Izvor: eKapija+ | Ponedeljak, 14.12.2020.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stevan Mirić, direktor Global Digital Clinic - Aplikacija "GDC Visit me" smanjuje liste čekanja i zdravstvenu negu čini dostupnijom

Stevan Mirić
Stevan Mirić (Foto: Global Digital Clinic)
Da li i kako lekari u Srbiji mogu da zarađuju kao i u SAD ili Nemačkoj? Može li zdravstveni sistem Srbije da postane najveća izvozna industrija? Kako smanjiti liste čekanja i svakom pacijentu omogućiti ravnopravan pristup vrhunskim stručnjacima u najkraćem roku?

Koliko vam je samo puta lekar bio potreban, a da niste bili u mogućnosti da ga posetite ili zakažete u najkraćem roku? Koliko puta smo tokom perioda COVID-19 izolacije bili prinuđeni da naše zdravstvene tegobe odložimo za neko "bolje" vreme.

Na teritoriji Beograda i Niša počela sa radom platforma Global Digital Clinic (GDC) uz aplikaciju "GDC Visit me", osnovana sa ciljem da zdravstvenu negu učini dostupnijom, pristupačnijom i efikasnijom za sve.

"GDC Visit me" omogućava komunikaciju sa lekarom koga izaberemo iz komfora našeg doma, bez izlaganja dodatnom riziku, onda kada nam je to potrebno i to na dva načina: naručivanjem lekarskih poseta odabranog lekara u najkraćem roku od samo nekoliko minuta ili putem video konsultacija za određena pitanja koja ne zahtevaju fizički kontakt sa pacijentom, a kojih je prema istraživanjima preko 60% svih lekarskih poseta.

Posebna pogodnost ovakvog modela jeste da pregled-posetu kod izabranog lekara u Srbiji možete naručiti iz bilo koje tačke sveta, gde god da se nalazite, što je naročito značajno našim ljudima van zemlje i daje im dodatnu sigurnost u nezi njihovih najdražih.

O ovoj inovaciji koja menja naš kvalitet života, govorimo sa osnivačem Global Digital Clinic Stevanom Mirićem koji je poslednjih 20 godina zauzimao naviše menadžerske pozicije vodećih internacionalnih kompanija, da bi ga put na kraju ponovo doveo u svoju zemlju.

Stevan Mirić je magistrirao na Tehničkom univerzitetu u Minhenu 2003. godine i bio prva generacija na smeru Computational Mechanics koji je u to vreme predstavljao novinu u svetu inženjerskog razvoja i dizajna. Istraživanja za magistarski rad u vezi sa numeričkim simulacijama izdržljivosti turbine aviona radio je u avio industriji u kompaniji MTU (Nemačka). Potom se vraća u kompaniju u kojoj je započeo karijeru - vodio je firmu Novi programi u Aleksincu, a u periodu od 2006. do 2017. godine prelazi u Philip Morris International, gde je bio na pozicijama menadžera inženjeringa i proizvodnje u Srbiji i Grčkoj i na pozicijama direktora u Kazahstanu i Italiji. Nakon toga, bio je generalni direktor u britanskoj multinacionalnoj kompaniji Johnson Matthey u Severnoj Makedoniji.

Za ostvarene dosadašnje rezultate u karijeri, nisu izostale ni nagrade, a među najvažnije Stevan izdvaja: nagradu Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, PMI Excellence Award, nagradu Japanskog instituta za održavanje fabrika za implementaciju TPM-a u fabrici Philip Morris International u Bolonji i nagrada Privredne komore Makedonije za najvećeg izvoznika 2018. godine.

O svom uspešnom krstarenju kroz različite industrije i prelasku u zdravstvo, kaže:

- Kako sam se razvijao kao lider u velikim multnacionalnim kompanijama, interesovanja i poslovni ciljevi su bili sve veci i veći, tako da sam se nakon rada u pet različitih zemalja i pet različitih organizacija, rada sa ljudima koji dolaze iz različitih kultura, u četiri različite industrijske grane (čelik, avio, duvanska i hemijska industrija), odlučio da se okrenem petoj industriji - zdravstvu. Ovog puta sa najvažnijim ciljem, a to je da zdravstvo učinim efikasnijim i pristupačnijim za sve.

Pored velike želje da svoj najproduktivniji period u životu provede u Srbiji, smatra da kod nas postoje odlični IT stručnjaci, vrhunski lekari i medicinsko osoblje svetskog nivoa koji po znanju mogu biti itekako konkurentni na globalnom tržištu. Cilj nam je da upravo zdravstveni sistem Srbije ponudimo kao jedan od glavnih izvoznih potencijala naše zemlje uz pomoć sveprisutne digitalizacije u svim oblastima ljudskog stvaralaštva.

- Potencijali Srbije su ogromni i oni iskljucivo zavise od toga šta mi želimo da postignemo, sa kim želimo da se poredimo i koliko smo spremni da radimo za to. Ako moram da izdvojim potencijale na prvom mestu je zdravstvo a na drugom IT.

Globalno tržište zdravstva je 10 triliona USD, a IT 5 triliona USD. Ako cela Srbija stvara 50 bil USD a mi želimo da se takmicimo globalno mislim da brojevi pokazuju potencijale. Mi moramo da izvozimo znanje i usluge globalnom zdravstvu kao i u oblasti IT-ja tako sto ćemo usluge programiranja prevesti u posedovanje kompanija za veštacku inteligenciju u svim sektorima. Što veće ciljeve postavimo vise ćemo i postici.

Većina CEO iz velikih korporacija sa kojima sam imao prilike da razgovaram govorili su da im najveću brigu prestavljaju tkz. garage business, gde inovativni i ambiciozni pojedinci samostalno stvaraju velike korporacije (Apple, Microsoft, Amazon, Google, FB su poceli iz garaže ili jedne sobe) i na taj način vrše ozbiljne uzurpacije i promene na tržištu.

Mirić je ideju o osnivanju GDC-ja dobio još 2013. godine dok je živeo u Italiji.

- Tada sam uvideo da je zdravstvo s jedne strane tržiste sa potencijalom za optimizaciju troškova a s druge da kroz inovativni pristup u pružanju medicinskih usluga može da generiše dodatni BDP na globalnom nivou. Globalno se troši $10 triliona na zdravstvo, sto je 10% svetskog BDP, a još 12 triliona USD BDP-a se ne stvara zato što kvalitet pruženih medicinskih usluga nije dostupan svima. Tada je aplikacija GDC Visit Me dobila prve obrise, a ideja je bila da bez obzira gde živite, možete da dobijete brzu, kvalitetnu i cenovno najpovoljniju medicinsku uslugu.
(Foto: Global Digital Clinic)
Danas GDC Visit Me aplikacija daje mogućnost da se u roku od sat vremena konsultujete sa dva lekara koji mogu živeti u istom gradu ili na dva različita dela sveta, ili da u roku od 15 minuta imate doktora ili sestru u kući u bilo koje vreme ili pak da za pola sata odete kod doktora na kliniku. Medicinsku uslugu možete naručiti za sebe, Vašu porodicu ili roditelje i to po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Kompanija Global Digital Clinic želi da kroz inovacije u zdravstvenom menadžmentu i procesima u kombinaciji sa modernim tehnologijama stvara zdraviji svet i tako što će se o zdravlju voditi računa proaktivno, umesto reaktivno.

Trenutno, GDC ima preko 300 lekara svih specijalnosti u svom sistemu koji su na raspolaganju građanima i dolaze sa renomiranih klinika, a cilj je da ovaj broj tokom sledeće godine pređe 1.000.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.