Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.11.2020.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ana Manić, Sauter Building Control Serbia: Blockchain rešenja za cyber security pametnih zgrada

(Foto: Sauter)
Sa Anom Manić, zaduženom za prodaju i marketing u kompaniji Sauter Building Control Serbia razgovarali smo o posledicama koje izaziva cyber napad, ali i načinima da se on predupredi. Poseban akcenat je na najnovijem rešenju kompanije, Modulom 6, a bilo je reči i o data centru u Kragujevcu.


Sauter je davno prepoznat kao neko ko uvek donosi inovacije na polju automatizacije zgrada. Na koji način i da li Sauter rešenja omogućuju zaštitu podataka koji se koriste u procesu upravljanja zgradom?


Oko 40% zgrada u svetu je do sada registrovalo cyber napad, a taj broj u Evropi dostiže i veći procenat (Source: cpo magazine, oct 2019, New Kaspersky Report).

Jedan od najčešćih primera napada jeste napad na BMS sistem (Centralni sistem nadzora i upravljanja zgradom) i menjanje parametra koji utiču na bezbednost i na uslove sredine u samom objektu. Nedavni primer napada na jednu bolnicu u Nemačkoj, gde je u kratkom vremenskom periodu izvršena drastična promena uslova sredine u samom objektu u pogledu temperature i vlage koje se automatski održavaju, dovela je gotovo do kolapsa u radu bolnice što je urgozilo sve pacijente koji su u tom trenutku bili na lečenju i rehabilitaciji. Razlozi ovakvog napada mogu biti različiti, od pojedinaca koje to rade bez racionalnog objašnjenja, pa do organizovanih organizacija koje traže finansijska sredstva kako bi se jedan takav napad obustavio.

Sauter proizvodi i implementira pametna rešenja koja upravljaju gotovo svim važnim sistemima u zgradama, a takvi sistemi su često meta ovakvih napada.

Naše najnovije rešenje Modulo 6, razvijeno u našem centru za razvoj u Bazelu, a koje se bazira na blockchain tehnologiji, donosi digitalizaciju u ovoj oblasti poslovanja i daje sigurnost korisniku sa stanovišta zaštite podataka koji se koriste prilikom upravljanja objektom.

Volimo da naglasimo da smo jedna od prvih kompanija u svetu koja poseduje cyber security serfitikat za svoje proizvode i softver u ovoj oblasti poslovanja.

Ovo znači da naš sistem koji se bazira na cloud i IoT tehnologijama ima sposobnost da prepozna cyber napad te da reaguje na taj način da automatski izoluje deo sistema koji je napadnut i isključi iz lanca, zatim sledi proces "lečenja" i automatski se preko cloud-a učitava ponovo softver koji je bio prisutan u samoj automatskoj stanici pre napada. Kada se završi ovaj proces, taj deo sistema se vraća u ukupan sistem koji nastavlja nesmetano da radi.

Sve ovo se dešava automatski i bez trenutnog znanja korisnika sistema, dakle nije potrebno prisustvo ljudskog nadzora. Naravno, u sistemu ostaje zabeleženo da se desio cyber napad, što korisnik kasnije može da vidi na serveru Sauter centralnog sistema pametne zgrade.

Sauter rešenja omogućuju zaštitu podataka
Sauter rešenja omogućuju zaštitu podataka (Foto: Sauter)


Pomenuli ste digitalizaciju. Koliko je ona značajna u vašem poslovanju i koje koristi ona donosi krajnjem korisniku?


Sauter je na uzorku velikih projekata koji su implementirali naša najnovija rešenja tokom protekle dve godine pokazao da se ulaganje investicije u digitalnu transformaciju isplati veoma brzo. Svi ovi rezultati ukazuju da su pametna rešenja neizbežna, a da je digitalizacija veoma isplativa.

Naše rešenje Modulo 6, osim što donosi uštede i poseduje cyber security sertifikat, svakako garantuje najugodnije uslove boravka u samom objektu sa stanovišta komfora.


Poznato nam je da upravo radite pametna rešenja za novi data centar u Kragujevcu koji uskoro treba da bude pušten u upotrebu. Da li možemo da saznamo nešto više o tom projektu?


Data centri su zahtevni i kompleksni projekti sa stanovišta upravljanja sistemima i bezbednosti. Projektu koji realizujemo u Kragujevcu posvetili smo posebnu pažnju implementirajući Modulo 6 rešenje koje podrazumeva redudantni rad automatskih stanica, a koji pruža maksimalnu pouzdanost kakvu objekti ovakve namene zahtevaju.
Sauter rešenja uvek prati švajcarski kvalitet koji je ukorenjen u svim našim projektima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE