo promovisati regionalnu saradnju kao glavni mehanizam za bolju budućnost. Da bi zapadni Balkan bio konkurentan na stranim tržištima ne smemo imati barijere između sebe. Sa tim ciljem mi promovišemo najbolje kompanije kako bi se iskazali zajednički potencijali.

(Foto: Poslovne novine)
eKapija: Najavili ste i novi projekat "The Regional Prosperity Book". Kako je došlo do njegove ideje i šta je cilj?

- Priča o "The Regional Prosperity Book" počela je godinu dana pre pandemije koronavirusa. Kako su naši projekti već odavno prešli granice naše zemlje i postali regionalni, vreme je bilo da napravimo sveobuhvatan projekat koji će doprineti uklanjanju prepreka regionalne privredne saradnje te raditi na osiguranju održivog privrednog razvoja u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji kao i poboljšanju poslovne i investicione klime. Ovaj projekat prvenstveno nudi kompanijama aktivnosti u kojima one prepoznaju svoju korist.

Kroz liberalizaciju slobodne trgovine Evropska unija je postala najveće jedinstveno tržište na svetu. I dok EU aktivno sarađuje u pregovorima o trgovinskim sporazumima i omogućava svojim preduzećima što bolju poziciju na tržištu i mogućnost da lako šire svoja poslovanja, u zemljama regiona, priča o jedinstvenom tržištu i dalje predstavlja veliki izazov.

Zemlje regiona ne mogu biti konkurentne na evropskoj i svetskoj tržišnoj sceni bez jedinstvenog tržišta, a prevazilaženje izazova poput nesmetanog protoka ljudi, robe i usluga postaje ključni faktor u borbi za ekonomski oporavak regiona.

Upravo zato aktivno radimo na projektnim ciljevima "The Regional Prosperity Booka" koji će obuhvatiti 350.000 kompanija sa zapadnog Balkana. Direktnu korist imaće one kompanije koje participiraju u ovom projektu i prepoznaju važnost saradnje i poslovnih partnerstava. Fokusiraćemo se na najuspešnije, one koji su solventni, dobri poslovni partneri, biznismeni sa vizijom i čiji glas dopire do vladajućih struktura. Sada kada se već zna da su svi parametri ekonomija u svim zemljama pali u 2020. godini, kada se zna da su direktne strane investicije na globalnom nivou takođe doživele drastičan pad, vreme je da se oslonimo jedni na druge. Kampanja o uspešnom poslovanju domaćih i regionalnih firmi dolazi u pravo vreme, vreme kada se trebamo osloniti jedni na druge, na regionalno tržište koje broji preko 350.000 kompanija. A mi ćemo kroz naš projekat dati smernice kako i sa kim poslovati, te plasirati javnosti i poslovnom svetu relevantne podatke ekonomija regiona.

Fokus će biti na predstavljanju zajedničkih interesa poslovne zajednice regiona. Promena poslovnog modela i strukture nacionalnih ekonomija je neizbežna posledica tog procesa.


eKapija: Gje vidite budućnost regiona u ekonomskom razvoju, saradnji i ostvarenju zajedničkog ekonomskog prostora kako bismo ojačali kapacitete?

- Tamo gde je politika zakazala privrednici su se uvezali. Zavisimo ekonomski jedni od drugih i saradnja je pitanje opstanka svih nas. To partnersvo nudimo i kroz naše projekte i pomažemo kompanijama da se što bolje povežu preko našeg Centra za strateško lobiranje i medijskih kanala komunikacije.

Činjenica je da smo tokom pet decenija postojanja kroz naše medijske kampanje, konferencije i B2B susrete povezali veliki broj uspešnih privrednika. Možemo se s pravom nazvati lobistima, ne samo među privrednicima nego i između privrednika i privrednih institucija, privrednih komora i resornih ministarstava, pa i banaka i investitora. Privrednici koji su to prepoznali koriste već odavno naše resurse i platformu LRC grupacije u punom kapacitetu za pravljenje planova prodaje te kratkoročnih i dugoročnih planova finansijskih ciljeva.


eKapija: Da li je zahtevno i izazovno nekad pomiriti želje klijenata i politiku poslovanja? Imate li recept za uspešno rešavanje nezadovoljstva ili preteranih zahteva?

- Imam tu privilegiju da godišnje radim sa oko 250 do 300 veoma uspešnih klijenata iz različitih industrija, kroz različite projekte. Moj zadatak je da držim sve konce u rukama, upravljam operativnim poslovima u vezi sa različitim uslugama koje im nudimo, i zaista je izazovno pomiriti želje klijenata i politiku poslovanja. Neki klijenti su zahtevniji, neki manje zahtevni, neki znaju tačno šta žele, drugima pružamo konsalting u njihovoj promociji i promociji njihovih biznisa. Zbog dinamike obaveza i različitosti potreba klijenata treba biti spreman ponekad i na povlaćenje riskantnih poteza kako bi se sve dovelo u balans. Ne postoji recept za uspešno rešavanje nezadovoljstva ili preteranih zahteva klijenata, više bih rekla da imam određene osobine i dugogodišnje iskustvo, što mi olakšava da brzo korigujemo eventualne greške na najbolji mogući način u cilju obostranog zadovoljstva i koristi. Preterani zahtevi klijenata su nama ustvari izazov, da bildamo naše mogućnosti, nudimo više i drugačije.

(Foto: Poslovne novine)
eKapija: Kada vam dođe mlad novinar ili novinarka koji prvi savet im dajete kako bi se uspešno bavili tim poslom?

- Tokom proteklih godina puno sam radila sa mladim kolegama. Nastojala sam učiti ih o poslu koji neke baš i nije zanimao, ali su na kraju prepoznali njegove vrednosti. Uvek sam težila da napravim jaku ekipu sa kojom ćemo se širiti i unapređivati poslovanje i zajedno smo realizovali smo vrhunske projekte. Bilo je dosta mladih kolega koji nisu mogli podneti tempo brzine poslovanja i obaveza koje nalaže dinamika razvoja. Ponosna sam na one koji su bili spremni da uče i nauče. Ponosna sam i na one koji su otišli dalje na druge poslove na kojima su dobili dobre pozicije na osnovu iskustva koje su stekli kod nas, ili su pak pokrenuli sosptvene biznise. Činjenica je da mladi danas žele brze rezultate i nisu toliko posvećeni praktičnom učenju, koje je izuzetno važno. Na studijima praktičan rad ne mogu dobiti u obimu u kojem im je potreban za poslovno usavršavanje. Kao deo naše ekipe svi oni su imali mogućnost da komunicisraju direktno sa najuspešnijim privrednicima i najjačim igračima u biznisu. Zbog toga bih mladim kolegama savetovala više strpljenja i doslednosti u onome što rade, uz nastojanje da prave što manje greški u poslu i uče od autoriteta.


eKapija: Nakon toliko godina rada u poslovoj sferi, obavljenih intervjua, stalnih kontakata sa uspešnim poslovnim ljudima, da li pronalazite neke zajedničke njihove osobine i koje bi to bile?

- Mislim da nam je zajednička upornost i želja da uspemo u onome što radimo.


eKapija: Kojim dosadašnjim uspesima se najviše ponosite?

- Verujem da je to činjenica da smo naše projekte podigli na regionalni nivo i izašli na tržišta izvan BiH.

Senka Trivić

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Dnevnik uspeha - Ko su ljudi koji pokreću poslovni svet" možete pročitati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE