NavMenu

Pavle Koprivanac, izvršni direktor Adria Kvaliteta - Zašto je važan IFS sertifikat i kako pripremiti firmu za sertifikovanje

Izvor: Promo Ponedeljak, 22.03.2021. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Pavle Koprivanac, izvršni direktor Adria Kvaliteta glavni je predavač na predstojećem webinaru – Kako pripremiti kompaniju za IFS sertifikat. Koprivanac je, za preko dvadeset godina bavljenja implementacijom i sertifikacijom integrisanih sistema upravljanja, obavio više od 100 uspešnih implementacija i kao glavni revizor sproveo preko 2.000 postupaka revizije u regionu i svetu.

Za ovaj intervju, uz najavu predstojećeg webinara, Koprivanac govori o osnovama i prednostima IFS standarda.

Za detaljne informacije o IFS standardu, njegovoj verziji 7 i pripremi za postupak sertifikacije, prijavite se za webinar koji će se održati 8. aprila 2021. sa početkom u 10 časova.

Šta je IFS sertifikat i zašto je važan?

- Godine 2003. nemački maloprodajni savez – Handelsverband Deutschland (HDE) – i njegov francuski kolega – Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution (FCD) – izradili su zajednički standard za sigurnost i kvalitet hrane kako bi se omogućila procena dobavljača hrane. Procena pruža jedinstven pristup prema dobavljačima hrane. Ovo je bila prva varijanta IFS Food standarda, namenjena sertifikovanju dobavljača koji proizvode prehrambene proizvode – privatne marke za maloprodaju.

IFS sistem stvoren je kako bi odgovorio na sledeće ključno pitanje: "Je li dobavljač hrane sposoban dostaviti sigurnu hranu u skladu s dogovorenom specifikacijom krajnjeg proizvoda?" Standard podržavaju trgovci na malo, firme koje poslužuju hranu i proizvođači hrane, koji su svi članovi IFS-ovih tehničkih odbora, i određuje kriterijume koji će biti ispunjeni na određenom nivou. IFS je globalno prisutan i njime upravlja 5 regionalnih kancelarija do kojih mogu doći svi učesnici. Zahvaljujući odgovarajućim odborima i njihovom koordiniranom radu, IFS se može prilagoditi u kratkom roku kako bi se uzela u obzir sva nova pravna tehnička dostignuća, kao i najbolja praksa sigurnosti i kvaliteta hrane koju proizvođači hrane koriste svakodnevno.

IFS standardi su jedinstveni standardi za hranu, proizvode i usluge. Oni osiguravaju da kompanije sa IFS sertifikatom proizvode proizvod ili pružaju uslugu koja je u skladu sa specifikacijama kupaca, dok neprestano rade na poboljšanjima procesa.

Koje su ključne prednosti sertifikacije? Kako je sertifikacija povezana sa tržišnim uspehom?

- Trgovci danas definišu zahteve za proizvod, posebno kada je u pitanju proizvodnja robnih marki. Sertifikacijom prema IFS zahtevima stvara se poverenje između proizvođača i trgovačkih lanaca u smislu ispunjavanja zahteva za proizvode, upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane zbog čega na kraju profitiraju i sami potrošači koji dobijaju sigurne i kvalitetne proizvode.

IFS standard za hranu međunarodno je priznala Globalna inicijativa za sigurnost hrane (GFSI). Zasnovan je na opštim aspektima sistema upravljanja sigurnošću i kvalitetom hrane. Međutim, glavni naglasak je usaditi poverenje u proizvode i procese, što znači da se sigurnost, kvalitet, zakonitost i poštovanje određenih zahteva kupaca osiguravaju proverom na licu mesta i pregledom i procenom dokumentacije.

Danas je praktično nezamislivo proizvoditi robne marke bez implementiranog i sertifikovanog IFS Food standarda. Takođe, teško je zamisliv bilo kakav izvoz prehrambenih proizvoda na EU tržišta bez IFS Food standarda.

(Foto: Lindstom)
Kako izgleda postupak sertifikacije?

- Postupak sertifikacije je sličan ostalim GFSI standardima, ali je recimo kompleksniji od ISO standarda (9001, 140001, 450001…). Kada se preduzeće odluči za sertifikovanje, potraži se pomoć spoljnih konsultanta kako bi se napravila GAP analiza. Zatim se odabere i edukuje IFS tim i sprovede interna revizija. Nakon dobijenih rezultata interne revizije, odabire se kuća za sertifikaciju s kojom se radi puna revizija potrebna za izdavanje sertifikata.

Šta revizor kontroliše?

- IFS revizori svaki put pregledavaju kompletni IFS sistem bez obzira o kojoj se poseti po redu radi. Nakon sertifikovanja, slede re-sertifikovanja, a ne nadzorne revizije kako recimo kod ISO standarada ili FSSC 22000 standarda.

Revizija mora biti sprovedena on-site i sve proizvodne linije za proizvode koji su prijavljeni u opsegu moraju raditi tokom revizije (ako neka linija ne radi, ne može biti uključena u opseg). Revizori koriste IFS Check listu koja sadrži sve zahteve norme i moraju svaki put proći po njoj od početka do kraja.

Zašto se prijaviti za webinar? Kome je webinar namenjen?

- Rekao bih da je webinar koncipiran da odgovori na ključna pitanja za dve vrste organizacija:

  • Organizacije koje se tek pripremaju i razmišljaju o sertifikaciji.
  • Organizacije koje su već sertifikovane prema IFS Food verziji 6.1
  • Za organizacije koje već poseduju IFS Food certifikat, pretpostavljam da će biti zanimljivo čuti o kojim se ključnim promenama radi u verziji 7 u odnosu na verziju 6.1.

Za organizacije koje tek razmišljaju o uvođenju i sertifikovanju IFS Food standarda, biće zanimljivo čuti o ključnim zahtevima IFS Food verzije 7 kao i o koracima koje treba sprovesti do sertifikacije. Posebno će biti obrađene i tačke vezane za radnu odeću.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.