Izvor: eKapija | Ponedeljak, 26.04.2021.| 08:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Marinko Ukropina, generalni direktor SGS za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru - Izlazak iz zone komfora u neizvesne izazove kao pun pogodak za uspeh

Marinko Ukropina
Marinko Ukropina (Foto: SGS Beograd/ Isidora Filipović Milošević)
Kompanija SGS ove godine obeležava 20 godina poslovanja u Srbiji, a na čelu ovog uspešnog tima, koji iz godine u godinu broji sve više članova, već dve decenije nalazi se Marinko Ukropina. Ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike po obrazovanju, već je razvio sopstveni uspešan privatni biznis, kada je te 2001. godine stigla ponuda od kompanije SGS za mesto generalnog direktora filijale za Srbiju i Crnu Goru. To ga je, kako ističe, bacilo u dilemu, ali je odlučio da izazov prihvati. Izlazak iz zone komfora pokazao se kao pun pogodak, a od tada do danas, čitava kompanija prešla je put od nekoliko zaposlenih, do tima koji sada ima više od 230 zaposlenih i preko 200 redovnih spoljnih saradnika i nalazi se na vodećoj poziciji na tržištu kontrolisanja, ispitivanja i sertifikacije u čitavom regionu.

- Kada sam pre 20 godina kao suvlasnik veoma uspešne privatne kompanije, dobio ponudu od vodeće u svojoj delatnosti svetske kompanije, da prihvatim mesto generalnog direktora filijale za Srbiju i Crnu Goru, bio sam u priličnoj dilemi. Najmanje iz dva razloga. Prvi jer napuštam svoju kompaniju koju sam stvorio i koja je u to vreme bila vodeća konsultantska kuća za poslove Sistema menadžmenta kvalitetom i unapređenja poslovanja, a drugi što je filijalu SGS-a trebalo tek oformiti i dalje razvijati. Trebalo je preći iz relativne "zone komfora" u neizvesne izazove. Odlučio sam se za izazove, vođen sloganom "winning is an attitude", koji je SGS kao sponzor velike prekookeanske jedriličarske regate Alinghi koristio u svojim marketinškim kampanjama.

Izabrao sam taj put i nisam se pokajao, jer je ovih 20 godina obeleženo stalnim rastom, razvojem, povećanjem broja zaposlenih i na kraju dostizanjem i održavanjem vodeće pozicije SGS Beograda, ne samo u Srbiji već i u regionalnom okviru.

Da li biste nešto promenili? Šta biste savetovali sebi od pre 20 godina, kada ste došli na funkciju prvog čoveka kompanije SGS u Srbiji?

- U proteklih 20 godina bilo je puno izazova koji su zahtevali donošenje odluka koje su mogle značajno uticati na poslovanje SGS-a i njegov dalji razvoj. Odluke koje su rezultirale gubitkom posla i mogle su ugroziti egzistencije zaposlenih. Prvenstveno mislim na pritiske i očekivanja, bilo od strane klijenata ili svih ostalih zainteresovanih strana, kako bi uticali na rezultate naših kontrolisanja, ispitivanja, sertifikacija, supervizija. Nelojalna konkurencija, bez odgovarajućih kompetencija, akreditacija i kredibiliteta je dodatno komplikovala tržište. Bilo je i kriznih situacija, kada su se neprincipijelni pritisci prenosili i u javnost, što je moglo ugroziti naš brend. U svim tim slučajevima mi smo bili dosledni našim osnovnim principima integriteta poslovanja. Tako da ne bih uglavnom ništa menjao, jer je potvrđeno da se ipak može ostvariti uspeh sledeći etičke principe, poštujući regulative i poslovne kodekse u nimalo lakom poslovnom okruženju.

Šta se sve za to vreme promenilo na ovom tržištu? Da li ste i vi morali da se menjate?

- Puno toga se promenilo prvenstveno zbog dolaska stranih investitora i njihovih zahteva prema partnerima i dobavljačima, koji su vezani za kvalitet i bezbednost proizvoda, usluga i procesa. Takođe su banke pratile taj trend i uslovljavale kreditiranja dodatnim zaštitama i obaveznim angažovanjem SGS-a kao neutralnog supervizora. Menjali smo se uglavnom u delu stalnih inovativnih rešenja, razvoja novih usluga, što nam je omogućavalo da budemo uvek par koraka ispred konkurencije.

Šta je Vaš "recept" za dugo i uspešno trajanje na poslovnoj sceni Srbije?

- Pored već opštepoznatih preduslova kompetentnosti i dobrog poznavanja posla kojim se neko bavi, istakao bih sposobnost sistemskog strateškog razmišljanja, doslednost i odlučnost, kao i poštovanje nepobitnih principa, bez kompromisa, kao što je integritet. Sve to zahteva stalnu proaktivnost, inovativnost i veliku energiju na našoj turbulentnoj poslovnoj sceni.

Koje osobine, prema Vašem mišljenju, utiču na to da neko bude uspešan menadžer?

- Puno je faktora koji čine menadžera uspešnim. Izdvojiću neke: inovativnost i odgovornost, strateško razmišljanje koje treba pretvoriti u konkretne akcije, obezbeđivanje autoriteta svojom kompetentnošću, što rezultira poverenjem, spremnost za saradnju i fleksibilnost, efikasnost u donošenju odluka, energičnost..

Za koje usluge SGS trenutno vlada najveće interesovanje?

- SGS je već sedam godina pouzdani partner Vlade Srbije, kao nosilac javnog ovlašćenja i pružalac usluge markiranja derivata nafte. To je najuspešniji nacionalni program u borbi protiv ilegalne trgovine, koji je omogućio da se iz ilegalnih u legalne tokove, prenese preko 30% količine goriva, što je donelo budžetu Srbije više od 800 mil EUR dodatnog poreza. Kvalitet goriva je postigao evropske standarde, što je direktno uticalo na pozitivne rezultate u zaštiti životne sredine i potrošača (motori automobila). To je pravi primer kako jedna nezavisna i neutralna kompanija koja sprovodi svoje poslovanje u skladu sa najvišim etičkim, poslovnim i tehničkim standardima, može doprineti interesima svih zainteresovanih strana.

Već dugo je fokus kompanije SGS na bezbednosti i zaštiti zdravlja zaposlenih. Da li usled pandemije preduzeća u Srbiji poklanjaju više pažnje ovom segmentu?

- Republika Srbija je, određenim izmenama u toku pandemije, uspostavila zakonski okvir u oblastima zaštite zdravlja, odnosno bezbednosti i zaštite zdravlja na radu, tako da su privredni subjekti morali da uspostave određene mere, protokole i procedure sa ciljem minimiziranja rizika. Organizacije koje su sertifikovane prema zahtevima standarda ISO 45001: 2918, Sistemi menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu, moraju da imaju uspostavljen proaktivni proces za identifikaciju i vrednovanje opasnosti u ovoj oblasti, sa ciljem planiranja i primene adekvatnih mera u cilju prevencije. Vrlo je važno da se insistira na kontroli primene usvojenih mera.

SGS se opredelio za digitalizaciju svojih usluga još početkom 2015. godine. Da li se usled pandemije povećava broj zahteva za sertifikacijom IT rešenja?

- Nismo uočili značajan trend povećanja zahteva za sertifikaciju prema zahtevima osnovnih standarda ISO 27001 Sistemi menadžmenta bezbednošću informacija i ISO 20000 Informacione tehnologije – Menadžment uslugama, usled pandemije. Takođe, za standard ISO 22301, Bezbednost i otpornost – Sistemi menadžmenta kontinuitetom poslovanja, nije primetan veći broj zahteva za sertifikaciju i edukaciju. Razumevanje i primena ovog standarda, može dosta da pomogne organizacijama da upravljaju svojim poslovanjem u toku i nakon krizne situacije. Međutim, za očekivati je da će se nakon ove pandemije, bolje razumeti značaj uspostavljanja sistemskog pristupa, ne formalnog već suštinskog, i da će primena međunarodnih standarda, kao najbolje potvrđenih praksi, imati mnogo veću primenu.

Šta čini jednu firmu uspešnom iz vašeg ugla?

- Jasno definisan sistem poslovanja koji je baziran na principima dugoročnog održivog razvoja u kojem kompetentni eksperti imaju priliku da svojom kreativnošću, posvećenošću i stalnim razvojem, postižu svoje ciljeve u sigurnom i pouzdanom poslovnom okruženju.

Strateški ciljevi razvoja kompanije se mogu jedino postići ukoliko imate, aktivno uključen i veoma motivisan tim sa stalnom energijom svakog pojedinačno. Naravno, lider tima mora svojim ličnim primerom svakodnevno pokazivati kako rešavati izazove i prevazilaziti krizne situacije, koje se ne mogu izbeći.

Kako vidite budućnost tržišta kontrolisanja, ispitivanja i sertifikacije? Kako se tu uklapa kompanija SGS?

- Promene na tržištu, imajući u vidu složenost same situacije na globalnom nivou prouzrokovane pandemijom, su toliko brze i zahtevaju veliki inovativni potencijal zaposlenih u organizacijama. U tom smislu, se profilišu i zahtevi postojećih ili potencijalnih klijenata za usluge SGS. Naše usluge u segmentu bezbednosti hrane, kao što su provere, edukacije i određene laboratorijske analize su uvek aktuelne. Takođe, uspešne kompanije sve više unapređuju svoje procese kroz stalno vrednovanje usaglašenosti sa zakonskom regulataivom, tehničkim standardima, EU normama, internim standardima kompanija itd. što je vrlo važno i što utiče i na razvoj naših usluga, u segmentu unapređenja poslovanja naših klijenta. Raste interesovanje za provere i obuke prilagođene zahtevima klijenata i za konsultantske usluge sa ciljem unapređenja operativnih performansi.

Interesovanje za usluge kontrole opreme tokom fabrikacije i pre isporuke (Supply Chain Services), u poslednje vreme je na visokom nivou. Na kraju, ali ne najmanje važno, u vreme globalne ekonomije, izuzetno su važne usluge sertifikacije opreme, kao i konsultantske usluge u vezi ispunjenja zakonske regulative Srbije, ali i drugih zemalja u svetu gde postoji potreba za plasman robe i opreme iz Srbije.

Koji su planovi kompanije za naredni period?

- Dalje unapređenje nacionalnog programa markiranja goriva kroz potpunu automatizaciju i digitalizaciju procesa. SGS Beograd je razvio uređaje i softverske aplikacije koje će ne samo unaprediti nacionalni program, već će delovati i globalno u svim projektima SGS-a širom sveta. Sa ponosom mogu da istaknem da je naša filijala postala Competence centar u vodećoj svetskoj kući za poslove kontrolisanja, ispitivanja, sertifikacije i verifikacije.

U planu je i razvoj u oblasti ekoloških ispitivanja i ulaganje u vrhunsku laboratoriju, kao i učešće u projektima kao što su Obnovljivi izvori energije, Dugoročno održivo poslovanje i cirkularna ekonomija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE