NavMenu

Stevan Đukić, Country Sales Manager Xella Srbija - Zajedno pomeramo granice poslovanja na građevinskom tržištu Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 27.04.2021. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: GaudiLab/shutterstock.com)
Stevan Đukić je diplomirani građevinski inženjer, a od početka 2021. radi kao Country Sales Manager u kompaniji Xella Srbija. Ovaj Beograđanin sticao je 15 godina iskustvo u prodaji, marketingu i menadžmentu projekata i timova u građevinskoj industriji, i to u eminentnim kompanijama, kao što su Nobel, Hilti, Gradient, Carmeuse.

Kaže da mu je angažman u uspešnoj kompaniji kao što je kompanija Xella Srbija izazov, ali nada se da će pomeriti trenutne granice uobičajenog poslovanja na građevinskom tržištu Srbije, gde se polako podiže svest o potrebi zaštite životne sredine i osnovnom pravu svih građana da žive u zdravim i bezbednim domovima.

Od početka godine radite u kompaniji Xella Srbija kao Country Sales Manager. Koliko su vam prethodna radna iskustva pomogla da se prilagodite novom timu koji sada vodite?

- Prethodna iskustva, koja sam sticao poslednjih 15 godina u sličnim industrijama, uticala su veoma značajno i pozitivno na prilagođavanje novom izazovu. Ako bi trebalo da izdvojim jednu, najvažniju stavku i pouku iz dosadašnje karijere, to bi bilo umrežavanje kontakata i iskustva, koja sam sticao u saradnji sa drugim ljudima tokom godina.

Kako vidite ovu poziciju u jednoj uspešnoj firmi kao što je Xella Srbija?

‒ Pozicija je za mene u ovom trenutku bila prirodan sled u karijeri i izuzetna mogućnost za dalji razvoj. Kompanija kao što je Xella, s obzirom na dugoročni plan poslovanja i širok spektar mogućnosti, otvara za mene veliko polje delovanja, usavršavanja postojećeg principa rada i kompletnog tima, ali i mene kao rukovodioca prodaje i marketinga. Očekujem da ćemo zajedno pomeriti neke trenutne granice uobičajenog poslovanja na građevinskom tržištu Srbije.

Koje osobine čine dobrog sales managera? Šta biste savetovali kolegama koji su na početku karijere? Na koji način ste vi sticali iskustva?

- Na ovo pitanje ću vam odgovoriti na način kao da nisam pročitao nijednu knjigu iz kategorije "kako postati dobar menadžer". Za moje standarde dobar sales manager, odnosno menadžer koga bih pratio i u čijem timu bih bio, jeste onaj menadžer koji je na terenu sa svojim ljudima, onaj koji otvara vrata i stvara šanse koje će njegov tim iskoristiti. Takođe, dobar menadžer daje jasne zadatke, kada je to potrebno i jasne povratne informacije, ali, pre svega, dobar menadžer je dobar čovek! Svi treba da razmislimo o ovoj kategoriji danas kada želimo vrhunske rezultate! Ako u svim naporima da postignemo najbolje rezultate propustimo šansu da budemo i ostanemo dobri ljudi, dugoročno rezultati će postati nevažni.

Kako ocenjujete trenutno stanje na građevinskom tržištu?

- Ako govorimo o visokogradnji, kao delu koji najviše pratimo, očigledan je značajan rast investicija u svim segmentima: od porodičnih kuća, preko stambenih i poslovnih, do industrijskih objekata. Jedna od karakteristika trenutnog stanja na tržištu je definitivno i veća svest svih učesnika, u ovom procesu, o nivou kvaliteta i radova i građevinskih materijala.

(Centrala kompanije Xella u Duizburgu)
Kakvi su najnoviji trendovi na građevinskom tržištu?

- Trendovi na tržištu se menjaju shodno promenama životnih uslova i okruženja. Trenutno je veoma aktuelno pitanje zvuka, kako u stambenim, tako i u poslovnim i ugostiteljskim/hotelskim objektima, pa je tema zvučne izolacije postala nezaobilazna u svim diskusijama. Zbog porasta cena nekretnina zahtevi tržišta su sve rigorozniji. Sa zahtevima su upoznati svi: od investitora, preko projektanata, do samih kupaca nekretnina.

Na koji način kompanija Xella Srbija odgovara na rastuće i sve strože zahteve tržišta?

- Kompanija Xella je nedavno preuzela firmu Rapid iz Apatina, gde će se proizvoditi Silka kalcijum silikatni blokovi. Na ovaj način Xella Srbija je domaćem tržištu, ali i tržištu regiona, ponudila visokokvalitetne proizvode i sistemsko rešenje za zvučnu izolaciju. Sa izvornim brendom – Ytong blokovima – naša kompanija više od deceniju i po u Srbiji uspešno gradi energetski efikasne i održive građevine, a Multipor termoizolacione ploče su tu da upotpune energetsku efikasnost postojećih objekata, kroz mogućnosti spoljašnje i unutrašnje primene.

Sve u svemu, konstantnom komunikacijom sa ljudima iz struke, osluškivanjem potreba tržišta i stalnim ulaganjem u inovativna rešenja trudimo se da pre svih ponudimo nova rešenja, koja mogu zadovoljiti rastuće i sve strože potrebe i zahteve tržišta. Uveren sam da sa našom domaćom proizvodnjom (u trenutno dve fabrike), s profesionalnim timom ljudi i bogatim iskustvom širom sveta, gotovo da ne postoji zahtev na koji nismo u mogućnosti da odgovorimo.

Kompanija Xella Srbija već duže vreme jedan je od lidera u oblasti energetski efikasne i ekološke gradnje, što su principi koje su sve više u centru pažnje. Da li na domaćem tržištu raste svest o tome? Da li je dinamika promene dobra ili smatrate da bi je trebalo ubrzati?

- Možemo reći da se promene na tržištu dešavaju, da su krajnji korisnici svesniji kada je reč o energetski efikasnoj gradnji, a samim tim to investitorima ide u prilog prilikom prodaje nekretnina. Kako su cene nekretnina poslednjih nekoliko godina u stabilnom porastu, tako su i kupci zahtevniji i edukovaniji po pitanju kvaliteta gradnje. Znaju da će bolji i kvalitetniji zidovi njihovog doma, koji imaju vrhunske termičke i zvučne karakteristike, značajno im umanjiti mesečne izdatke i uštedeti novac. Stekao sam utisak da deo koji se odnosi ekologiju i održivost, još nije potpuno poznat svim učesnicima na tržištu (u stanogradnji) i da je potrebno da svi uložimo trud, kako bismo kroz edukaciju i širenje svesti o značaju ekološkog aspekta stvorili bolje i zdravije okruženje za sve nas. U tom smislu, napomenuo bih da je kompanija Xella dugogodišnja članica Saveta zelene gradnje Srbije i da ćemo zajedno nastaviti intenzivno da promovišemo eko-gradnju. Definitivno je da dinamika promena može da bude brža, a mi ćemo svakako dati svoj pozitivan doprinos toj promeni.

Koliko su vama ovi principi važni u ličnom i profesionalnom životu?

- Za mene je ova činjenica bila presudna da nastavim karijeru u kompaniji Xella, jer kao građevinski inženjer i kao građanin potpuno podržavam podizanje ekoloških standarda i svesti na najviši nivo. Pored ekoloških standarda izuzetno je bitno i podizanje standarda kvaliteta gradnje, kako u smislu kvaliteta izvođenja radova, tako i sa aspekta materijala koji se koriste u izgradnji objekata. Svest svih zaposlenih u kompaniji je takođe na visokom nivou.

Ytong (Foto: Xella Srbija)Ytong
Za koje proizvode kompanije Xella trenutno vlada najveće interesovanje?

- Pošto je pitanje zvučne izolacije postalo svakodnevica i kako su zahtevi investitora po tom pitanju sve veći, najveće interesovanje postoji za Silka kalcijum silikatne blokove, pomoću kojih se, u raznim varijantama, postiže zvučna izolacija i do neverovatnih 70dB. Takođe, kao što sam već napomenuo, porasla je svest o energetskoj efikasnosti i sve veća je potražnja za našim kompletnim sistemom gradnje, gde se kao najatraktivnije rešenje pokazala zapravo kombinacija sva tri brenda: Ytong, Silka i Multipor.

Koji su planovi kompanije Xella Srbija za naredni period?

- Praćenjem tržišta sagledavamo trenutne potrebe, počev od energetske efikasnosti, sistemskih rešenja za zvuk, preko ekološke i inovativne brze gradnje. Definitivno ćemo nastaviti sa kontinuiranim radom na inovativnim sistemskim rešenjima gradnje. Aktuelna je sve veća digitalizacija procesa u građevinskoj industriji tj. projektovanja, izvođenja i sistematično povezivanje svih struka pomoću digitalnih modela.

Suština je u kreiranju 3D modela za svaki proizvod, sa svim realnim tehničkim parametrima. Kroz takvu vrstu projektovanja i izvođenja mogućnosti za grešku u izvođenju su znatno manje. Samim tim se skraćuje vreme izvođenja i, naravno, dodatni troškovi uzrokovani dodatnim radovima, koji mogu biti enormni.

Xella Srbija će uskoro predstaviti stručnoj javnosti svoju novu BIM biblioteku s pratećom aplikacijom, koja će biti veoma atraktivna za korišćenje i to će naravno ubrzati ceo proces od projektovanja do izvođenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.