Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.06.2010.| 08:26

Slađana Božović, izvršna direktorka Nordijske poslovne alijanse - Misica udružuje privrednike

Slađana Božović

Nije zainteresovana za ulazak u Farmu, ne planira da snimi ploču, neće se latiti ni mikrofona osim možda kao TV voditeljka. Slađana Božović, nekadašnja mis dijaspore, prva pratilja mis SR Jugoslavije, predstavnica Jugoslavije na "Miss Universe" i "Miss Earth" odlučila je da umesto "estradne" gradi biznis karijeru.

Nedavno je imenovana za izvršnu direktorku novoosnovane Nordijske poslovne alijanse u Beogradu i, kako navodi, osnovni cilj joj je da doprinese boljoj poslovnoj saradnji kompanija iz Danske, Finske, Norveške, Islanda i Švedske sa privrednicima u Srbiji. Alijansa, koja se nalazi na Topličinom vencu, osnovana je u cilju stvaranja platforme za razmenu ideja i iskustava unutar nordijske poslovne zajednice u Srbiji, promovisanja i jačanja saradnje između nordijskih kompanija i Republike Srbije, kao i doprinosa razvoju poslovnih veza i aktivnosti između nordijskih zemalja i naše zemlje.

Lepa, ljupka, šarmantna i pomalo skromna, napominje da joj je osmeh najjače oružje, a optimizam večita uzdanica. Zato je, kako kaže, i dobila posao, jer osim što govori švedski, danski, norveški, engleski i poznaje poslovnu politiku "zapada", svojom energijom podstiče pozitivno razmišljanje i stav da se sve može.

Rođena je u Malmeu u Švedskoj pre nešto manje od trideset godina, radila je u konzulatu Republike Srbije i u nekoliko tamošnjih kompanija. Svake godine je dolazila u Srbiju na odmor, a na pitanje da li je sada došla da ostane kaže:

- Uživam u Beogradu i sve mi odgovara, ali mi nedostaje porodica. Mnogi ljudi, koji misle da je u inostranstvu život mnogo lepši i jednostavniji, samo su delimično u pravu, jer je većina naših, ipak, ima želju da se vrati u Srbiju. Iako sam došla privremeno, nikada se ne zna.

Iznenađuje je komplikovana administrativna procedura kod nas, čekanje u redovima i standardno - "Mi nismo nadležni".

- Čak smo na otvaranje računa za Nordijsku poslovnu alijansu u banci čekali mesec dana - milion dokumenata, kopija ličnih karata, pa onda stepenice u sudovima, moraš da odeš na deset mesta da uradiš jednu stvar.

Porodica Božović je poreklom iz Kragujevca, Slađana ima dva brata i bratiće. Vezana je za Kragujevac, ali ipak napominje da najviše voli Malme.

- U Malmeu sam rođena. To je prelep mali grad, ima predivne plaže i more gde se i kupamo. Švedska jeste hladna zemlja na severu i leto mnogo kraće traje nego kod nas, ali kad temperatura dostigne 30 stepeni celzijusa mi odlazimo na kupanje. Grad je povezan mostom sa Kopenhagenom i bukvalno za posla sata može se stići do prestonice Danske.

Kažu da skromnost uvek nailazi na velikodušnost, a oholost na zavist. Možda baš zbog toga što naša sagovornica s merom ističe svoje kvalitete oni retko koga ostavljaju ravnodušnim. Tako je i stigla do titule najlepše Jugoslovenke u dijaspori 2001. godine.

- Kada je agencija "Miss Yu" organizovala izbor za najlepšu Jugoslovenku u Švedskoj ja sam bila u publici. Program je vodio Milovan Ilić Minimaks, koji mi je prišao i začuđeno upitao zašto se ja ne takmičim. Ja zaista nisam u tom svetu, to sam mu tada i objasnila. On i Vesna Jugović su insistirali da učestvujem na izboru. Bili su toliko uporni da su mi kasnije poslali avionsku kartu za Pariz gde je bilo finale za izbor za mis dijaspore.

Kao i kod većine misica i kod Slađane je mama na kraju presudila.

- Nisam bila zainteresovana da se takmičim, iako sam ranije radila neke revije i umetničke fotografije, ali je mama kupila još dve karte za nju i mog oca i svo troje smo se uputili put grada svetlosti - navodi naša sagovornica.

U Parizu je pobedila, u Beogradu bila Mis šarma i prva pratilja, predstavljala je Jugoslaviju na izboru "Miss Universe" u Portoriku , i na "Miss Earth" na Filipinima gde je bila druga pratilja i proglašena za mis zemlje i vode, a 2002. godine bila je među 50 najlepših žena sveta.

Svi ti uspesi nisu je pokolebali da nastavi da normalno živi. Obožava bioskop i pozorište, voli ples i crta za svoju dušu. U ljubavi ne pristaje na kompromise.

- Uopšte nisam zaljubljive prirode i verujem da se prava ljubav svakome dogodi - pa kad god, ali verujte mi da pravu ljubav vredi čekati. Ne pristajem na površne veze i materijalnu sigurnost. Želim samo jake i iskrene emocije.

Nije fascinirana ponudama milionera, fudbalera, biznismena, niti trač rubrikama i naslovnim stranama estradnih časopisa jer je to ne čini srećnom. Srećnom je čine normalan život, zdravlje, porodica i ljubav.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.