Izvor: Promo | Ponedeljak, 02.08.2021.| 08:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Miloš Milovanović, COO i suosnivač kompanije Blinking - Napravili smo proizvod koji smo i sami hteli da koristimo, plan je da postanemo važan igrač na tržištu Evrope

Miloš Milovanović i Miroslav Minović, osnivači Blinkinga
Miloš Milovanović i Miroslav Minović, osnivači Blinkinga (Foto: Blinking )
Kompanija Blinking, osnovana je 2017. godine, bavi se razvojom softverskih rešenja, a u fokusu njihovog poslovanja je verifikacija identiteta korisnika na daljinu - Blinking Identify. Ideja koja je pokrenula Blinking proizašla je iz zaključka da je aktuelni model manuelnog prikupljanja podataka i dokumenata na fizičkim lokacijama ili putem nesigurnih i neproverenih digitalnih kanala - zastareo u našem digitalnom dobu. Ovakav model je nesiguran, sklon prevarama, krađi identiteta, zloupotrebi podataka i skup u pogledu vremena i novca pojedinaca i organizacija.

Miloš Milovanović, COO i suosnivač Blinking kompanije, govorio je za eKapiju o tome koje kompanije su njihovi klijenti, u čemu je specifičnost proizvoda koji nude, ali i o planovima za naredni period.

- Blinking platforma odgovara na zahtev tržišta da se digitalizuje interakcija sa korisnicima, na takav način da se zadovolje regulatorni zahtevi, ali da procesi ne postanu naporni i zahtevni.

Korisnici vrlo jasno znaju šta žele, digitalna interakcija je naročito za nove generacije korisnika imperativ. Potreba je da sve može da se završi od kuće, sa posla ili iz prevoza. Procedure sa puno papirologije su u današnje vreme neprihvatljive. Korisnicima posebno ne prija kada više puta moraju da odlaze u filijalu kako bi uzeli neku uslugu ili proizvod.

Da bi se proizvodi i usluge nudili u potpuno online režimu potrebno je zadovoljiti više zahteva. Prvo, da je proces siguran, da se na pouzdan način može potvrditi identitet, da se kompletan proces može pratiti digitalno i da iz ugla korisnika iskustvo bude jednostavno i prijatno. Blinking Identify nudi sve navedeno.

Kojim poslovnim sektorima pripadaju vaši klijenti? Na koji način usluga verifikacije korisnika na daljinu može pomoći kompanijama da prošire sferu poslovanja?

- Blinking ima klijente u više sektora i najbolje je kroz primenu razumeti na koji način pomažemo svojim klijentima. Na primer, u telekomunikacionom sektoru pomažemo našim klijentima da svojim korisnicima ponude usluge u potpuno online režimu. Te usluge mogu biti uzimanje usluge mobilne telefonije i aktivacija eSim kartice, uzimanje usluge Interneta ili kablovske televizije uz potpisivanje ugovora ili na primer uzimanje pripejd ili postpejd sim kartice na kiosku.

U sektoru bankarstva i finansija našim klijentima omogućavamo da kompletnu ponudu sa šaltera preselimo u online domen (otvaranje računa, uzimanje kredita ili kreditne kartice, refinansiranje kredita i mnoge druge usluge).

U sektoru igara na sreću i sportskog klađenja pomažemo našim klijentima da odgovorno posluju, da upoznaju svoje klijente i da spreče maloletničko kockanje i probleme zavisnosti kod svojih korisnika.

Pored toga, prisutni smo i u sektoru elektronske trgovine, brokerskom poslovanju i drugim.

Proces identifikacije
Proces identifikacije (Foto: Blinking)
Iz čega je proizašla ideja za pokretanje kompanije i Blinking Identify platforme? Koji su benefiti korišćenja vaših usluga za kompanije, a koji za njihove korisnike?

- Ideja je proistekla iz čiste frustracije - već ozbiljan niz godina tehnologija je zrela za digitalnu transformaciju, ali deluje da je nešto nedostajalo. Poslovni sistemi su tražili adekvatan način da svoje poslovanje okrenu ka digitalnoj interakciji, ali nedostajala su im adekvatna rešenja da premoste taj jaz. I sami smo se kao korisnici pitali kada će doći to vreme da nestanu redovi ispred filijala i kada ćemo zaista stvari završavati "na klik". Pre svega, napravili smo nešto što smo sami hteli da koristimo.

U čemu je specifičnost vašeg proizvoda, odnosno šta je to što vas razlikuje od konkurencije?

- Prednost naših rešenja su jednostavna i brza implementacija i intuitivno korišćenje. Cilj je da se uz pomoć naših rešenja procesi mogu složiti od gradivnih kockica i da usluge i proizvodi u rekordnom roku mogu biti na tržištu. Takođe, procesi se mogu u manjoj ili večoj meri dodeliti veštačkoj inteligenciji, tako da se neki procesi mogu potpuno automatizovati, dok kod nekih možete posao podeliti između čoveka i mašine.

Jednom digitalizovan korisnik uz naša rešenja lako može dobijati nove usluge i proizvode, ali se i za njegove potrebe mogu kreirati posebne ponude u saradnji sa drugim poslovnim entitetima (npr. bankarski proizvodi i osiguranje ili prodaja robe sa namenskim kreditima).

Važno je istaći da su naša rešenja razvijana po "data first" principu i da se vodilo računa o tome na koji način se radi sa ličnim i ostalim podacima korisnika. Naša rešenja maksimalno štite podatke klijenta i stavljaju ih pod njegovu kontrolu tako da se mogu osećati u potpunosti bezbedno.
Blinking tim
Blinking tim (Foto: Netokracija)
Na kojim tržištima poslujete? Da li je u planu otvaranje novih tržišta?

- Blinking trenutno posluje globalno, sa klijentima u Kanadi, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, ali sa jakim fokusom na naš region, gde smo prisutni u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Naš plan je da kroz lidersku poziciju u regionu postanemo važan igrač na tržištu Evrope.

Koji su planovi kompanije Blinking za naredni period?

- Blinking je kompanija koja vrlo brzo raste i napreduje. Prvenstveno nam je fokus da uvećamo tim talentovanim ljudima koji će se poistovetiti sa vizijom naše kompanije. Naš tim čine izuzetni pojedinci koji timskim pristupom rešavaju sve izazove na koje naiđu i zato verujemo da će Blinking postati jedna od najvažnijih kompanija u sferi digitalnog identiteta na svetu.

Naravno, svakodnevno radimo na razvoju novih proizvoda od kojih će neki ugledati svetlost dana do kraja ove godine. Puno učimo od naših klijenata i cilj nam je da što više poslovnih subjekata dobije priliku da radi sa našom revolucionarnom tehnologijom.

I. Milovanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE