Izvor: Promo | Ponedeljak, 21.12.2020.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Paolo Di Bella, generalni direktor Engineering Software Lab - Transparentnost i poverenje važni za uspešno upravljanje kompanijom tokom pandemije

Paolo Di Bella
Paolo Di Bella (Foto: Engineering Software Lab)
Upravljanje kompanijom čak i u redovnim okolnostima može biti stresno, međutim, u vreme krize nivo odgovornosti je još veći i određeni izazovi se ističu, kaže za eKapiju Paolo Di Bella, generalni direktor kompanije Engineering Software Lab. Ističe da je zdravlje zaposlenih najvažnije, jer bez zdravih kolega nema ko da radi i stvara novu vrednost. Istovremeno je važno da i članovi porodica zaposlenih budu zdravi.

- Trenutna pandemija poremetila je redovne ekonomske tokove, i iako se u jednom trenutku činilo da su stvari globalno pod kontrolom, svedoci smo da su zemlje poslednjih meseci primorane da pooštre mere, što nesumnjivo utiče na ekonomiju. Srećom, poslujemo u industriji zahvaljujući kojoj su mnoga preduzeća zaista preživela i nastavila da rade "na daljinu". Međutim, u ovoj situaciji ne možemo razmišljati samo o svojoj kompaniji, već nam je važno da i naši klijenti i partneri posluju normalno i da smo ovde da pružimo podršku jedni drugima u ovom procesu.

Svakako, veliki izazov, koji smo uspešno prevazišli je prelazak sa rada iz kancelarije na rad od kuće. Za Engineering Group to je bio poseban poduhvat koji je značio da je u roku od 48 sati više od 12.000 zaposlenih širom sveta nastavilo da radi od kuće bez značajnijih poteškoća. Ovaj izazov iznedrio je jedan posebno važan, a to je onboarding novih kolega. Engineering Software Lab uspeo je da nastavi da zapošljava i tokom ovog perioda i imamo veliki broj kolega koji ni jedan dan nisu radili u našoj kancelariji, pa nisu uspeli da se upoznaju sa svim kolegama i u potpunosti osete našu kulturu.

Vođenje kompanije na daljinu izazov je sam po sebi. Vi ste, istovremeno bili prinuđeni da je vodite iz inostranstva. Kako je to izgledalo?

- U vreme izbijanja ove zdravstvene krize, koja me je zatekla tokom boravka u Italiji, osnovni zadatak bio je brzo osmisliti način da se omogući da sistem funkcioniše u novim okolnostima. Niko od nas nije imao prethodno pripremljen plan koraka u ovakvoj situaciji i zato smo odluke donosili u hodu. Imao sam sastanke sa saradnicima svakodnevno, bili smo u kontaktu 24 sata dnevno. Od samog početka odlučili smo se za agilan pristup, što je značilo da su sve zainteresovane strane bile uključene u svaki sastanak. Na taj način, pre donošenja bilo kakve odluke, mogli smo da znamo kakav će uticaj imati na funkcionisanje kompanije i zajedno smo tražili najbolje načine za njihovu primenu. U ovakvim situacijama dobro upoznate svoj tim saradnika i vidite kako oni rade zajedno. Od prvog trenutka sam znao da je jedan od mojih zadataka da pokažem i istinski istaknem poverenje u njihov rad. S obzirom na to da je kompanija nastavila normalno da funkcioniše i čak zapošljava nove ljude, to znači da smo uradili sjajan posao i zahvalan sam na tome svim svojim kolegama.

Ne treba zaboraviti da menadžeri kompanija nisu neke mašine koje jednostavno donose odluke, već i ljudi koji imaju porodice. Osim što sam generalni direktor kompanije, prvenstveno sam otac četvoro dece, tako da su mi sigurnost i zdravlje porodice izuzetno važni.

Zbog svega toga, važno mi je da sve odluke koje donosimo, posebno u ovim nestabilnim okolnostima, budu dobro promišljene i donete timski, kako ne bismo reagovali ishitreno i vođeni isključivo emocijama. I verujem da smo u tome uspeli.

Kako je aktuelna pandemija uticala na odnos kompanije i zaposlenih?

- Od samog početka promovisali smo izuzetno transparentnu internu komunikaciju, odnosno delili smo sve što smo znali sa svojim zaposlenima. Od preventivnih mera, do organizacije rada od kuće. Bilo nam je važno da zaposleni osećaju da je kompanija, kao deo velike međunarodne grupe, stabilna i da nemaju razloga da brinu o svojoj budućnosti u njoj.

Jedan od važnih zadataka bio je omogućavanje nesmetane obrade svih njihovih administrativnih zahteva i slično, što smo uspeli prebacivanjem ovih aktivnosti u digitalni format. Takođe smo uveli dodatne ankete o zadovoljstvu zaposlenih koje su usredsređene na rad u trenutnim okolnostima. Moram da naglasim da smo doneli značajne odluke na osnovu rezultata ovih istraživanja. Jedna od ovih odluka je usvajanje hibridnog modela rada (kombinacija rada iz kancelarije i od kuće), koji ćemo primeniti nakon završetka pandemije. Pored anketa, održavaju se timski i "1 na 1" sastanci sa zaposlenima, sa kojima se trudimo da održavamo redovan kontakt i ispunimo njihove potrebe. Sve ovo napominjem jer je ovaj transparentni pristup rezultirao jačanjem poverenja između zaposlenih i menadžera kompanije, što me posebno raduje.

Moram da budem iskren i da kažem da smo svi jedva čekamo da se okupimo, družimo, sretnemo na hodnicima i komuniciramo licem u lice. Međutim, moraćemo još malo da se strpimo.

Drago mi je što su naši zaposleni prepoznali istinsku želju kompanije da sačuva zdravlje zaposlenih, osigura radna mesta (pa čak i da raste), da ih redovno obaveštava o svim sledećim koracima i pruža im svu potrebnu podršku za nesmetan rad. Zahvaljujući ovom pristupu, uprkos neprijatnim okolnostima u kojima svi trenutno živimo, produktivnost u našoj kompaniji se povećala, što nam pruža stabilnu osnovu za dalji rast u 2021. godini.

Intervju sa Paolom Di Bellom, prvi je u nizu razgovora sa firmama-članicama Confindustria Serbia, kojima predstavništvo konfederacije italijanske industrije u Srbiji promoviše rad italijanskih kompanija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.