Izvor: eKapija | Petak, 05.03.2021.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Petar Miljković, direktor kompanije GoPro - Zašto je kriza pravo vreme da unapredite poslovanje

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Ako se postavi pitanje koji je najbolji trenutak da firma menja sisteme ili procese, odgovor je da pravi trenutak ne postoji. Promena je uvek poremećaj u poslovanju i stoga je, objašnjava za eKapiju Petar Miljković, direktor kompanije GoPro, ovo najbolji trenutak za one koji to mogu da priušte. Na taj način će napraviti otklon od konkurencije koja ili ne želi ili ne može to uradi i biti u mnogo boljoj poziciji.

- Ako pogledamo kroz prizmu onoga što je najvažnije, a to je da li kompanije i dalje postoje i da li mogu da rade, onda ih možemo podeliti u tri kategorije. Prva kategorija su oni koji su praktično onemogućeni da rade - sektori turizma i ugostiteljstva koji ne rade zbog jakih mera koje smo imali i koje i dalje imamo. Drugoj kategoriji pripadaju oni sektori koji imaju smanjen obim poslovanja i koji i dalje gledaju kako da prežive i da li će da prežive, dok treću kategoriju čine oni koji su se relativno brzo snašli - kaže Miljković.

Ističe da prve dve kategorije čine oni kojima je svaki dan preživljavanje i kojih nažalost nije malo.

- Mi pomažemo kompanijama da unaprede svoje poslovanje kroz sisteme i procese i u tom smislu možemo govoriti o trećoj kategoriji. I tu postoje oni koji su i dalje vrlo oprezni i koji kažu "ne znamo koliko će ovo traje" i čekaju da se stvari stabilizuju, i one koji kažu "ok, super, ništa se nije mnogo strašno desilo i hajde da iskoristimo ovaj period i da se unapredimo, tako da kada se jednom stvari vrate u normalu, budemo bolji od konkurencije koja to nije uradila" - navodi naš sagovornik.

U svakoj krizi, dodaje, postoje obrasci ponašanja koji se ponavljaju.

- S obzirom na to da mi je u karijeri koja traje već preko 20 godina ovo treća velika kriza, vidim neke obrasce koji se ponavljaju. Prva reakcija je uvek da sve zastane, tako je bilo i sada. Kao kada ulazite u mračnu prostoriju, najpre stanete da se ne sapletete, a onda se oči polako naviknu na mrak i možete dalje. I ko se pre privikne na to i iskoristi ovu situaciju kada ima malo više "lufta", a u kojoj se okruženje menja, taj može očekivati napredak - objašnjava.

Prvi korak je uvek - obezbedite da vam firma radi i postoji i ubuduće, šta god to značilo za vas, savetuje Miljković.

- Ako je taj prvi korak u redu, a ukoliko se do sada niste potrudili da koristite moderne sisteme i procese prilagodite poslovanju koje uključuje i veliko prisustvo na internetu i dostupnost vaših sistema bilo odakle radili, kancelarije, vikendice ili inostranstva, onda je pravi trenutak da to uradite.

Miljković ističe da su za to dva razloga. Jedan je taj što veliki broj firmi već tako razmišlja i uradiće nešto da unapredi svoje poslovanje, a drugi je taj što se poslovanje neminovno menja.

- Mada se nadam da ništa neće nikada zameniti ljudski kontakt i da novo normalno nikada neće postati normalno, takođe nema naznake da će moći da se radi na stari način. To će možda biti moguće još neko vreme, ali to vreme prolazi i sve veći broj firmi će digitalizovati poslovanje. Možete biti prvi, možete biti u sredini i možete biti na kraju. Verovatno će se u vrlo skorijoj budućnosti odrediti gde ćete u svojoj niši da se nalazite - savetuje.

Zašto su u ovoj krizi kompanije u Srbiji brže reagovale

Za razliku od prethodnih kriza, u ovoj krizi se veći procenat kompanija brže prilagodio, a kao glavni razlog tome naš sagovornik ističe edukaciju.

- Bum interneta u Srbiji i sveže iskustvo iz krize 2008. godine doprineli su da informacije o tome šta druge kompanije rade budu dostupnije nego ranije. Kompanije su u prilici da pogledaju iskustva sa nekih drugih, naprednijih tržišta. Sada su u odnosu na period od pre 10 godina kompanije u Srbiji mnogo edukovanije i to mogu da kažem na osnovu direktnih razgovora sa klijentima i potencijalnim klijentima. Svako sa kime razgovaramo je već doneo odluku da unapredi poslovanje. I mislim da bi trebalo da nastavimo da edukujemo potencijalne klijente o tome.

Domaće tržište hvata svetske tokove

Postoje i dalje oni koji su tradicionalni i neće promeniti svoj način poslovanja, ali je veći procenat kompanija koji shvataju da se stvari brzo menjaju i da moraju da budu sposobni da se prilagode novom okruženju.

- Specifičnost ove situacije je da smo prvi put za vreme vanrednog stanja završili ceo jedan projekat potpuno onlajn, da nijednom nismo otišli kod klijenta. Tako nešto je za tržište Srbije veliki napredak i mnogo mi je drago da se to dešava brzo, da hvatamo svetske tokove - ističe.

Dodaje da je u tom smislu promišljanje na tržištu Srbije sve bolje i bolje.

Manji biznisi hrabriji

Kako navodi naš sagovornik, tokom prethodnog perioda sarađivali su sa gotovo jednakim brojem malih, srednjih i velikih firmi na implementaciji novih sistema i unapređenju poslovanja, ali dodaje da manje firme lakše donose odluku o promeni.

- Svaka firma je kao organizam, što je veća firma-veća je i inercija i onda imate višak procesa, više nivoa odlučivanja i to zahteva više vremena. Rekao bih da su manji hrabriji. Procesi kod velikih firmi su ipak, da budemo precizni, i napravili te sisteme velikima i čuvaju ih od poremećaja, tako da je pitanje agilnosti u velikim firmama vezano za onaj sektor kome je takav posao poveren. Kao da posmatrate firmu u firmi. Sve zavisi od toga koliko je ta firma u firmi agilna, kolika su joj ovlašćenja, znanja, sposobnosti i želja da se kreću napred. Od toga zavisi i koliko će čitav sistem povući napred.

Regulisati poreski tretman i administraciju

Kada se pandemija završi, Miljković smatra da će srpsko tržište zauzeti dobru poziciju u smislu modernizacije poslovanja. Međutim, pun oporavak privrede će i dalje zavisiti od spoljnih faktora.

- Srbija je tržište koje bi trebalo da nastavi da raste i bude sve modernije. Ja se nadam da ćemo to ispratiti i odgovarajućim poreskim tretmanima i olakšanjem poslovanja sa administrativne strane. Da relaksiramo poslovanje od stvari kao što su parafiskalni nameti i tome slično. Nadam se da bi Srbija mogla postati uskoro i destinacija za digitalne nomade. Voleo bih da ljudi dođu ovde da žive, a ne da idu dalje - zaključuje naš sagovornik.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE