Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.06.2021.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Muris Hadžić, generalni menadžer kompanije Dr.Pasha - Važno je biti na istom talasu sa svojim timom

Muris Hadžić
Muris Hadžić
Muris Hadžić, generalni menadžer kozmetičke kompanije Dr.Pasha, ima zavidnu karijeru u biznis svetu, a koja je počela dok je još bio vrlo mlad. Od onih prvih koraka, kada je bilo važno pokazati zrelost i zaraditi prvi novac, do danas, kada je na važnoj poziciji jedne domaće kompanije, ima svoje principe kojima se vodi i trasira sebi put uspeha.

Srećan je, jer je imao priliku da u dosadašnjoj karijeri stekne znanja i iskustva u kompanijama kao što su Orbico, Porsche BH, P Trade, Msan.. Ono što je do sada naučio rado deli sa kolegama i studentima. Upravo je u P Trade i Dr.Pashi, kako kaže, naučio šta znači kreirati biznis korake za firmu koja nije dеo neke svetske grupacije, već je sve na domaćem timu i zajedničkoj spretnosti i viziji.

Smatra da je iskrena komunikacija sa kolegama presudna za uspeh jedne kompanije. Veruje da mu istinski uspesi tek dolaze. "Neostvarene želje nas vode napred u stvaranje novih i boljih životnih prilika", reći će u intervjuu eKapiju Muris Hadžić.


Bezbrižnost rane mladosti

- Verujem da sam imao priliku da imam pravo detinjstvo sa svim dečijim radostima, bar kada pričamo o ranom detinjstvu. Najlepše igračke su bile bicikl, lopta, klikeri i slične stvari. Komunicirali smo direktno, a ne preko raznih mreža. Commodore 64 je bio vrhunac tehnike vrlo redak da bi nam bio centar zbivanja kao što su računari današnjoj deci. Odrastao sam u vreme kada je svima poznata zakletva bila "Da sa tvog puta ne skrenemo". Na žalost, skrenuli smo sa mnogih, ne samo sa navedenog.

Period kada krenete na more "fićom" i ponesete "sve" što vam treba i opet ima mesta za kasetofon na baterije i jastuk da se odspava, na galeriji gumeni kajak, vesla, koferi….. A, nismo imali Thule. To su tako jednostavne stvari koje bude divna sećanja. Mogao bih nabrajati celi dan. Mogu reći da sam imao super detinjstvo.

Moji "studentski" dani su prošli uz rad i odgajanje dece. Kako sam vrlo rano počeo raditi, u vreme kada sam trebao da živim studentski život, već sam kreirao prve korake svoje karijere. Život je tu moju generaciju često vodio možda pogrešnim putem, jer su mnogi tada već morali da se brinu o egzistenciji, umjesto da sede u amfiteatrima i učionicama. Naravno, ne postoji nijedno dobro opravdanje da se preskoči taj bitan korak u životu. Da se sve može stići ako se želi sam dokazao sam sebi u nešto kasnijim godinama kada sam se odlučio da ponovo upišem studije i učim. Smatram da se granica obaveznog obima edukacije mora podići za nove generacije koje dolaze, ali takođe verujem da je i krajnje vrijeme da se u obrazovanje unesu neke nove vrednosti, nova znanja i da se pogotovo u visokim obrazovnim institucijama unese malo svežine.

Takođe, smatram da je potrebno koristiti iskustva naših uspešnih preduzeća ili njihovih najbitnijih "sastojaka" - sposobnih i uspešnih zaposlenih. Tu bih skrenuo pažnju sa menadžmenta o kojem se uvek priča i fokus stavio na operativce, srednji menadžment, kreativna odeljenja, ljude iz proizvodnje da podele svoja iskustva i znanje sa našim mladim koji će im sutra biti kolege.


Studije i realnost – šta mladi da očekuju

- Siguran sam da je dobrom delu mladih težak trenutak odlučiti šta studirati, jer nisu posve sigurni čime će se baviti u budućnosti. Ili da postavimo stvari drugačije - nisu baš svi poslovi dovoljno dobro predočeni mladima pa često imaju iskrivljenu sliku o tome šta su upisali. Svi smo prečesto videli koliko se često završi nešto s čim se određena osoba nikada više ne bavi. I dalje imamo dosta mladih koji ispunjavaju želje roditelja ili jednostavno prate društvo i gde im "raja" ide.

U kompaniji u kojoj radim, zajedno sa svojim saradnicima, nekoliko puta smo organizovali saradnje sa fakultetima kako bismo studentima preneli svoja iskustva i znanja iz svakodnevnog rada, da bi osetili djelić onoga što ih očekuje. Pokušavamo im preneti realan zadatak i okruženje koje bi ih dočekalo u takvom zadatku. Meni su to bila vredna iskustva, a nadam se i njima, jer smo radi njih to i radili.

Posebno mi je ostao u sećanju komentar jednog od studenata: "Kako to mislite da od toga trebam sutra živeti, da to mora biti isplativo?". Imamo slučajeva kada se prenosi znanje suviše apstraktno bez da se pokuša praktično predstaviti budući zadatak i kako se isti uklapa u realni svet. I pored navedenog verujem da je to bitan period izgradnje ličnosti i iskustva od prvih "network" koraka i poznanstava do sticanja specifičnih znanja.


Od prvog zarađenog novca do najtežeg zadatka


- Moj profesionalni put je krenuo dosta pre završenog školovanja koje još traje. U početku je to bio put koji se na određen način sam kreirao, više sam tražio posao koji je isplativiji nego što sam ispunjavao sebi želje šta bih to ja želeo raditi. Među prvim poslovima sam radio kao dizajner u jednoj našoj domaćoj kompaniji i to je bio posao koji mi se sviđao, ali ne baš tako dobro plaćen u to vreme. Tako sam kao i mnogi u to doba krenuo sa radom "kod stranaca" kako bi to tada zvali. Mogu reći da je to bio, za mladu osobu, lep period bez puno unošenja sebe, bez stresa i obaveza koji dolaze sa nekim ozbiljnijim pozicijama uz dobru naknadu, možda najbezbrižniji period moje mladosti. To su definitivno i poslovi koji vas zavedu i zadrže u mestu, bez nekog razvijanja i napredovanja. Nije to posao koji bih poželeo amicioznoj mladoj osobi koja želi napraviti "nešto više".

(Foto: Dr.Pasha)
Posle toga dolaze ozbiljniji poslovi, prvi koraci u prodaji. Zaposlenje u distributerskoj kući Orbico u kojom sam stekao prva znanja u prodaji, planiranju, strategijama, upravljanju procesima i sve ono što svaki dan koristimo i, nadam se, unapređujemo. To je recimo mesto koje bih preporučio mladima kao odlično mesto za početak, ali ne samo početak, to je kompanija koja dosta nudi.

Dalje se nižu poslovi u menadžmentu, IT industriji (MSan), auto industriji (Porsche, Mazda). Posebno naglašavam Porsche – auto iz snova za mnoge dečake, pa tako i za mene. Brend tako nedostižan kada ste mali i onda postanete brand menadžer za jednu takvu marku. Lepo iskustvo - od posete fabrici do godišnjeg sastanka gde upoznajete ljude bukvalno iz celog sveta, ljude sa kojima možete podeliti iskustva, ideje i mogućnosti u radu sa takvim remek delom autoindustrije. Naravno, u tom procesu bilo je još interesantnih zadataka, samim time i novih znanja i iskustava. Ulja i maziva, moto program (Repsol, KTM, industrijski program maziva) sve je to drugačije, a sve toliko slično. Toliko osnovnih znanja koje ste stekli kroz edukacije, recimo firme Procter & Gamble za deterdžente, sada primenjujete u poslu sa motorima...

Prve, i po mom mišljenju, istinske poslovne korake pravim u kompaniji P Trade i Dr.Pasha, zato što ne radite po pripremljenom sistemu ili planu neke multinacionalne kompanije i ne postoji baš neka mašina koja vas prati. Domaće kompanije koje se samostalno bore u uslovima kakvi vladaju na našem tržištu – to ima svoje čari pogotovo kada govorimo o Dr.Pasha brendu. Stvarate novu vrednost - bosanskohercegovački brend. Tu zaista gradite nešto posebno - od ideje, strategije, dizajna, proizvodnje, prodaje, izvoza, legislative domaće i strane…. Skoro da ne postoji segment koji ne dodirnete. Tada posebno dolazi do izražaja timski rad, jer shvatite koliko morate biti na istom "talasu" sa svojim timom koji se ne odnosi ne samo na vaše kolege već i na sve spoljne saradnike, vaše pratioce na raznim mrežama - definitivno vaše korisnike. Sigurno najteži zadatak do sada.


Dr.Pasha

- Nisam bio deo priče od samog početka osnivanja brenda Dr.Pasha, jer sam se priključio malo kasnije i mogu vam preneti vrijednosti koje danas gajimo i koje želimo preneti na druge. Dr.Pasha kompanija veruje u ideju da u prirodi imamo rešenje i odgovor na svaki problem/pitanje koje imamo u današnje vreme iako nas okružuju sve ultramoderne solucije. Sve što kreiramo u svojoj radionici mora poteći iz prirode i na prirodan način rešiti neki problem koji imamo. Smatramo da vrednosti kao što su iskrenost, čistoća, neiskvarenost i neprikosnoven kvalitet moraju biti protkani u našim proizvodima. Svaka informacija koju delimo sa našim pratiteljima mora biti potpuno transparentna. Želimo da našim korisnicima donesemo proizvode koji su potpuno prirodni, zdravi, koji im pomažu bez ikakvih nuspojava koji su očekivani kada koristite neke veštačke zamene.

Mi smo mala kompanija koja kao što sam ranije spomenuo ima odličan tim kako zaposlenih, tako i naših spoljnih saradnika, a koje bih uvek rado preporučio svakoj kompaniji. Naš tim se sastoji i od naših partnera na drugim tržištima, i kada tako pogledate mi smo ipak veliki.

Dr.Pasha je definitivno tržišni lider u segmentu prirodnih preparata. Brend koji donosi nove vrednosti i to nikada pod svaku cenu već samo poštujući svoja osnovna načela poput ovih koje sam nabrojao. Naša vizija je da nastavimo praviti proizvode vrhunskog kvaliteta i koliko to naše mogućnosti budu dozvoljavale kontinuirano širimo svoj asortiman kako bi udovoljili željama svojih korisnika. Svakako jedan od bitnih pravaca će biti širenje inostranih partnera i izlazak na nova tržišta. Već sada smo u pregovorima sa nekoliko tržišta iz EU. To je sada malo usporeno radi pandemije, ali ne i nemoguće, što smo pokazali nedavno sa potpisom ugovora za tržište Libije koje je poslednje u nizu na koje je brend Dr.Pasha stigao ili što mi volimo reći - novi kontinent na koji smo stigli.

Svakako da nije lako održati poverenje i reputaciju, ali ako sebi postavite za osnovni cilj kvalitet onda u startu imate prednost i povjerenje svojih korisnika. To je nešto što možemo obećati i svojim korisnicima – prirodni sastojci i vrhunski kvalitet nikad neće biti zamenjeni.


Uticaj pandemije na poslovanje – šta smo iskusili i naučili

- Ne verujem da ima puno kompanije koje nisu bili pogođeni trenutnom situacijom i na žalost ne verujem da će na tome ostati. Svakako da je pandemija uticala i na nas. U jednom trenutku smo u potpunosti prestali raditi na svom brendu i profit i proizvodnju usmerili na jedino čime smo mogli uticati na razvoj situacije tj. proizvodnju sredstava za dezinfekciju. Pokušali smo dati svoj doprinos u sprečavanju širenja virusa, u trenutku kada se dezinfekciona sredstva nisu mogla naći na tržištu. Ne samo za tržište, već i za svakoga ko nam se obratio smo poslali koliko smo uspeli proizvesti. U trenutku kada su kompanije specijalizovane za tu vrstu proizvoda počele proizvodnju vratili smo se svom brendu. Odlučili smo da idemo napred bez obzira na novonastalu situaciju. Verujem da nam je to pomoglo i privatno da sa manje psihičkog opterećenja prođemo kroz protekli period, jer vesti kojima nas svakodnevno "bombarduju" utiču i te kako na sve nas.

Koliko smo i u tom periodu bili vredni pokazuje naše novo tržište i novi proizvodi, jer smo pripremili dvadesetak novih proizvoda pa čak i novi kanal prodaje. Nismo profitirali, ali jesmo opstali i postali jači i sačuvali kompletan tim.

U ovakvim momentima koje pogode celi svet možemo se samo jetiti koliko je sve trenutno i prolazno, ali i koliko je bitno paziti na druge. Koliko nekada zaboravimo na osnovne životne vrednost, koliko je bitna zajednica, a ne jedinka. Jer, evo iz nastale situacije šta znači ako si zdrav, a drugi oko tebe bolesni. Pre ili kasnije, ako se ne pobrinemo za zajednicu, svi se možemo zaraziti. Napravio bih paralelu sa svakodnevnim životom - koliko puta ste čuli rečenicu "Ne možeš biti srećan ako si samo ti srećan, a svi oko tebe nesrećni". Srećan si samo ako su svi oko tebe srećni i jako je bitno da se svi zajedno izborimo sa ovom situacijom.


Data reč najviše se ceni

- Naravno da je život često kreirao prilike koje nisam očekivao, samo se nadam da sam ih ispravno dočekao.
Bez obzira na sve sile i spoljne uticaje možemo uticati na svoje živote, i ne samo da možemo već moramo, jer u protivnom ćemo živeti tuđe živote i po tuđim scenarijima.

Mislim da sam zahtevan po pitanju odnosa sa kolegama, iako često neću to pokazati, ali smatram da vrednosti u kojima sam i sam odgajan mnogo znače. Iskrenost, lojalnost, odgovornost, zaista biti deo tima, a ne samo po potrebi… Vrednost date reči verovatno je jedna od najbitnijih vrednosti. Sve ono što uradimo zbog čega se nećemo sutra kajati je jedino ispravno.

Budite otvoreni sa svojim timom - kreiraćete puno lepše radno okruženje koje je osnova zadovoljstva na poslu.

Ne bih to nazvao divljenjem, ali sreo sam puno osoba koje cenim zbog njihovih vrednosti ili postupaka. Mogao bih vam dugo nabrajati ljude koji su za mene vredni spomena ili čija dela su mi vredna hvale i rado bih to učinio, ali sam siguran da sam već dosta pričao. Imam sreće što sam odrastao uz starijeg brata koji je nebrojeno puta u mom životu bio neko na koga se ponosim i koji je dao savet vjerovatno puno češće nego što sam imao i priliku tražiti.

Teodora Brnjoš
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE