NavMenu

Nenad Božović, direktor Lindstrom Srbija - Značaj radnih odela za proizvodni proces u prehrambenoj industriji

Izvor: Promo Ponedeljak, 29.03.2021. 10:18
Komentari
Podeli

(Foto: Lindstom)
U vezi sa predstojećim webinarom – Kako pripremiti kompaniju za IFS sertifikat, razgovarali smo s Nenadom Božovićem, direktorom kompanije Lindstrom Srbija o značaju radnih odela za proizvodne procese u prehrambenoj industriji.

Da li kompanije u Srbiji posvećuju dužnu pažnju zaštiti radnika i procesa proizvodnje?

- Svest o zaštiti na radu i zaštiti proizvodnih procesa od kontaminacije se razvija iz godine u godinu, i kod zakonodavaca, i kod poslodavaca, i kod zaposlenih. Sa druge strane, svedoci smo da se događaju nesreće na radu i poslovni gubici usled kontaminacije proizvoda jer propisane procedure nisu ispoštovane u potrebnoj meri.

Apsurdno je da kompanije, zbog potrebe da uštede, na kraju plaćaju visoku cenu usled nedovoljne higijene radnih odela i uniformi, umesto da su odmah investirale u neko od kvalitetnih rešenja u ponudi kao što je naša usluga.

Zašto su radna odela i uniforme važni za zaštitu procesa proizvodnje u prehrambenoj industriji?

- Zaštiti procesa proizvodnje treba posvetiti posebnu pažnju. U procesima prerade i proizvodnje postoje brojna mesta na kojima su prisutni mikroorganizami i njihovi potencijalni prenosnici. To mogu biti osoblje, vazduh, voda, mašine ali i radna odela i uniforme koji mogu doći u dodir sa sirovinama, poluproizvodima i proizvodima tokom procesa proizvodnje. Zato je važno da osoblje u procesu proizvodnje koristi čistu i dezinfikovanu radnu odeću. Osim toga, odeća treba da bude dizajnirana tako da sprečava moguće širenje zagađenja u radnom okruženju.

Razvili smo brojna visokokvalitetna rešenja za radna odela namenjena prehrambenoj industriji. Poslujemo u skladu sa standardom SFS-EN 14065 Tekstil - Proces pranja tekstila u perionici - Sistem biokontaminacijske kontrole, što garantuje najviši nivo higijene tokom celog procesa servisiranja, od proizvodnje i održavanja do transporta i isporuke.

Svi odevni predmeti su obeleženi RFID oznakama što čini proces korišćenja i servisiranja radnih odela transparentnim i omogućava klijentima da prate kretanje i status radne odeće uz pomoć naše online usluge eLindstrom. Lindstromov globalni partner je Ecolab, tako da njihove proizvode i ekološka rešenja koristimo i u Srbiji.

(Foto: Lindstom)
Ko su korisnici vaših usluga iz prehrambene industrije?

- Naša usluga je prikladna za kompanije svih veličina, bez obzira da li se radi o dvoje ili 2.000 zaposlenih. Od većih kompanija sarađujemo sa Coca-Cola HBC, Koteks Viscofan, Đurđević, FoodLand, Nestle, FDH, Silbo, Gombit, Strauss Adriatic i mnogim drugim kompanijama koje su prepoznale prednosti naše usluge… naravno, korisnici naših usluga su i brojne mesare, pekare kao i HoReCa sektor.

Kako Lindstrom Srbija d.o.o. može pomoći u procesu usklađivanja s IFS standardom?

- Naša ponuda podrazumeva sertifikovana rešenja, po najvišim standardima i u skladu sa zakonskom regulativom. Samim time smo u mogućnosti da obezbedimo radna odela, uniforme i njihovo održavanje u skladu sa zahtevima IFS standarda. Posvećeni smo praćenju zakonskih propisa, standarda i novih modela poslovanja u različitim oblastima i ta znanja koristimo pri kreiranju radnih odela, uniformi, staza i otirača, kako bi se zaposleni osećali udobno u njima a proizvodnja odvijala higijenski i bezbedno. Inače poslujemo u skladu sa SFS-EN ISO 9001, SFS-EN ISO 14001, SFS-EN 14065 i OHSAS 18001 standardima.

Više reči o našim uslugama vezanim za implementaciju IFS standarda biće na webinaru koji pripremamo vezano za tu temu. Svim zainteresovanima preporučujem da se za više informacija prijave za besplatni webinar – Kako pripremiti kompaniju za IFS sertifikat koji se održava 08. aprila 2021. sa početkom u 10 časova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.