NavMenu

Rikardo Vian Markes, generalni direktor kompanije Galenika a.d. Beograd - Naš tim je dokazao snagu i predanost u najtežim periodima ove godine

Izvor: Promo Utorak, 17.11.2020. 15:44
Komentari
Podeli
Rikardo Vian Markes (Foto: Aleksandar Jančević, Profit magazin)Rikardo Vian Markes
Na poziciju generalnog direktora kompanije Galenika a.d. Beograd Rikardo Vian Markes došao je početkom godine i na samom startu sačekao ga je izazovan period. U intervjuu za eKapiju ističe da niko nije bio potpuno spreman za ono što je 2020. donela. Međutim, postojanje najviših bezbednosnih standarda u Galenici, kako navodi, dalo im je izvesnu prednost i uspeli su da osiguraju ljude i procese, pa čak i uvedu inovacije u poslovanje.

Sa Vian Markesom razgovarali smo o rezultatima poslovanja u ovoj godini, izazovima pred kojima se našla farmaceutska industrija, inovacijama i proširenju portfolia proizvoda, kao i planovima kompanije za naredni period.

- Upravljanje kriznim situacijama će verovatno biti naša realnost još neko vreme. U Srbiju sam došao krajem 2017. godine. Pre nego što sam preuzeo ulogu generalnog direktora ove godine, dve godine sam bio na poziciji izvršnog direktora za operativne poslove Galenike, što mi je dalo dovoljno vremena da upoznam kompaniju i tržište, kroz aktivno učešće u promenama nakon privatizacije.

eKapija: Iza nas je izazovna godina za poslovanje u svim sferama, ali pre svega u medicini i farmaciji. Šta je bio najveći izazov za poslovanje kompanije Galenika a.d. Beograd i kako ste ga prevazišli?

- Pandemija nas je inspirisala da dodatno potvrdimo posvećenost tržištu i prioritetima u poslovanju. A naš prioritet broj jedan jesu ljudi: korisnici naših proizvoda i pacijenti, lekari i farmaceuti i svi naši zaposleni i partneri. Obezbedivši ljude i procese, znali smo da moramo da damo sve od sebe u onome što najbolje radimo, uprkos okolnostima, ne samo da bismo održali tržišnu poziciju, već da bismo kreirali inovacije i dodatnu vrednost za sve u lancu.

Veoma sam ponosan što mogu da kažem da je naš tim dokazao svoju snagu i predanost u najtežim periodima ove godine. Kao direktan rezultat posvećenog rada, Galenika beleži stalan rast u svim segmentima svog poslovanja.

eKapija: Kakvi su rezulati poslovanja kompanije Galenika a.d. Beograd u prethodnom periodu?

- Tokom prvog talasa pandemije zabrana izvoza lekova svakako je negativno uticala na rezultate u prvoj polovini ove godine, što pokušavamo da nadoknadimo marketinškim aktivnostima u drugoj polovini godine.
Cela ova godina jeste teška, ali tim je motivisan i doslovno živi misiju čuvanja zdravlja. To se odražava i na poslovne rezultate: u prvih osam meseci 2020. godine ostvarili smo rast prodaje u Srbiji od skoro 10 odsto u poređenju sa istim periodom 2019. godine, što je više nego što je tržište poraslo u istom periodu i što je dodatno ojačalo poziciju kompanije Galenika na srpskom farmaceutskom tržištu.

Siguran sam da bi naši rezultati bili još bolji da nije bilo pandemije. Ali stvarnost je takva da ćemo morati da pronađemo način da živimo i poslujemo i sa, i bez Covid-19, na inovativan i odgovoran način.

eKapija: Kako ste zadovoljni prodajom u regionu i na međunarodnim tržištima van regiona?

- Moram da kažem da sam u današnjim okolnostima veoma zadovoljan dosadašnjim rezultatima. Naše regionalno prisustvo raste i to je direktan rezultat promene kursa u poslovnoj strategiji i viziji kompanije. Rast prodaje u regionu u prvoj polovini 2020. godine iznosi 14% i odnosi se na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije. Ove godine su otvorena i tri nova izvozna tržišta, dok je Galenika aktivno prisutna na osam međunarodnih tržišta u EU, na Bliskom istoku i u Africi, gde je povećala prodaju više nego dvostruko. Važan korak za nas bilo je osnivanje Galenike International u Mađarskoj - kancelarije koja će predstavljati naše središte za tržišta EU.
(Foto: Galenika)
eKapija: Najavljeno je da će Galenika od 2020. godine biti nosilac dozvola za svoje proizvode na teritoriji EU. Da li je to ostvareno i koji su benefiti?

- U oktobru smo dobili tržišnu autorizaciju za proizvod na ime Galenika, tj. Galenika International Kft, što je naša ćerka kompanija u EU. Tokom ovog meseca očekujemo autorizaciju za još jedan proizvod. Dodatno, u toku je nekoliko drugih regulatornih postupaka u tri zemlje EU, za koje se očekuje da će biti završeni u prvoj polovini 2021. godine. To je odlična polazna osnova koja će kompaniji omogućiti dalje širenje na tržištima EU. Očekujemo da ćemo započeti prodaju ovih proizvoda u EU 2021. godine.

eKapija: Da li ste proširili protfolio proizvoda ili je tako nešto u planu?

- Apsolutno da. Širenje portfolija proizvoda je strateški važno, jer želimo da zadržimo najviše standarde kvaliteta i istovremeno ponudimo nove proizvode važne za pacijente, korisnike i stručnu javnost. Strateškim partnerstvom sa sestrinskom kompanijom iz Brazila - EMS, Galenikin institut za istraživanje i razvoj nastavlja da razvija nove proizvode. Od privatizacije, krajem 2017. godine, Galenika je registrovala čak 17 novih proizvoda, što je značajno proširilo naš portfolio i ponudu. U toku je registracija 12 novih proizvoda, a do kraja godine će četiri nova proizvoda biti lansirana na tržište.

eKapija: Koje su inovacije realizovane u prethodnom periodu?

- Poverenje koje ljudi imaju u Galeniku i njen kvalitet je nešto što nas svakodnevno inspiriše. Da bismo zadržali ovako visok stepen poverenja u kvalitet, uveli smo inovacije kroz investicije u novu proizvodnju, kvalitet i poslovne standarde, zatim razvoj naših zaposlenih i timova, širenje portfolija proizvoda, zaštitu životne sredine i održivost, digitalnu transformaciju i Industriju 4.0 sa Smart Manufacturing i Internet-of-Things u proizvodnji, kao i u korporativne odnose i marketing proizvoda.

Najbolji dokaz uticaja ovih inovacija je da je 2018. godine, kada smo završili akviziciju, Galenika bila četvrta kompanija po udelu na farmaceutskom tržištu u Srbiji, a od 2019. godine Galenika zauzima stabilno drugo mesto, što je izuzetan uspeh. Pored toga, Galenika raste brže od tržišta i to je veoma važno.
(Foto: Galenika)
eKapija: Značajan segmet poslovanja Galenike zauzima i društveno odgovorno poslovanje, a nedavno je pokrenuta humanitarna roze akcija povodom meseca borbe protiv raka dojke. Da li su u planu još neki porjekti?

- Projekat "Ružičasti oktobar" bio je naš način da doprinesemo mesecu borbe protiv raka dojke. Napori Galenikinog tima su obuhvatili pažljivo planirane interne aktivacije i vrlo dinamične eksterne komunikacijske aktivnosti, posebno na društvenim mrežama, sa našim brendom Pantenol, a na temu podizanja svesti o bolesti, prevenciji, važnosti pregleda i ranoj dijagnostici, što su faktori ključni za oporavak. Na kraju smo dali i značajnu donaciju nacionalnoj ustanovi, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, za poboljšanje uslova za lečenje pacijenata.

Želeo bih da istaknem još jednu stvar: tema prevencije je visoko na našem dnevnom redu. To je, takođe, inovacija koja dokazuje našu misiju očuvanja zdravlja. Najveći broj hroničnih bolesti među mlađom populacijom rezultat je loših životnih navika i nedostatka zdravog načina života. Istraživanje koje smo sproveli ove godine među studentima u Srbiji to i potvrđuje. Zbog toga želimo da doprinesemo podizanju svesti o značaju prevencije i izgradnje i negovanja zdravih navika mladih, kao osnove za kvalitetan život, danas i u godinama koje dolaze. Ove jeseni smo pokrenuli nacionalnu platformu "ZDRAVO DVADESETE" (www.dvadesete.rs) i e-Vodič za zdrave navike, sa stručnim savetima u sedam oblasti za koje je istraživanje pokazalo da su najrelevantnija za ovu starosnu grupu, a to su: zdrava ishrana, fizička aktivnost, mentalno zdravlje, kontracepcija, zavisnosti, hormoni i alergije. E-vodič je naslovljen "Kako pronaći ravnotežu i održati zdravlje" i može se preuzeti posetom ovoj platformi, na sajtu www.dvadesete.rs. Ovaj projekat vidimo kao priliku za zajednički rad, pokretanje saradnje koja predstavlja snagu za pozitivne promene i podršku svima, a posebno mladim ljudima, da žive zdravije.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije za 2021. godinu? Da li su u planu nove investicije u poslovanje, ili inovacije?

- Ne očekujem da će 2021. biti lakša, jer će se posledice ove godine verovatno osetiti u svim tržišnim segmentima i industrijama. Ono što znam jeste da svi moramo da pronađemo način da poslovanje bude što uspešnije i da budemo odgovorni. Cilj nam je da generišemo vrednost i podstaknemo pozitivne promene kroz ulaganja, inovacije i podršku svim zainteresovanim stranama. To uključuje ambiciozne poslovne planove i snažnu podršku tržištima na kojima poslujemo.

Naš strateški cilj je razvoj Galenike, ali ne isključujemo mogućnost dodatnog širenja putem akvizicije. Radimo i radićemo na daljem povećanju proizvodnje i prodaje na srpskom i međunarodnom tržištu, istražujemo inovativne načine za promociju naših postojećih proizvoda i bićemo posvećeni značajnom rastu portfolija, registracijom i lansiranjem novih proizvoda svake godine.

Kao što vidite, tim je veoma motivisan, a Galenika je trenutno u fazi gde se mnogo toga pokreće i dešava istovremeno. Planiramo da takva dinamika bude dugoročna.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.