Izvor: Promo | Petak, 23.07.2021.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nikola Mehandžić, Business Development direktor kompanije Payoneer u Srbiji - Navike korisnika tokom pandemije uticale su na porast online poslovanja

Nikola Mehandžić
Nikola Mehandžić (Foto: Payoneer)
Sa Nikolom Mehandžićem, Business Development direktorom kompanije Payoneer u Srbiji, razgovarali smo o razvoju tržišta, aktuelnim trendovima i oblastima koje beleže najveći rast na međunarodnim platformama

Kako se razvija tržište online plaćanja u Srbiji i u regionu? Koliko je pandemija uticala na aktuelne trendove?

- Evidentno je da je virus korona doneo novine i ubrzao i unapredio procese u sferi online plaćanja ne samo u regionu, već u čitavom svetu. Pandemija je uticala na sve sfere života, a jedno od tržišta na kom su se dogodile važne promene je tržište platnih usluga. Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini broj realizovanih transakcija putem interneta, plaćenih karticama, prvi put je prešao 20 miliona, zabeleživši skok u vrednosti u odnosu na 2019. godinu od 33,37%.

Svesni smo koliko su se navike korisnika tokom pandemije promenile i to je trend koji važi i za oblast online poslovanja i međunarodnih transakcija. Istraživanje Insider inteligence-a predviđa da će globalno tržište e-trgovine 2021. godine iznositi 4,92 biliona dolara, a ovaj podatak govori da globalna e-trgovina nudi ogromne mogućnosti za sve one koji žele da posluju na međunarodnom tržištu. To je samo jedan od pokazatelja globalnog rasta online poslovanja, koji je karakterističan i za zemlje regiona i Srbiju. Tu su i druge oblasti koje se razvijaju, poput online učenja, gaming industrije, frilensera i drugih i jako mi je drago da naše tržište ide ukorak sa globalnim, da ide u dobrom smeru i da postoji velika potražnja za našim stručnjacima širom sveta.

Kažete da u pogledu online poslovanja Srbija ne zaostaje za globalnim kretanjima. Gde se nalazimo u odnosu na zemlje regiona?

- Srbija ne zaostaje, čak naprotiv, beleži kontinuirani rast, naročito za vreme pandemije. Mnogi su se u ovoj novoj realnosti odvažili da se oprobaju na međunarodnom tržištu, koje, kako se pokazalo, pruža jednaku mogućnost svakome da uspe u online biznisu, ako mu se dovoljno posveti. Drago mi je da su ljudi to shvatili i da zemlje regiona beleže rast u različitim oblastima.

Ako gledamo naše susede, poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije, Srbija, po obimu transakcija i prihodima iz inostranstva preko Payoneer platforme, prednjači sa ukupnim učešćem većim nego sve ostale zemlje regiona zajedno. Jako dobre rezultate beleži Severna Makedonija, a zatim sledi Bosna i Hercegovina.

Po kojim osnovama pristižu uplate iz inostranstva?

- Generalno gledano, gotovo po svim osnovama. Online platforme se razvijaju i rastu po svim vertikalama. Klijenti traže brz i jednostavan način da naplate svoj rad, da od momenta kada izvrše određenu uslugu pa do trenutka naplate ne postoji dug vremenski interval, već da sve bude prilagođeno njihovim očekivanjima. Payoneer je toga svestan i zato se trudimo da svoje usluge maksimalno skrojimo po potrebi korisnika. Osvojili smo zahtevna i velika tržišta, poput Kine i Indije, a sada želimo da se dokažemo i u ovom regionu.

Koji sektori, prema vašoj evidenciji, ostvaruju najveće prihode?

- Frilenseri su u Srbiju u prvom kvartalu 2021. godine doneli najveći broj klijenata, prema evidenciji Payoneera. Procentualno gledano, najveći porast zabeležio je sektor online obrazovanja, koji je prema obimu transakcija porastao za gotovo četiri puta, uz istovremeni rast prosečne vrednosti uplate u odnosu na prvi kvartal 2020. godine. IT kompanije koje direktno pružaju usluge stranim klijentima su ostvarile za trećinu više plaćanja nego u istom periodu 2020. godine. eCommerce je povećao uplate iz inostranstva za 16%, dok je sektor foto frilensera povećan za 12%.

Kako komentarišete razvoj sektora online obrazovanja, igara i eCommerca?

- Jedan od sektora koji beleži ogroman rast je sektor online obrazovanja, koji čine pojedinci i profesionalci, uglavnom online nastavnici koji uče zainteresovane stranim jezicima i svoje usluge nude i naplaćuju kroz online platforme specijalizovane za online edukaciju, u kojem konstantno raste broj korisnika, dok istovremeno još veći rast beleži prosečan prihod po korisniku. Ova oblast je u Srbiji po obimu uplata zabeležila rast od 312%, u Hrvatskoj od 56%, dok je u Bosni i Hercegovini sektor online obrazovanja porastao za 406% u odnosu na isti period 2020. godine.
Obim u sektoru igara, koji čine trgovci koji prodaju različite robe u okviru industrije video igara, takođe se dramatično povećava i mesečni prihod po korisniku je znatno porastao. U sektoru eCommerca je zabeležen značajan rast tokom 2020. godine, koji u prvom kvartalu ove godine dobija još veći zamah. Prodavci na internetu su počeli da prodaju i zarađuju još više - povećava se broj korisnika, dok istovremeno raste prosečni prihod po korisniku.

Na koji način Payoneer doprinosi razvoju lokalizovane podrške za klijente i lokalne infrastrukture?

- Govoreći o lokalnom tržištu, Payoneer odlikuje brzina prijema uplata, naročito u poređenju sa SWIFT-om. Za korisnike unutar mreže nije predviđeno plaćanje provizije, a potrudili smo se da servis i čitavu platformu pojednostavimo i učinimo je lakom za korišćenje. Takođe, obezbeđujemo celodnevnu podršku, dostupnu na srpskom jeziku putem maila, ali i na drugim jezicima 24/7, ali i posvećenog menadžera uspeha koji vam može pomoći u brzom rešavanju bilo kog pitanja u vezi sa plaćanjem.

Da li uvodite nove proizvode za poslovnu zajednicu?

- Trudimo se da pratimo trendove na globalu te nastojimo da stalnim unapređenjem proizvoda i servisa za svoje klijente obezbedimo najbolju moguću podršku i pomognemo im da uspešno šire svoje poslovanje na međunarodnim tržištima. Drago mi je da je veliki broj kompanija i preduzetnika u Payoneeru prepoznao sigurnog i pouzdanog partnera koji zadovoljava sve njihove potrebe, pomažući im da idu korak dalje i koriste brojne mogućnosti. Naš nedavni ulazak na javna tržišta preko berze Nasdaq nam je obezbedio brzu injekciju dodatnog kapitala koji planiramo da iskoristimo za podsticanje ubrzanog rasta kroz ponovna ulaganja u nove proizvode – i organski i putem spajanja i preuzimanja.

Ovu priliku koristim i da pozovem sve zainteresovane da besplatno i bez fiksnih mesečnih naknada otvore račun i testiraju Payoneer platformu putem linka, a uz to imaju mogućnost benefita u vidu jednokratnog bonusa u iznosu od USD 250 ako na svoj Payoneer account prime više od 25.000 USD u roku od 6 meseci nakon registracije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE