NavMenu

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije - Biografija

Izvor: eKapija Utorak, 30.03.2021. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Jadranka Joksimović je rođena u Beogradu 1978. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je kao student generacije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2001/2002. godine na smeru Međunarodni odnosi. Master studije je završila na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu "Alfa" u Beogradu 2013. godine. Trenutno pohađa doktorske studije politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Dobitnik je stipendije ambasade Kraljevine Norveške za "Generaciju koja obećava" 2001. godine, a 2000/2001. godine i stipendije Fonda za talente Vlade R. Srbije za "Najtalentovanije studente u Srbiji". Karijeru je započela kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka na predmetima "Diplomatija i diplomatska istorija" i "Ekonomija tranzicije".

U Srpskoj radikalnoj stranci je od 2006. do 2007. godine radila kao saradnik za međunarodne odnose Aleksandra Vučića.

Jedan je od potpisnika-osnivača Srpske napredne stranke 2008. godine.

Od 2007. do sredine 2008. godine radila je u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao stručni saradnik poslaničke grupe "Napred Srbijo".

Od 2009. do 2012. godine bila je urednik opštinskog glasila "Zemunske novine".

Bila je učesnik EUVP (European Visitors Programme) – programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije, Brisel/Strazbur 2009. godine.

U maju 2012. godine izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke. U Skupštini Srbije obavljala je dužnost predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Tokom njenog predsedavanja značajno su unapređeni kontrolni mehanizmi rada ovog Odbora nad službama bezbednosti.

Bila je i član Odbora za evropske integracije, član Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, član Stalne delegacije pri parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef delegacije Centralnoevropske inicijative, kao i predsednik Grupe prijateljstva sa Turskom.

Za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 27. aprila 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. avgusta 2016. godine, reizabrana je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

2017. godine, formiranjem Ministarstva za evropske integracije, Jadranka Joksimović je izabrana na funkciju ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije. Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine, reizabrana je na funkciju ministra za evropske integracije.


Dobitnik je nagrade "Najevropljanin" za 2015. godinu koju za oblast politike i još pet kategorija dodeljuje organizacija Prva evropska kuća. Društvo lobista Srbije je 2015. godine uručilo Jadranki Joksimović "Plaketu za razvoj teorije i prakse transparentnog lobiranja i zastupanja". U maju iste godine, u Skupštini grada Beograda dodeljena joj je nagrada "Duga" koju za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije dodeljuje Gej strejt alijansa.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu dodelio je Jadranki Joksimović 2018. godine Zahvalnicu za afirmaciju povezivanja teorije i prakse trgovinskog pregovaranja.

Dobitnik je priznanja za izuzetan doprinos unapređenju infrastrukture u industrijskoj zoni u opštini Bojnik (oktobar 2018.).

Na sastanku Izvršnog odbora ženskog ogranka Međunarodne demokratske unije (IWDU), koji je održan u decembru 2019. godine u Vašingtonu, Joksimović je jednoglasno izabrana za jednu od potpredsednica Međunarodne demokratske unije žena (IWDU).

Član je Glavnog odbora i Predsedništva Srpske napredne stranke. Odlukom predsednika stranke imenovana je za internacionalnog sekretara Srpske napredne stranke.

Govori engleski jezik, služi se nemačkim jezikom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Saobraćaj, Finansije

EBRD Srbiji odobrio kredit od 25 mil EUR za železničke depoe

Srbija će dodatno unaprediti svoju železničku infrastrukturu zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 25 mil EUR. Srbija voz, nacionalni železnički putnički operater Srbije, iskoristiće kredit za izgradnju novog regionalnog depoa u Nišu i rehabilitaciju dva postojeća u Zemunu i Somboru, navedeno je u saopštenju banke. Ovo će omogućiti Srbija vozu da finansira, ne samo radove na izgradnji

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.