Izvor: Paun Press | Sreda, 24.02.2010.| 13:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" u Novom Sadu - Treba postaviti prave ljude na prava mesta

Gordana Vrbaški
Gordana Vrbaški (Foto: b)

Sa raspadom bivše Jugoslavije u Srbiji su prestala da rade mnoga slovenačka preduzeća, pa tako i "Lesnina" u Novom Sadu u kojoj sam ja bila zaposlena. Nastupile su teške i mučne godine kako znamo. Mnogi iz mog kolektiva nisu prihvatili promene, pa sam ja posle nekoliko godina odlučila da započnem privatni biznis u istoj branši. U suvlasništvu sam otvorila firmu "Grand Stil", gde sam direktor evo već 11 godina, kaže Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" iz Novog Sada, pričajući o svojim preduzetničkim počecima.


Predstavite nam ukratko Vaše preduzeće, njegov istorijat i dosadašnji razvoj, od čega se pošlo i do čega se danas došlo?

- Firma "Grand Stil" se bavi proizvodnjom, uvozom i trgovinom nameštaja. Bavi se projektovanjem i uređenjem enterijera. Počeli smo 1998. godine u prostoru od 90 metara kvadratnih sa tri zaposlena radnika. Danas imamo 20 zaposlenih radnika i izložbeni prostor od oko 800 kvadrata u kojem izlažemo nameštaj iz uvoza i naše proizvodnje. U firmi su zaposleni stručni ljudi, arhitekte i dizajneri.

Recite nam nešto više o Vašoj proizvodnji nameštaja i proizvodnom programu?

- Proizvodimo nameštaj po meri od pločastih materijala, po principu maksimalnog iskorištenja prostora. Radimo: kuhinje, plakare, komode, pisaće stolove i drugi komadni nameštaj. Pratimo svetske trendove, posećujemo sajmove kao što su sajam u Milanu, zatim Kelnu, Parizu, Atini, Veroni. Za naše proizvode dobili smo veliki broj nagrada i priznanja, ali moje najdraže priznanje je - zadovoljan kupac.


Dobar deo Vaše prodajne ponude čini i uvozni nameštaj, iz kojih zemalja ga uvozite i kakav je uvozni asortiman?

- Nameštaj uvozimo iz Italije i Slovenije. Vodimo računa da to bude nameštaj visokog kvaliteta i savremenog dizajna. Radimo sa renomiranim proizvođačima kao što su iz Italije: "Calligaris", "Kartell", "Saba Italia", "BK Italia", "Effezeta". Iz Slovenije radimo sa: "Alplesom", "Tomom", "Muralesom", "Garantom", "Meblom", "Novolesom", "Rogaškom" i drugima. Svojom poslovnom politikom stekli smo veliko poverenje i ugled kod ino-partnera.

Šta kažu namere i planovi daljeg poslovanja i razvoja Vašeg preduzeća, šta očekujete od ove poslovne godine, svi pričaju o krizi, kako se ona odražava na Vaše poslovanje?

- Za ovih 11 godina od kako postojimo imali smo laganu, ali stabilnu i uspešnu liniju uspona, kako u proizvodnji tako i u trgovini. Međutim, ove godine zbog ekonomske krize bićemo zadovoljni da održimo nivo poslovanja i broj zaposlenih. Maksimalno se trudimo da unapredimo proizvodnju, da krennemo i sa izvozom, jer smatram da bez proizvodnje nema opstanka i napretka.


Da se malo osvrnemo na položaj žena u poslovnom miljeu, šta kaže Vaše radno i poslovno iskustvo, kako vidite položaj žena u biznisu - koje su njihove prednosti, a koje mane u odnosu na muškarce?

- Ja ne vidim neke velike razlike između muškaraca i žena u poslovnom svetu. Mnoge žene imaju tu naviku da se skrivaju iza muškaraca i da tako traže razloge zašto su neuspešne. One trebaju i morale bi da budu samouverene, treba da hrabro postave cilj ispred sebe i da uporno i vredno idu ka njemu. Ženama jeste teže u tom smislu što su one i majke i što imaju mnogo više obaveza u kući, ali dobrom organizacijom sigurno će savladiti sve obaveze, kako na poslu tako i u kući. U svim poslovima, vrlo je važno imati veliku podršku porodice. Ja sam imala tu sreću da me je porodica uvek podržavala.

Šta biste poručili ženama koje tek nameravaju da zasnuju neki samostalni posao, na šta treba posebno da obrate pažnju i koje vrednosti treba da neguju i razvijaju?

- Poručila bi im da se bave poslom koji vole, da sebi postave cilj i da ne odustaju na prvim preprekama, kojih će svakako dosta biti. Posebno treba obratiti pažnju na korektan odnos u poslu, tačnost i kvalitet posla. Dobri međuljudski odnosi u kolektivu su značajan doprinos uspehu. Treba postaviti prave ljude na prava mesta.


U čemu je ključ uspeha po Vašem mišljenju, koji je Vaš životni i radni moto koga se pridržavate?

- Po mom mišljenju ključ uspeha je u postojanju cilja, želje, znanja, dobre organizacije i mnogo, mnogo rada! Moj moto je: Važne korake u životu ne treba prepustiti slučaju.

RADNA BIOGRAFIJA

Svoje prvo zaposlenje Gordana Vrbaški je našla u projektnom birou, gde radila tri godine na projektovanju stambenih zgrada. Ubrzo je dobila ponudu preduzeća "Albe" da radi idejna rešenja i projekte za svetleće reklamea, koju je prihvatila jer su je kaže uvek privlačili kreativni poslovi. U "Albi" je ostala da radi 10 godina. U tom periodu je osnovala porodicu, udala se i postala majka dvoje predivne dece.

Govoreći o svojim radnim i poslovnim sklonostima i željama Gordana kaže: "Potajno sam uvek želela da moje poslovno opredeljenje bude vezano za enterijer, jer sam smatrala da tu mogu najbolje da se iskažem. Priliku koja se ukazala u preduzeću "Lesnina" u Novom Sadu oberučke sam prihvatila i zaposlila se na radno mesto savetodavaca za uređenje enterijera. Taj posao sam mnogo volela i radovala se svakom lepo uređenom stanu i poslovnom prostoru."

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz publikacije "Uspešne poslovne žene Srbije - prvih 50". Knjigu možete poručiti putem sledećih kontakata - PAUN PRESS, Palmira Toljatija 5/1. 11 070 Novi Beograd, tel. 011 260 10 96, 064 275 13 15, e-mail: izdavastvo@paunpress.com)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.