NavMenu

Marija Dimitrijević, Gebrüder Weiss - Novi sertifikati garantuju ekološko poslovanje i bezbednost na radu

Izvor: Promo Utorak, 06.04.2021. 10:28
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Krajem 2020. godine Gebrüder Weiss je postala jedna od kompanija sertifikovana po standardu ISO:14001, koji garantuje da je poslovanje usaglašeno sa domaćim propisima zaštite životne sredine. Dobijanje sertifikata standarda ISO:14001 veoma je važno za ekosistem, za kompaniju, zaposlene i klijente, ističe Marija Dimitrijević, controlling, HSEQ Branch Management u kompaniji Gebrüder Weiss.

- Ovaj sertifikat je dokaz da smo društveno-odgovorna kompanija koja brine, ali i kontinuirano ulaže u očuvanje životne sredine. Klijentima koji se aktivno interesuju za ekološke performanse uliva poverenje da rade sa organizacijom koja promoviše zajedničku ekološku svest, a istovremeno, budi se svest zaposlenih da kroz svoje poslovne aktivnosti ne zagađuju prirodno okruženje i da doprinose stvaranju boljih uslova za život i rad. Posvećenost očuvanju životne sredine uz ulaganje u ekološki prihvatljive pogonske tehnologije u svakodnevnoj logistici pokazuje zašto naša kompanija zauzima vodeću poziciju kada su u pitanju inovativna rešenja za održivi razvoj.

Kompanija Gebrüder Weiss je u prethodnom periodu predstavila inovativna rešenja u pogledu zaštite životne sredine, pronalaženjem alternativnih načina za pokretanje vozila, te su sve više u upotrebi kamioni sa pogonom na vodonik i gas. Koji alternativni pogoni se trenutno koriste u Srbiji, i kakvi su planovi kompanije na ovom polju u budućnosti?

- Gebrüder Weiss sledi jasne ciljeve u svojoj dugoročnoj strategiji održivosti – jedan od njih je da emisiju CO2 smanjujemo za 10 procenata svake godine, što planiramo da ostvarimo, između ostalog, i povećanom upotrebom alternativnih pogona kamiona, kao što su električni, na gas ili vodonik. Naša kompanija već koristi nekoliko kamiona na gas u Austriji, Nemačkoj i Srbiji, kao i kamion sa potpuno električnim pogonom u širem području Beča i Graca, a početkom ove godine među prvima smo uveli u svoj vozni park u filijali Altenrhajn u Švajcarskoj i kamion na pogonsko gorivo na tzv. zeleni vodonik. Kamion Hyundai XCIENT Fuel Cell štedi čak 80 tona CO2 godišnje, što je i razlog zbog čega ove kamione vidimo kao održivu alternativu ostalim pogonskim tehnologijama koje danas postoje.

(Foto: Gebrüder Weiss/ Stefan Peter)
Još jedan novitet u kompaniji je standard ISO:45001 koji definiše zahteve za sistem menadžmenta bezbednosti i zdravlja na radu.

- Dobijanje sertifikata standarda ISO:45001 početkom 2021. godine, koji se dodeljuje kompanijama koje svojim zaposlenima garantuju bezbedne uslove za rad, rezultat je upravo dugogodišnjeg rada i zalaganja kompanije Gebrüder Weiss doo za očuvanje bezbednosti i zdravlja svojih zaposlenih. Cilj ovog standarda je smanjenje i potpuna eliminacija slučajeva povreda zaposlenih, a Gebrüder Weiss doo je kompanija koja je nastoji da kontinuirano unapređuje i održava nivo fizičke, mentalne i društvene bezbednosti radnika svih zanimanja i hijerarhijskih nivoa, kao i da spreči sve potencijalne povrede. Sve opasnosti i štetnosti po bezbednost radnika, koje se mogu javiti, potrebno je predvideti, identifikovati i doneti mere za smanjenje i eliminaciju rizika. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, pa aktivnosti na prevenciji mogućih rizika na polju bezbednosti i zdravlja na radu, nemaju cenu.

Na koji način su zaposleni u kompaniji doprineli sertifikaciji kompanije standardima ISO:14001 i ISO:45001?

- Sa istorijom dugom preko 500 godina, Gebrüder Weiss je najstarija logistička kompanija, a može se pohvaliti i time da je jedna od najuspešnijih. Temelj tog uspeha su naši zaposleni, o čijem razvoju, edukaciji i bezbednosti brinemo svakog dana. Ovi sertifikati su potvrda da smo na dobrom putu i da je koordinacija i saradnja svih zaposlenih u kompaniji, kao jedan od glavnih uslova za dobijanje sertifikata, na veoma visokom nivou. U našoj kompaniji, svesni smo da su zajednički trud i zalaganje glavni faktori za rast i razvoj, bilo da govorimo o unapređenju poslovanja, stvaranju bezbednog mesta za rad ili bolje okoline za život.

Koji je značaj sertifikacije ovim standardima za kompaniju kao konkurenta na tržištu transporta i logistike?

- Standardi ISO:14001 i ISO:45001 pre svega su potvrda ozbiljne posvećenosti kompanije društvenoj odgovornosti - i prema svim svojim zaposlenima i prema okolini u kojoj poslujemo. Doslednost u očuvanju životne sredine i neprekidno ulaganje u zaposlene ključno je pozitivne rezultate, što potvrđuje i činjenica da smo prethodnu poslovnu godinu završili sa velikim poslovnim uspehom, uprkos situaciji koja je zadesila ceo svet. U skladu sa dosadašnjim trendom neprekidnog rasta, nastavićemo da sa velikom odgovornošću i uz pomoć naših zaposlenih uspešno prevazilazimo sve izazove i na taj način ostanemo na mestu predvodnika na području održivog privređivanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.