NavMenu

Nebojša Đekić, cargo-partner Srbija - Uvek spremni na izazove, idemo korak ispred nudeći alternative za transport robe

Izvor: eKapija Utorak, 01.12.2020. 10:18
Komentari
Podeli
Nebojša Đekić (Foto: cargo-partner)Nebojša Đekić
Pandemija izazvana virusom korona primorala je kompanije da istraže kako mogu da prežive boreći se sa krizom enormnih razmera i paralelno ispune strateške ciljeve i zahteve kupaca. Pooštrene mere prevencije na radnim mestima, ograničena putovanja, smanjena potrošnja kupaca, odlaganje investicija, poremećaji u lancu snabdevanja u raznim industrijama i opšta neizvesnost na finansijskom tržištu, samo su neke od promena sa kojima su kompanije širom sveta morale da se suoče.

Sa Nebojšom Đekićem, direktorom prodaje i razvoja cargo-partner Srbija razgovarali smo o tome kako je kriza promenila svakodnevno poslovanje, kako se nove okolnosti odražavaju na transport, kako je cargo-partner odgovorio na aktuelnu situaciju, kao i o planovima kompanije za naredni period.

Kako je kriza promenila vaše svakodnevno poslovanje?

- U slučaju krize, kako bi se srednjoročni i dugoročni rezultati zaštitili, potrebno je momentalno se prilagoditi. Kao i svaka kompanija koja se brzo prilagodila promenama i cargo-partner ima uspostavljen plan upravljanja kriznim situacijama. Prioritet nam je bio da obezbedimo sigurnost naših zaposlenih i da vodimo poslovanje bez prekida. Razmišljajući dugoročno, paralelno smo se trudili da održimo finansijsku stabilnost i dobru reputaciju našeg brenda, pridržavajući se preporuka struke, pravnih okvira i normi.

Kako se vanredne okolnosti u kojima se praktično još uvek nalazimo odražavaju na transport robe?

- Pandemija izazvana virusom koji je zahvatio ceo svet, promenila je poslovanje mnogih industrija i poremetila čitave lance snabdevanja. Naš zadatak je da omogućimo našim korisnicima da im proizvodi stignu tamo gde je potrebno u predviđenim rokovima, tako da je za našu industriju ovaj globalni poremećaj prouzrokovao određene komplikacije. Neravnomernost u odnosu ponude i tražnje, nedostatak ljudskih resursa u logističkim uslugama, nova pravila i propisi dosta su uticali na naše svakodnevne aktivnosti i rešenja koja možemo da ponudimo. Intezivno prateći situaciju na tržišu u kontaktu sa našim kancelarijama širom sveta, kao odgovor na novonastalu situaciju kreirali smo alternativna transportna rešenja, trudeći se da adekvatno odgovorimo na zahteve naših korisnika. Smanjenje kapaciteta putničkog avio-saobraćaja, nadomestili smo redovnim nedeljnim letovima namenjenim za teretni saobraćaj odnosno prevoz hitnih pošiljaka, a Novim putem svile na relacijia Kina - Evropa, imamo odlično fleksibilno rešenje za transport železničkim putem. Usled smanjene frekvencije putničkih vozova, železnički transport se pokazao kao relativno stabilna i pouzdana opcija, tokom ovog perioda, jer na njega nisu puno uticale antiepidemiološke mere. Sa optimalnim odnosom cene i tranzitnog vremena ova alternativna opcija transporta sa Dalekog istoka, stavila je Novi put svile u prvi plan i to je nešto po čemu se naša kompanija izdvaja na tržištu.

Nedavno smo predstavili svoj novi servis, Adria PRIORITY Express, premium transportnu opciju pomorskim putem za uvoz iz Azije, preko jadranskih luka Koper i Trst. Tranzitno vreme iz glavnih luka sa Dalekog istoka do Jadrana je u proseku 5-8 dana kraće u poređenju sa severnim lukama, kao npr. Hamburg. Na ovaj način praktično imamo još jedno alternativno rešenja za novonastalu situaciju u vezi sa nedostatkom kontejnera i opreme.

Da li je došlo do povećanja uvoza ili izvoza u pojedinim zemljama i koji su razlozi za to?

- Bilo je očekivano da će se privredni pad Kine odraziti na ceo svet - što zbog zaustavljanja lanaca proizvodnje u pojedinim delovima Kine, ali i smanjenja proizvodnje u državama koje su uvozile sirovine iz ove zemlje. Sa druge strane mnogi pomorski prevoznici su redukovali dinamiku polazaka, usled smanjenja kapaciteta. Neravnomernost izvoza i uvoza, nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, dovela je do velike neravnoteže u transportnoj opremi, tako da sada imamo situaciju da su kineske luke jednostavno suočene sa nedostatkom praznih kontejnera.

Kako se neravnoteža u transportnoj opremi odražava na potrebe za transportom?

- Tekući period je tradicionalno veoma aktuelan za uvoz pošiljaka sa Dalekog Istoka. Planiranja se vrše pažljivo i dugoročno, imajući u vidu i naše praznike i kinesku Novu godinu u februaru. Nakon naglog pokretanja privrede u mnogim zemljama, a trudeći se da nadomeste prethodnu višemesečnu stagnaciju, mnoge kompanije su odlučile da pojačaju svoje uvozne kapacitete. U praksi je pojačana tražnja za uvozom rezultovala brzim popunjavanjem kapaciteta brodova i do neravnoteže u opremi. To faktički znači da je potrebno vreme da se kontejneri iz evropskih luka fizički vrate u Kinu, kako bi ponovo bili operativni za uvozni transport robe. Iz navedenih razloga, a ujedno i pauze za kinesku Novu godinu, prevoz robe pomorskim putem, kao ekonomski najisplativija opcija, praktično je prebukiran sve do marta naredne godine.

U ovakvim situacijama se treba poneti odgovorno prema korisnicima. Koji je odgovor cargo-partnera na aktuelnu situaciju?

- Moto kompanije cargo-partner je "we take it personally", a za nas to doslovno znači da u svakoj situaciji dajemo sve od sebe da naši korisnici budu zadovoljni. Na stalnoj smo vezi sa našim kancelarijama i agentima širom sveta i u svakom trenutku se trudimo da obezbedimo najadekvatnije rešenje. Iako na neke stvari jednostavno ne možete uticati, mi se zaista trudimo da kreiramo i ponudimo fleksibilna rešenja, jer smo svesni da su mnogim kompanijama ona zaista neophodna. Kontejnerski prevoz robe železnicom Transsibirskom rutom, uz veoma optimalan odnos cene i tranzitnog vremena, pokazao se kao odlična opcija. Takođe, našim čarter rešenjima, kako do najvažnijih aerodroma Evrope, tako i direktno do Beograda, uspevamo da odgovorimo na zahteve za transportom visokoprioritetnih pošiljaka i na taj način obezbedimo da sve hitne isporuke budu organizovane u najkraćem mogućem roku. Naš novi servis Adria PRIORITY Express je još jedna brža opcija, vezana za brodski transport, koja nam svakako daje konkurentnu prednost.

Kakve su vaše prognoze u pogledu normalizacije domaće privrede? Da li se situacija polako stabilizuje?

- Sa jedne strane treba brinuti o zdravlju i bezbednosti građana, a sa druge strane očuvati ekonomsku stabilnost koliko god je to moguće. Situacija sa epidemijom se još uvek nije stabilizovala i sam kraj epidemije je očigledno vrlo neizvestan, kako u svetu tako i kod nas. Iz svakodnevnog kontakta sa domaćim kompanijama vidimo da je takozvani prvi talas je već ostavio velike ekonomske posledice. Pomoć države privrednicima za očuvanje radnih mesta, za koju su se mnoge kompanije opredelile, je bila od značaja, ali isto tako, mnogo je privrednih subjekata koji jednostavno nisu mogli da održe solventnost i servisiranje ostalih obaveza. Mnoge delatnosti su pretrpele ogromne gubitke, a bojazan je da ih dodatno pogađaju neizvesnost i nemogućnost sagledavanja daljeg toka kompletne situacije.

Po vašem mišljenju kako će vaša industrija nastaviti da funkcioniše u budućnosti i kakvi su planovi vaše kompanije?

- Kao i uvek do sada, intenzivno pratimo razvoj situacije i nastojimo da se pravovremeno prilagođavamo tržišnim kretanjima, ali smo vrlo oprezni po pitanju davanja dugoročnih prognoza. Evidentno je da bi za korisnike špediterskih usluga iz pojedinih industrijskih grana, produžavanje epidemiološke situacije moglo biti zaista kobno. Shodno tome, to bi sigurno imalo nepovoljan uticaj i na našu delatnost. U cargo-partneru uvek smo spremni na sve izazove i idemo korak ispred. Trudimo se da budemo inovativni u svakom pogledu, pružajući niz alternativnih opcija za transport robe. Paralelno radimo na sertifikaciji i obučavanju svojih kadrova, kako bismo održali svoju konkurentnost i u pogledu stručnosti kadrova i usluga koje pružamo u našem logističko-distributivnom centru u Dobanovcima. Kao deo cargo-partner grupe globalno, prisutni smo u 40 zemalja i 130 kancelarija širom sveta, što nam upravo i omogućava da budemo fleksibilni i uvek dostupni za sve upite i informacije, kao i da na sve zahteve naših korisnika odgovaramo na najadekvatniji način.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.