NavMenu

Ivana Kambasković, BFF - Korporativna kultura se gradi i u mirnim vremenima, ali i u vremenima krize

Izvor: Promo Sreda, 23.09.2020. 11:36
Komentari
Podeli
(Foto: Fabrika dečje hrane)
U vremenu kada su kompanije prevashodno usmerene na borbu za profit, o tome koliko ostaje prostora za izgradnju korporativne kulture u kojoj se zaposleni smatraju nosiocima poslovanja, i na koji način treba uspostaviti sinergiju svih sektora jedne kompanije kako bi biznis ostvario svoje ciljeve, razgovarali smo sa Ivanom Kambasković, direktorom ljudskih resursa i opštih poslova Fabrike dečje hrane (BFF)

eKapija: U današnje vreme upravljanje ljudskim resursima postaje sve važniji deo svake kompanije. Česte promene na tržištu menjaju načine rada, kakva je danas uloga HR-a?

- Uloga HR-a se nije menjala kroz vreme: uvek se u suštini bazirala na tome da pomogne biznisu da ostvari svoje rezultate kroz upravljanje organizacijom i ljudskim potencijalom. Menjaju se okolnosti, tržište, potrebe potrošača, makroekonomski faktori, demografski podaci, tehnologija itd. Uloga HR-a je da u svim tim promenama i dalje omogućava biznisu da ostvari svoje ciljeve. To znači da u promenama, i HR i biznis treba da se menjaju i prilagođavaju, kako bi ostvarili svoje najoptimističnije scenarije.

eKapija: Da li profesionalni HR postaje neophodan za kompanije koje nameravaju da opstanu na tržištu?

- Kompanije su u prošlosti opstajale i bez HR-a ali, nekada su i kuće opstajale bez struje, zar ne? Kompanijama koje imaju u planu dugoročnu održivost, HR može značajno da pomogne u tome. Sinergija svih sektora kompanije i zajednička opredeljenost ka strategiji je recept za uspeh, a ne samo HR kao takav. To naravno znači i da je profesionalnom HR-u kompanija koja ga vrednuje idealno okruženje da pokaže sve svoje mogućnosti i da da dodatnu vrednost.

eKapija: Da li su naše kompanije i dalje prevashodno usmerene na borbu za profit, čak i opstanak u vreme krize i koliko tu ostaje prostora za izgradnju korporativne kulture u kojoj se zaposleni smatraju nosiocima jedne kompanije?

- Korporativna kultura se gradi i u mirnim vremenima ali i u vremenima krize. Borba za profit je prirodni cilj svake kompanije i ne treba bežati od toga. U toj borbi za profit, one najbolje kompanije znaju da je korporativna kultura osnovni uslov za uspeh i to ne zaboravljaju ni u teškim vremenima. Kao što kaže Vinston Čerčil, "Nikad ne dopustite dobroj krizi da propadne" – u smislu: iskoristite i krizu za dobre stvari i promene. I u krizi i van krize, u Fabrici dečje hrane (BFF) zaposleni su bili i ostali stub poslovanja. To se pokazalo i u prethodnim mesecima kada smo i mi, kao i čitav svet poslovali i živeli u izmenjenim okolonostima, ali i u prethodne dve godine, od samih početaka Fabrike, od kada iza čitave naše priče stoji jedan veliki, složan tim sa zajedničkom vizijom kreiranja zdrave budućnosti za generacije koje dolaze. Zajedničke su nam vrednosti kompanije i velika vera u naše proizvode i brend koji zajedno gradimo od samog početka. Za to vreme prešli smo veliki put, i od novog i nepoznatog proizvođača dečje hrane, postali prepoznatljiv brend, kompanija koja izvozi na 13 tržišta i koja beleži kontinuiran rast. To je uspeh svakog od naših kolega koji je u ovu našu priču utkao znanje, iskustvo, profesionalizam i želju da kreiramo kvalitet na koji svako od nas može da bude ponosan.
(Foto: Fabrika dečje hrane)
eKapija: Fabrika dečje hrane (BFF) je kompanija koja se bavi proizvodnom delatnošću. Koliko je teško naći i zadržati dobre kadrove u industriji u kojoj poslujete?

- Proizvodne kompanije dele sudbinu tržišta rada, pa je neminovno da se tendencije u kadrovskom potencijalu u zemlji osećaju i u njima. Juče je bilo teško naći kadar iz IT oblasti, danas je teškoća naći i zadržati niskokvalifikovan kadar za proizvodni pogon, a sutra, sutra će biti nešto treće. Sve su to faktori koje HR prati i pokušava da prebrodi. Kompanije inoviraju nove načine za povećanje lojalnosti zaposlenih i to je dobro: učimo jedni od drugih i to čini da se niko ne uspava na ovom turbulentnom tržištu.

eKapija: Employer branding je kovanica koju sve češće čujemo. Koliko je u toj trci za talente i zadovoljne zaposlene važna korporativna kultura zasnovana na inovacijama i pružanje osećaja zaposlenima da su važan deo kompanije?

- Nekada se pričalo o tome da će doći dan kada će kandidati birati kompaniju prema organizacionoj kulturi, a ne prema materijalnim benefitima. To se predviđalo kao budućnost. Kad su u pitanju visokokvalifikovan kadar i nove generacije, taj dan je već došao. Mladi su dobro informisani o načinima rada kompanija i vrlo jasno iskazuju svoje zahteve kada je u pitanju komunikacija, dress code, nematerijalni benefiti, organizaciona kultura i slično. To smatram važnim impulsom jer to menja korporativnu kulturu celog tržišta i utiče na sve nas da se prilagođavamo. Mi smo izuzetno ponosni što u timu imamo veliki broj mladih ljudi koji su odabrali upravo Fabriku dečje hrane, da u njoj započnu svoju karijeru, prepoznavši mogućnost da uče od profesionalaca iz raznih sfera. To znači da su u nama prepoznali priliku da u dinamičnom radnom okruženju stiču dragoceno iskustvo, kao što smo mi u njima prepoznali neverovatan potencijal koji mlade generacije same po sebi nose. S druge strane, ne smemo zaboraviti ni starije kolege, jer je industrija dečje hrane izuzetno osetljiva i iskustvo i znanje vam daju neophodan sastojak za uspeh u ovako delikatnom poslu. Verujem da i njima pružamo priliku za celoživotno učenje, koje u današnjem, izmenjenom svetu dobija sve veći značaj.

eKapija: Svedoci smo velikih promena u načinu rada, kao što su remote work, fleksibilno radno vreme, sve izraženije potrebe za tzv. "wellnes life balance". Kako Vi vidite budućnost radnog mesta iz pozicije kompanije u kojoj rukovodite ljudskim resursima?

- Nema sumnje da je danas ljudima sve više važan kvalitet života, zdrava ishrana, briga o zdravlju generalno. Radno vreme i njegova fleksibilnost je važan faktor kvaliteta života. Zaposleni žele da organizuju život tako da budu efikasni, da pruže kompaniji najbolje od sebe, ali i da uspostave zdrav ritam privatnog života. Primera radi, više od 60% naših kolega u Fabrici dečje hrane su roditelji, te su podrška roditeljstvu i omogućavanje balansa između privatnog i profesionalnog života, izuzetno važan deo naše poslovne kulture. Fleksibilni oblici rada će nas naterati da preispitamo i merenje učinka i merila produktivnosti. Ceo svet sada priča o tome i taj koncept – njegovo osmišljavanje, procena i uspostavljanje – je zadatak biznisa generalno, a najviše zadatak za HR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.