NavMenu

Radoje Krajišnik, dm Srbija - Kako smo sproveli projekat koji je doveo srpske proizvođače u dm drogerije

Izvor: Promo Utorak, 29.09.2020. 15:34
Komentari
Podeli
Radoje Krajišnik (Foto: PROMO)Radoje Krajišnik
Kompanija dm drogerie markt, osim toga što je prepoznata kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji, aktivno doprinosi razvoju domaće privrede. Kroz projekat dm Inkubator ovaj drogerijski lanac pružio je nesvakidašnju priliku domaćim preduzetnicima da se plasiraju na tržište. Zahvaljujući ovoj inicijativi kompanija je ponela niz priznanja stručne zajednice, a poslednje od njih je Specijalna nagrada za najinovativniji projekat na konkursu VIRTUS nagrada za filantropiju. O ovom uspešnom biznis modelu razgovaramo sa Radojem Krajišnikom, koordinatorom projekta i menadžerom asortimana dm Srbija.

Pre dve godine kompanija dm pokrenula je projekat dm Inkubator, a godinu dana kasnije na policama vaših drogerija našlo se 57 proizvoda poreklom iz Srbije. Kako izgleda razvojni put ovog projekta, sve do danas?

- Ovaj zaista jedinstveni projekat u Srbiji pokrenuli smo 2018. godine sa ciljem da malim i srednjim domaćim proizvođačima omogućimo plasman na tržište kroz naš drogerijski lanac. Za učešće u projektu bilo je prijavljeno čak 704 proizvoda, a 18 proizvođača dobilo je priliku da razvije, a potom plasira 57 proizvoda. Pored inicijalno lansiranih, dm Inkubator je tokom poslednjih devet meseci doneo još 15 novih koji krase police dm drogerija.

Zaista, zahvaljujući ovom projektu domaći preduzetnici dobili su mogućnosti koje su im u redovnim uslovima teško dostižne, imajući u vidu da su im obezbeđeni jednaki uslovi izlaska na tržište, kao i da su dobili sveobuhvatnu podršku stručnjaka iz različitih oblasti. Praktična predavanja, stručne radionice, rad sa mentorima i profesionalcima iz oblasti prehrane, kozmetologije, asortimana, dizajna i marketinga omogućili su proizvođačima iz najrazličitijih krajeva Srbije da steknu znanja i veštine zahvaljujući kojima su unapredili ne samo svoje proizvode, već i celokupno poslovanje. Na kraju čitavog procesa kupci su dobili priliku da odaberu domaći kvalitet koji nosi trag prirode naše zemlje.

Projekat dm Inkubator na kraju se pokazao kao dobar biznis model koji može da pokrene razvoj domaće privrede. Šta je bila glavna motivacija za pokretanje projekta i u čemu je ključ njegove uspešnosti?

- Sve vreme bili smo vođeni idejom da domaći proizvod i te kako može da stoji u rangu sa svetskim brendovima, što smo na kraju i dokazali razvivši sa proizvođačima vrhunske linije i proizvode u asortimanu hrane, kao i u segmentu nege i lepote. Naša zemlja bogata je ne samo resursima, već i talentovanim preduzetnicima, koji poseduju izuzetne ideje i proizvode, ali, nažalost, često nemaju dovoljno kapaciteta da izađu na veliko tržište. Neretko se dešava i da izvoze u inostranstvo jer ne mogu, na primer, da prodaju svoj organski proizvod u sopstvenoj zemlji. Zbog svega toga, rešili smo da budemo njihov kanal preko kojeg će doći do novih kupaca i zajedničkim snagama unapredili i razvili proizvode vrhunskog kvaliteta.

Ovaj projekat je odličan primer saradnje velikog trgovinskog lanca, državnih institucija i vrhunskih stručnjaka. Naime, dm Inkubator pokrenuli smo u saradnji sa partnerima USAID-ovim Projektom za konkurentnu privredu, Razvojnom agencijom Srbije, Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica i Fakultetom primenjenih umetnosti.

Zadovoljni smo i što je poslovna zajednica prepoznala našu inicijativu da doprinesemo boljitku naše ekonomije i društva. Pored Virtus nagrade za najinovativniji projekat koju smo nedavno dobili, kompanija dm drogerie markt dobitnik je još dva prestižna priznanja za projekat dm inkubator - Nacionalne nagrade Privredne komore Srbije za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert" i Priznanja za razvoj lokalnog preduzetništva dodeljenog od strane Srpske asocijacije menadžera.

Proizvođači dm inkubatora i Radoje Krajišnik, koordinator projekta i menadžer asortimana dm Srbija (Foto: PROMO)Proizvođači dm inkubatora i Radoje Krajišnik, koordinator projekta i menadžer asortimana dm Srbija

Kakve su reakcije kupaca kada je u pitanju kupovina proizvoda iz asortimana dm Inkubatora? Da li imaju naviku da biraju domaće?

- Od početka projekta beležimo veoma pozitivne reakcije naših kupaca. Potvrdu da smo na dobrom putu predstavlja činjenica da je u prvoj godini lansiranja prodato više od 82.000 dm Inkubator proizvoda u okviru dm drogerija. Kupci prepoznaju i podržavaju naše inicijative koje su usmerene na poboljšanje celokupnog života u okruženju u kojem poslujemo. Isti je slučaj sa našim težnjama da edukujemo širu zajednicu kada je u pitanju kupovina proizvoda domaćeg porekla.

Opredeljenje za "domaće" naročito je značajno za rast naše privrede, a preduzetnicima iz Srbije posebno treba uzvratiti na podršci koja je bila od vitalnog značaja za stabilnost trgovinskih lanaca tokom vanrednog stanja kada je u mnogih drugim zemljama, za razliku od naše, dolazilo do dužih nestašica mnogih namirnica i dobara.

Na prvi pogled primećujemo da u asortimanu dm Inkubatora ima zaista jedinstvenih proizvoda sa karakterističnim sastojcima. U čemu se ogleda njihova specifičnost?

- Tako je. Kroz ovaj projekat nastojali smo da, između ostalog, kupcima ponudimo inovativne proizvode, u isto tako atraktivnim dizajniranim pakovanjima. Nit koja ih spaja jeste priroda, imajući u vidu da su sačinjeni od takvih sastojaka koji ujedno donose dobrobit vašem telu i organizmu.

U segmentu hrane tu su, na primer, matični sokovi koji stižu od porodičnog brenda Dolovac i prave se bez dodatka vode, šećera i aditiva, u potpuno prirodnoj boji i možete da ih pijete razblažene vodom ili pomešane sa nekim drugim voćnim sokom, zatim potpuno prirodni medni namazi Veverko, miksevi organskih suvih pečuraka Taste of the West i mnogi drugi. U segmentu nege i lepote razvijeni su i specifični proizvodi poput Olydrop, ulja za masažu osetljivih desni, Coquette prirodnih tečnih rumenila u tubi, My way natural čvrstih losiona za telo, inovativne Zoya kozmetike za negu lica, Biona preparata na bazi zelenog kavijara i mahovine i mnogih drugih.

Ono što ih takođe spaja, jesu tržišno pristupačne cene zahvaljujući kojima prosečan kupac može sebi da priušti ekskluzivni kvalitet.

Kakvi su planovi kompanije dm kada je u pitanju dalji razvoj projekta dm Inkubator?

- Nakon izuzetno uspešne prve faze projekta, nastavljamo da podržavamo domaće proizvođače kako kroz prodajne i marketinške aktivnosti, tako i kroz angažovanje tehnologa za dalje unapređenje njihovih radnih procesa i proizvodnih pogona, a radimo sa njima i na osmišljavanju novih proizvoda. Takođe, blisko sarađujemo sa USAID Projektom i RAS-om na temu raznih vidova finansijske i mentoring podrške zarad unapređenja i dugoročne održivosti njihovog poslovanja.

Kao neko ko je više od dve godine u kontaktu sa našim proizvođačima, srećan što njihovo zadovoljstvo i uspehe mogu da podelim i ujedno se radujem našim zajedničkim poduhvatima koji tek dolaze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.