Izvor: eKapija | Utorak, 11.05.2021.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Suzana Vujović, Ples i grad - Neka igra postane i vaš stil života kroz očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja

(Foto: Rajko Simić, Ples i Grad)
U želji da sve zainteresovane nauči da plešu i da kroz pokret ispričaju svoju priču, Suzana Vujović pokrenula je urbanu gradsku priču - projekat Ples i grad. Reč je o radionici igre, sa posebnim akcientom na telesnoj terapiji i plesu, koja, kako kaže naša sagovornica, vremenom postaje stil života.

Šta je osnovni cilj projekta Ples i grad?

Ples i grad je projekat koji se bavi organizacijom događaja u rekreativne svrhe, plesnim treninzima i srodnim fizičkim aktivnostima za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Nastao je sa ciljem da vrši pozitivnu uticajnu motivaciju, fizičko angažovanje, osnaživanje na promenu.

Sve više naučnih studija potvrđuje pozitivan uticaj plesa i na razne sfere razvoja kod dece, a neke osnove primenjuju se u obrazovnim sistemima i školstvu za razvoj različitih veština kao što programiranje, matematika i slično.

Posebno se ističu terapeutske radionice, koje se održavaju pod sloganom "Mentalno zdravlje je važno", u saradnji sa diplomiranim psihologom Natašom Vasić. Verujem da su nam svima potrebne posle situacije sa pandemijom, jer nam pomažu da se oslobodimo negativne energije, unose optimizam i veselost. Koncept ovog časa čine: zagrevanje, lagane plesne vežbe, jači plesni tempo, vežbe telesne terapije, slobodan ples, istezanje i meditacija.

U okviru projekta imamo i treninge koje organizujemo u saradnji sa gostima iz srodnih delatnosti, kao što su joga, meditacija, telesne vežbe. Tako će u subotu, 15. maja biti organizovan događaj "Harmonizacija kroz jogu".

Atmosfera sa jednog od treninga
Atmosfera sa jednog od treninga (Foto: Dušan Dimitrijević)

Zbog čega ste se opredelili da se bavite ovim poslom?

Ako me pitate čime se bavim - bojim život kreativnošću. Namera mi je da kreativnošću obojim svaki dan. Da svakog dana uradim nešto dobro za sebe i druge, da u otkrivanju smisla upoznam sebe bolje i stvaram dobro. Da radim sve što mi donosi radost i da ostanem dosledna sebi, a ne očekivanjima. Cilj je putovanje, a ne konačna destinacija. A na tom putu samootkrivanja, ne treba prestati sa traganjem i menjanjem. Motiviše me da napravim promenu i pozitivan uticaj na nečije stanje.


Kome su namenjeni treninzi?

Otvoreni smo za sve kategorije pojedinaca, bez ograničenja, sa individualnim pristupom po potrebi.

Onima koji puno sede za računarom, trpi lumbalni deo kičme. Vežbe istezanja, koje smo preuzeli iz joge, imaju zapanjujuće dejstvo. Redovnim upražnjavanjem, cela kičma jača, a kod iscrpljenosti i zamora, regenerišu, vraćaju snagu i osvežavaju organizam, obezbeđujući svež prliv krvi u sve delove tela.

Treninzi čuvaju mladalačku formu i sprečavaju stvaranje masnih naslaga. I najkruća kičma vremenom popušta i postaje gipka.

Usmereni su na pojedinca i na njegove potrebe, počev od dinamike treninga, potrebe za umešnosti ritma i plesne tehnike, pa do oslobađanja od psiho-fizičke napetosti.

Vežbe istezanja
Vežbe istezanja (Foto: Rajko Simić, Ples i Grad)

Zašto bi neko trebalo da se priključi treninzima?

Upitajte se kojih pet dobrih stvari možete uraditi za sebe.

Stari Grci su verovali da muzika ima veliku moć da utiče na čoveka. Terapija muzikom se koristila još u antičkoj grčkoj za lečenje obolelih, što se i sada koristi u pojedinim zemljama sa savremenom medicinom.

Stvaranje prihvatljive slike o sebi, a ona se može odnositi na fizičke karakteristike: fleksibilnost, okretnost, koordinacija, vitalnost tela. Kognitivne funkcije: pažnja, mišljenje, pamćenje, razvoj motornih i kognitivnih sposobnosti. Time pokrećemo kreativne procese u svom umu.

Usmeravanje pažnje na stav i držanje tela, pokret, disanje, osnaživanje motoričkih sposobnosti, time oslobađamo svoje unutrašnje potencijale.

Telesnim pokretom pronalazimo sopstveni fizički izraz, izražavamo naše emocionalno stanje i ostvarujemo novo emocionalno I fizičko iskustvo.

Postizanje balansa, briga o sebi.


Šta će polaznici naučiti na treninzima?

Naučiće kako pravilno da dišu i da se istežu, radi oslobađanja od napetosti. Pratimo zajednički razvoj i promene i zajednički radimo na ciljevima i volji. Dobiće inpute za samostalni rad kod kuće čime će naučiti i nove veštine. Treninzi će im biti od korsiti i za bolji san i za bolje radne performanse.


Koja je Vaša poruka?

Sport stvara prave ljude, daje kulturu ponašanja, upornost, disciplinovanost i hrabrost. Osobine neophodne i za biznis, jer i tu opstaju samo najuporniji. Verujem da se opstaje jedino stvaranjem dugoročnih odnosa i poverenja. I ljubavlju koja se unosi u svoj rad.


Svi zainteresovani za ovu temu više informacija mogu potražiti na blog stranici u okviru sajta https://plesigrad.rs, gde će pronaći priče o svim blagodetima koje pruža ples, kao i najave događaja.

A. K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE