Izvor: eKapija | Utorak, 29.09.2020.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Milorad Krstikeski, direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru - Fabrika u Vranju jedna od naših najuspešnijih, ciljamo rast izvoza

(Foto: Nikola Anđić)
British American Tobacco (BAT), najveći britanski investitor u Srbiji, ove godine obeležava 17 godina poslovanja u Srbiji. U godini koju je "pojela korona", kompanija je uprkos smanjenom obimu poslovanja, uspela da zadrži kompletnu radnu snagu, a u svojoj fabrici u Vranju započela i proizvodnju jednog od svojih najpoznatijih proizvoda, premium cigareta Dunhill.

- To je rezultat dugogodišnjih ulaganja u modernizaciju proizvodnih performansi fabrike, koja je prepoznata kao jedna od najuspešnijih u BAT grupi. Do sada je samo u fabriku u Vranju uloženo 270 mil EUR, a širenje proizvodnih kapaciteta upravo potvrđuje stabilnost kompanije i stratešku i dugoročnu opredeljenost ka poslovanju i daljem ulaganju u spsko tržište – kaže u intervjuu za eKapiju Milorad Krstikeski, direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru.

Krstikeski u razgovoru za naš portal ističe i da je jedan od osnovnih ciljeva u poslovnoj strategiji kompanije orijentacija na izvoz, kako bi izvoz iz fabrike u Vranju premašio trećinu ukupne proizvodnje.

eKapija: Na mesto direktora kompanije British American Tobacco došli ste početkom ove godine. Kako ste zadovoljni zatečenim stanjem u kompaniji u Srbiji?

- Ovako odgovorna pozicija u jednoj od vodećih svetskih kompanija predstavlja veliko zadovoljstvo, a ujedno i privilegiju na ličnom planu, imajući u vidu veoma izazovna tržišta sa neverovatnim potencijalom. BAT je od svog dolaska u Srbiju do danas pokazao da je veoma važan činilac privrednog razvoja i pouzdan partner kako državi, tako i lokalnoj ekonomiji. Ipak, ono što je na mene ostavilo najveći utisak jesu sjajni i izuzetno stručni ljudi, koji su u našoj kompaniji glavni oslonac i najvredniji resurs, a bez kojih takvi rezultati ne bi bili mogući.

eKapija: U ovoj nezahvalnoj godini po ekonomiju i poslovanje mnogih firmi, kako je održano poslovanje BAT-a u i dalje prisutnoj "koronakrizi"?

- Pandemija izazvana koronavirusom ostavlja posledice na sve industrije, pa i duvansku. Ono što je važno jeste da je naša kompanija, uprkos krizi i smanjenom obimu poslovanja, uspela da zadrži kompletnu radnu snagu. Istovremeno, nismo koristili pomoć države i nastavili smo sa investicijama, što upravo potvrđuje i širenje proizvodnih kapaciteta, ali i sve veća orijentacija kompanije na izvoz.

Kriza je prisutna u trenutku transformacije duvanske industrije na globalnom nivou i razvoju novih inovativnih proizvoda sa potencijalno smanjenim rizikom, tako da se definitivno očekuje još promena. Naš proizvod GLO, koji zagreva duvan bez sagorevanja, pronalazi put do potrošača, dok očekujemo i predstavljanje novih proizvoda potencijalno smanjenog rizika, u isto vreme vodeći računa o stalnom inoviranju tradicionalnog porfolia.

eKapija: U fabrici u Vranju najavljena je i proizvodnja Dunhilla. Možete li nam reći nešto više o tome?

- Veoma smo ponosni što je u našoj fabrici u Vranju, koja ove godine obeležava 135 godina postojanja, počela proizvodnja cigareta Dunhill, kao jednog od najpoznatijih proizvoda iz premijum klase. To je rezultat dugogodišnjih ulaganja u modernizaciju proizvodnih performansi fabrike, koja je prepoznata kao jedna od najuspešnijih u BAT grupi. Do sada je samo u fabriku u Vranju uloženo 270 mil EUR, a širenje proizvodnih kapaciteta upravo potvrđuje stabilnost kompanije i stratešku i dugoročnu opredeljenost ka poslovanju i daljem ulaganju u spsko tržište. Jedan od osnovnih ciljeva u poslovnoj strategiji nam je i orijentacija na izvoz, kako bi izvoz iz fabrike u Vranju premašio trećinu ukupne proizvodnje, što je velika stvar za kompaniju, ali i celokupnu srpsku privredu, koja za cilj ima smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.

eKapija: Kada je u pitanju duvanska industrija u Srbiji i regionu, kako ocenjujete njen razvoj i gde vidite prostor za unapređenje?

- Sa aspekta naše kompanije, kao najvećeg britanskog investitora u Srbiji, pokazali smo da smo spremni za dalja ulaganja i širenje proizvodnog portfolia. Posebnu mogućnost za dalji razvoj celokupne industrije vidimo u proizvodima nove generacije, sa potencijalno smanjenim rizikom, koji su ujedno i nosilac transformacije duvanske industrije na globalnom nivou. Ulogu koju BAT ima u tom procesu pokazuju značajne investicije i angažovanje vrhunskih naučnika u globalnom Istraživačko-razvojnom centru, čije iskustvo i tehnologija su upravo doprineli i razvoju revolucionarnog uređaja kao što je GLO. Na taj način odgovaramo na iskazane zahteve potrošača, kojima je omogućena nova paleta duvanskih i nikotinskih proizvoda i veća mogućnost izbora. Radujemo se što smo jedan od pokretača transformacije, posebno imajući u vidu globalne procene, prema kojima će se do 2050. godine polovina svih pušača preorjentisati upravo na proizvode nove generacije.

eKapija: Kakvo je stanje sa akcizama u Srbiji? Koliko je važan dijalog privrednika i države na tu temu?

- Akcize i pametna fiskalna politika su definitivno jedan od najvažnijih elemenata državne strategije i stabilnog ekonomskog uređenja, budući da se na taj način osigurava kontinuirani rast prihoda države. Samim tim, od presudnog značaja je transparentan pristup države u izradi akcizne politike i akciznog kalendara. Smatram da je Srbija tu oblast uredila na dobar način, zahvaljujući čemu su i prilivi od akciza na planiranom nivou. Za 17 godina poslovanja u Srbiji, BAT je kroz akcize i poreze uplatio u budžet Republike Srbije više od 2 mlrd EUR. Naša kompanija će, kao i do sada, ostati čvrsto posvećena saradnji i dijalogu sa Vladom Srbije po ovom pitanju.

eKapija: Srbija je, prema istraživanjima, na drugom mestu u regionu po broju pušača koji se snabdevaju na "crnom tržištu". Kakve sve implikacije toga se održavaju na tržište kompanija poput Vaše?

- Siva ekonomija i njen negativan uticaj snažno pogađaju sve aktere u društvu, celokupnu ekonomiju, a posebno državni budžet, što za posledicu ima pogoršanje investicione klime, stvaranje neravnomernih uslova na tržištu, kao i smanjenje planiranih prihoda i ulaganja u zapošljavanje i razvoj. Odlivanje sredstava u nelegalne tokove sprečava državu da ostvari sve svoje socijalne i razvojne planove i potrebe, što se naročito negativno odražava tokom kriznih situacija kakva je trenutno zabeležena u celom svetu usled pandemije izazvane virusom Covid-19.

Problem nelegalne trgovine se ne može iskoreniti ad hoc merama i pojedinačnim aktivnostima, već je neophodan sistemski pristup. Vlada Srbije je prethodne godine zvanično proglasila godinama borbe protiv sive ekonomije i time naglasila prioritetni karakter i značaj ovog pitanja, što je svakako pozitivan trend koji mora biti praćen konkretnim akcijama i rezultatima, a naša kompanija je kao i uvek spremna da bude partner državi i nosilac aktivnosti na tom planu.

eKapija: BAT se pokazao kao društveno-odgovorna kompanija koja je i sada, u vreme koronavirusa, uputila brojne donacije. Koliko je CSR segment važan za poslovanje jedne kompanije?

- Društvena odgovornost je oduvek bila jedan od osnovnih postulata u poslovanju naše kompanije i uvek smo težili da budemo vredan partner lokalne zajednice. Ono na šta smo posebno ponosni jeste uključenost naših zaposlenih, koji su izuzetno posvećeni korporativnom volonterstvu. Verujem da je danas ljudski i humani pristup važniji nego ikad, i zato smo se i za vreme pandemije trudili da pomažemo svim osetlijivim hrupama, lokalnoj zajednici, ali i zdravstenom sistemu Srbije. Podsetiću da je BAT, u proteklih 17 godina, investirao više od milion evra u društveno odgovorne projekte u Srbiji.

Sandra Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.